StoryEditorOCM

Željezara na dražbi: Pripuz kupio i valjaonicu

Piše PSD.
22. travnja 2012. - 01:16

Za iznos od 10.852.790 kuna, odnosno za trećinu procijenjene vrijednosti, zagrebačka tvrtka “Adria željezara”, koja posluje u sastavu C.I.O.M.-a Petra Pripuza, kupila je na javnoj dražbi pogon valjaonice “Željezare Split u stečaju” u Kaštel Sućurcu s pripadajućom opremom.

Drugo ročište dražbe, na prvome nije bilo zainteresiranih kupaca, održano je jučer na Općinskom sudu u Splitu u postupku ovrhe koju je svojedobno pokrenula Hypo Alpe Adria banka.

Potraživanje banke prošle je godine otkupio upravo C.I.O.M., a od C.I.O.M.-a “Adria čelik”, tvrtka koja je kupila i nekretnine Željezare u Sućurcu koje nisu bile pod hipotekom. “Adria željezara” bila je jedini kupac na dražbi. Budući da je Hypo banka aktivirala hipoteku na osnovi kredita danog “Željezari Split” u iznosu od 1,3 milijuna eura, kojemu valja dodati i zatezne kamate, jasno je da bivši radnici Željezare, a sada vjerovnici, od ove prodaje neće dobiti ni kunu svojih potraživanja.

Ako u roku od 60 dana uplati kompletan iznos, uvjet za sudjelovanje na dražbi bila je uplata jamčevine u iznosu od deset posto utvrđene vrijednosti nekretnine od 32.887.215 kuna, tvrtka “Adria željezara” moći će nekretninu označenu kao čestica zemljišta 2166/11 uknjižiti kao svoje vlasništvo.

Time će zapravo Petar Pripuz kompletirati svoje vlasništvo nad nekretninama željezare u Kaštel Sućurcu, s iznimkom tvorničke hale površine 2473 kvadrata nad kojom hipoteku ima “Jadran-metal” iz Pule.

U međuvremenu se pogon valjaonice osposobljava za ponovno pokretanje proizvodnje, najavljeno za sljedeći mjesec. Petar Pripuz je do okončanja postupka ovrhe, valjaonicu uzeo u zakup.

 

J.MATIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2024 10:26