StoryEditor
ZagoraPUČKI TRIBUN

Kako je Miro Bulj HDZ-ovcima stao na žulj i postao im jedini ozbiljan takmac na desnici; udara ih usred njihove političke utvrde - Dalmatinske zagore, što posebno boli

4. kolovoza 2021. - 17:38
Tko je jači: ruke su ukrstili predsjednik Hrvatskog saveza obaranja ruku Aleksandar Jakovac i Miro Bulj, gradonačelnik Sinja  Joško Ponoš/Cropix

S jednakim žarom pere ulice, spašava mačiće, nadzire radove na nogostupu kroz Karakašicu i upozorava Vladu u Zagrebu da se fekalije koje teku otvorenim kanalom usred Sinja slijevaju u Cetinu. Truju vodu za piće. Sve vam je to Miro Bulj. Pučki tribun. Vice Buljan naših dana. Ne znam bi li mu ta usporedba pasala, ali činjenica je da Sinj ponovno vodi narodni čovik.

Bulj nekima ide na živce jer je poput Vegete pa se u sve miješa, no činjenica je da jedino na taj način možeš potaknuti odgovorne da se trgnu. I krenu rješavati problem(e). A sveprisutni Bulj, to mu nitko ne može osporiti, hvatao se i hvata se u koštac s nedaćama na svim razinama: prvo u njegovu Suhaču, pa u našoj županiji i Republici, a sad kao gradonačelnik – "čouk i balota". Jer, kad te Miro "uvalja" u neku od svojih saborskih tirada – a najangažiraniji je zastupnik, što potvrđuju sve moguće statistike – ako si odgovoran za ono za što te proziva, nema majci, platit ćeš buletu.

image
Božidar Vukičević/Cropix

A da nije žestokog Bulja, ni Mosta više ne bi bilo. On je taj koji ovu stranku drži na životu. U Metkoviću, gdje su hrabri Petrov i Grmoja svojedobno dokrajčili golijata Jambu, danas suvereno vlada HDZ. Nije s Mostom više ni Ivan Kovačić, koji je taj moćni HDZ nakon pustih godina vlasti pobijedio u svojem Omišu, kao ni Pločanin Vlaho Orepić i Vrgorčanin Ante Pranić, obojica s priličnom političkom težinom Mostu je okrenula leđa i Ines Linić Strenja, kao i Zadranin Marko Vučetić, a suradnju je odmah na početku razvrgnuo ekonomist Lovrinović, te buntovni Stipe Petrina.

Most danas zato čine tek tri karike: Petrov, Grmoja i Bulj, a samo je ova posljednja čvrsta, ne da je se slomiti. Petrov je mlak u javnim nastupima, Grmoja se uhvatio LGBT populacije, jer "neće nama nitko ništa nametati", kao da je manjina ikada ikomu išta nametnula, tako da je Bulj ostao posljednji kojega se cijeni s obje strane političkog spektra, iako je desniji i od Bože i od Nikole.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Ljudi ga poštuju jer vide da je svojski prionuo na obnašanje gradonačelničke dužnosti, da mu je stalo, i da stvarno želi probuditi usnuli gradić pod Kamičkom kojem, ne dogodi li mu se pametna poljoprivredna proizvodnja te golf-tereni i konjički hipodromi u Sinjskom polju, kao šlag na tortu u turističkoj ponudi na obali – prijeti bankrot. I potpuni demografski slom.

Nekada su u Mostu hadezeovci vidjeli žestoku konkurenciju. Danas im je prijetnja samo Miro Bulj. Uspije li razdrmati učmali Sinj, "MIRO-21" mogao bi se proširiti Zagorom brže od koronavirusa i ugroziti HDZ tamo gdje je najjači. I gdje se ne da poraziti već puna tri desetljeća. Da, upravo tako, HDZ-u je Bulj stao na žulj i nije im svejedno. Dobili su dostojnog takmaca na desnici. Bude li se bavio komunalnim pitanjima, a ne ideologijom, bivši alkarski momak pogodit će u sridu. Pretrčati HDZ i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ma koliko se to sada činilo daleko od cilja i ma koliko mu se taj cilj do sada činio nedohvatljivim, nije nemoguće. Bulj još samo župan nije bio. 

item - id = 1117795
related id = 0 -> 1127683
related id = 1 -> 1127674
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 09:43