StoryEditorOCM
ZagoraSAVRŠEN SPOJ

Ove izletničke ture polako postaju pravi hit među turistima, u njima jednako uživaju ljubitelji prirode i adrenalina

Piše Anamaria Mikulić
23. svibnja 2024. - 08:00

Dolaskom ljetnih mjeseci naša obala postaje središte turističke vreve, gradovi su već i sada prepuni posjetitelja iz cijeloga svijeta koji uživaju u suncu, moru i bogatoj kulturnoj baštini. Prometne gužve, prepune plaže i duga čekanja polako postaju svakodnevica, a za one koji traže mirnije okruženje i žude za povezivanjem s prirodom kao idealna opcija nameće se bijeg u Dalmatinsku zagoru.

Unutrašnjost koja se proteže iza obalne linije, domaćim i stranim posjetiteljima nudi potpuno drugačiji doživljaj. Netaknuta priroda, bogata povijest, tradicionalna kuhinja, gostoljubljivi domaćini i nebrojene mogućnosti aktivnog odmora, nalaze se na samo sat vožnje od Splita. 

Za otkrivanje skrivenog potencijala Zagore pobrinula se Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, zahvaljujući kojoj je već lani više od dvije tisuće posjetitelja došlo do vrata Dalmatinske zagore i uživalo u ljepotama Klisa i Salone. Projekt "Zelena linija" je turistička autobusna linija koja posjetitelje odvodi na jednodnevni izlet u Dalmatinsku zagoru, a od ove godine ista uključuje raznolike izletničke ture poput vožnje quadovima, obilaska utvrda Cetinske krajine, kanu safarija po rijeci Cetini te ture jahanja u Sinju i Ogorju.

Izletničke ture za ljubitelje prirode

Nova "Zelena linija" polazi u 8 sati ujutro ispred samostana i crkve sv. Frane, a mjesto susreta lako ćete prepoznati po zelenoj ploči s QR kodom i crvenom panoramskom autobusu. Za samo desetak minuta vožnje naći ćete se ispred Centra za posjetitelje "Skrivena Dalmacija" u Dugopolju u sklopu kojeg se nalazi i novootvoreni info punktu na kojem turističke agenciju od sada imaju svoju bazu s bogatom ponudom izleta po Zagori.

Dok su vožnja quadovima i kanjoning na rijeci Cetini više za ljubitelje adrenalina i one neustrašive, obilazak utvrda i ture jahanja namijenjeni su zaljubljenicima u prirodu. Obje ture prilagođene su svim uzrastima i ne zahtijevaju prethodno iskustvo. 

Jahačka tura

Prva asocijacija na Sinj za mnoge je Sinjska alka, viteški turnir s tradicijom koji datira iz 1715. godine. Konji i jahanje duboko su ukorijenjeni u kulturu ovog kraja, što čini ture jahanja posebno autentičnim iskustvom.

image
/Monika Vrgoč

– Sve ture se održavaju u prirodi, a ova naša predviđena za sinjski kraj, promovira jahačku turu. Po dolasku iz Dugopolja u Sinj prvo smo posjetili Muzej Sinjske alke kako bismo se upoznali s tradicijom konjogojstva i održavanja alke te što ona znači za područje grada Sinj i Cetinsku krajinu. Nakon toga smo otišli na Alkarsku ergelu gdje su nam predstavljeni konji alkarske ergele i škola jahanja konjičkog kluba "Alkar" na hipodromu. Polaznici naše ture upoznali su vrhunske instruktore, među kojima je bio i slavodobitnik Sinjske alke Frano Ivković. Kasnije smo u konjičkom klubu "Split" u Ogorju imali priliku jahati s izvrsnim konjima i instruktorima – rekla nam je Monika Vrgoč, direktorica TZ-a Sinj. 

image
/Monika Vrgoč

Uz iskusne vodiče i instruktore jahanja, sigurno i ugodno iskustvo zajamčeno je za sve sudionike bez obzira na njihovu razinu iskustva. Početnici mogu uživati u sporijim i mirnijim rutama, dok iskusniji jahači mogu istražiti zahtjevnije terene i duže rute.

– Ovu turu bih preporučila stvarno svima, bilo da su to djeca ili odrasli ljudi. Bitno je samo prepustiti se, konji su jako pitomi, dobri i uzgojeni za jahanje. Bitno je samo da se vi opustite i uživate – poručila je Nataša Bušić, posjetiteljica konjičke ture. 

Nakon jahanja, na ranču će vas dočekati piknik s domaćim gastronomskim užicima. Domaćini znaju kako nema ništa bolje od ukusne spize nakon cjelodnevnog boravka na svježem zraku. 

image
/Monika Vrgoč

Jahačka tura savršena je kombinacija prirodnih ljepota, kulturne baštine i avanturističkog duha. Bilo da tražite opuštajući bijeg u prirodu ili uzbudljivu avanturu, ovo je idealna prilika za upoznavanje Dalmatinske zagore na jedinstven način. Istraživanjem Sinja i njegove okolice na konju stvorit ćete uspomene za cijeli život.

Tura vodenica i utvrda cetinskog kraja

Podno planine Kamešnice i uz rijeku Cetinu, u carstvu voda, polja i kamena, nalazi se cetinski "grad mostova" – veličanstveni Trilj. Oduševit će vas mističnim tvrđavama, antičkim ostacima i jedinstvenom gastronomijom, zbog čega je i postao zvijezdom jedne od izletničkih tura "Zelene linije". 

Prirodnim i kulturnim znamenitostima grada Trilja provest će vas ljubazni vodiči agencije Dinaric Guides, koji gaje zaraznu količinu ljubavi i entuzijazma prema svom sinjskom kraju. Kao prvo stajalište odabrali su tvrđavu Nutjak, koju je dao sagraditi poljički knez Žarko Dražojević i uz koju je vezana i legenda koja se prenosi generacijama.

image
/Ivan Alebić

Prema legendi, Dražojević je na krovištu tvrđave čuvao i hranio dresirane gavrane. Oni su pratili svaki njegov pokret i kreštanjem ga upozoravali kad bi se pojavio netko sumnjiv, a on je svoje pobjede slavio dijeleći s njima najfinije sirovo meso. Kada su izdajnici saznali za njegovu tajnu, zatvorili su gavrane u kulu i onemogućili im da ga upozore na opasnost. Knez je na samrti prokleo sve buduće stanovnike Nutjaka i dvadeset godina kasnije utvrda je srušena. Lokalci svjedoče kako i dandanas na godišnjicu kneževe smrti oko utvrde lete dva gavrana i graktanjem pozdravljaju svojeg vladara.

Sljedeća postaja je selo Grab, u kojem se nalazi istoimeni izvor, rječica duga tek dva kilometra. Zbog iznimnih estetskih vrijednosti prirodne i etnološke baštine, izvor i gornji dio toka s glasovitim mlinicama zaštićeni su kao značajan krajobraz.

image
/Slobodna Dalmacija

Uz izvor rijeke, u čistoj i netaknutoj prirodi, nastao je sklop starih mlinica, koje su se gradile od 17. pa sve do 19. stoljeća i koje će vas u trenutku vratiti 600 godina unatrag, kada se ovdje mljelo bez prestanka. Samardžića mlinica i danas je u funkciji i ovdje se stalno u mlinske koševe sipa žito, pazi na zvukove mlinskoga kamena, puni brašno u vreće, a pune vreće, neke teške i više od 50 kilograma, na rukama se nose u skladišni prostor. 

– Spominjalo se da ćemo vidjeti stare utvrde, ja obožavam povijest i hodati na izletu. Čim sam pogledala oduševljeno sam rekla hodanje, povijest, mlinice, izvori rijeke te sam odmah znala da je to za mene. Iako su svi izleti stvarno fantastični i baš se teško odlučiti – ispričala nam je Lana Mindoljević, posjetiteljica ture vodenica i utvrda cetinskog kraja.

Posljednje odredište na izletu punom prekrasnih krajolika, povijesti, bistrih rijeka i tradicijskih obrta je rijeka Ruda. Grab se u plodnom Sinjskom polju ulijeva u Rudu, a samo jezerce u kojem izvire stvara prizor koji oduzima dah.

image
/Slobodna Dalmacija

– Bez obzira na to što piše hodanje i što je to možda nekoga obeshrabrilo, stvarno nema razloga. Šetnje su jako kratke, sve su po ravnom. Zapravo stvarno za svakog. Prvenstveno za one koji vole prirodu i rijeke, a ne znam tko to ne voli. I odlično je što ovako možemo doći direktno iz Splita, iz centra grada, biti za čas u prekrasnom Centru za posjetitelje i onda obići nešto što nam nije toliko na prvi pogled bilo vidljivo kad smo krenuli – nadodala je Lana. 

Prije polaska u Split, na kraju pješačke ture predahnut ćete uz domaće uštipke, ukusan sir i domaću rakijicu.

Dojmove posjetitelja izletničkih tura, ali i više informacija o projektu, pogledajte u videu u nastavku članka. 

‘Zelena linija‘

Projekt "Zelena linija" TZ-a Splitsko-dalmatinske županije​ započeo je prošle godine u suradnji s turističkom agencijom Apodos. Riječ je o turističkoj autobusnoj liniji koja turiste iz centra Splita odvodi na jednodnevni izlet u Dalmatinsku zagoru. 

Izlet započinje okupljanjem u 12 sati ispred samostana i crkve sv. Frane, te zatim tura ide preko Centra za posjetitelje "Skrivena Dalmacija" u Dugopolju, agroparka "Stella Croatia" u Klisu, Kliške tvrđave te naposljetku do Salone. Predviđeni povratak u Split je u 16 sati, a ova linija i dalje će ostati u ponudi u istom terminu kao i do sada. 

U sklopu jačanja i unaprjeđenja navedenog projekta, Dugopolje je pretvoreno u polazišnu točku za izlete po unutrašnjosti Splitsko-dalmatinske županije. U Centru za posjetitelje "Skrivena Dalmacija" u Dugopolju predstavljen je info punkt na kojem će turističke agencije od sada imati svoju bazu i nuditi razne izlete i aktivnosti po Dalmatinskoj zagori.

Izlet uključuje vožnju panoramskim autobusom do Centra za posjetitelje "Skrivena Dalmacija", nakon čijeg obilaska posjetitelji biraju jednu od izletničkih tura diljem Dalmatinske zagore. Trenutno su u ponudi vožnja quadovima, obilazak utvrda Cetinske krajine, kanu safari po rijeci Cetini te tura jahanja u Sinju i Ogorju. Turističke agencije su fleksibilne i prilagodljive posjetiteljima u vidu organizacije tura. Za realizaciju navedenih izleta zaslužne su turističke agencije Go Adventure, Dinaric Guides i Vinarija Matković, a ovisno o interesu, TZ Splitsko-dalmatinske županije će u suradnji s turističkim agencijama proširivati i obogaćivati ponudu novim zanimljivim turama. 

Sponzorirani sadržaj je nastao u suradnji s TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 19:54