StoryEditor
ZagoraU EGALU

Imotski bez većine u Gradskom vijeću, pljušte reakcije. HDZ: Ovo je jeftin politički igrokaz; Oporba: Donijeli smo odluke za boljitak građana

12. lipnja 2020. - 17:18
Imoćani tek trebaju doznati je li uistinu došlo do 'poremećaja' u odnosu snaga u Gradskom vijeću  Zvonimir Barišin/Hanza Media

Dvadeset i peta sjednica Gradskog vijeća Imotskog ostat će upamćena po jednom detalju koji je, moramo priznati, zanimljiv s obzirom na političke prilike unutar samoga Vijeća.

Vladajući HDZ, naime, zajedno sa svojim koalicijskim partnerima u Gradskom vijeću ima sigurnih devet ruku, dok ujedinjena oporba ima osam vijećnika. Znači da samo jedan izostanak "vladajuće ruke" u trenutku mijenja situaciju. Upravo tako se dogodilo na ovoj sjednici, s koje je oporba odmah poslije njezina završetka izišla u javnost s priopćenjem.

"Kao konstruktivna oporba, a vodeći računa o važnosti pojedinih točaka (inspekcija je naložila donošenje odluka koje vladajući godinama propuštaju), odlučili smo da se sjednica održi. Premda smo, kao oporba, predlagali pomoć malim gospodarstvenicima kroz oslobađanje davanja do kraja ove godine, zbog pogođenosti koronavirusom, vladajući su naš prijedlog odbili. Podržali smo donošenje odluke o uspostavljanju prijateljstva s gradom Zadrom. Nismo podržali izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu jer sve aktivnosti vladajućih nisu dovele do otvaranja nijednog radnog mjesta. Zbog nepoštovanja procedure i Zakona o vatrogastvu, nismo podržali smjenu upravnog vijeća JVP-a, te smo vladajućima naložili da istu predlože na sljedećoj sjednici u skladu sa Zakonom." Navedeno stoji u priopćenju oporbe koje su podijelili medijima.

Dakako da su uslijedili komentari, pa smo za reakciju pitali one koji zapravo sjede u vijećničkim klupama.

– Ono što smo objavili javnosti putem priopćenja to i jest sukus s te sjednice. Prozivanje nas da smo odmah digli glas i da želimo uloviti neki politički poen, ne stoji. Da smo htjeli odgoditi sjednicu kada nije došao njihov vijećnik, jer ne bi bilo kvoruma, mogli smo, no nama je bio cilj raspravljati o svim temama koje se tiču boljitka našega grada i naših građana. Neke smo točke dnevnog reda stopirali, neke podržali. Sve lijepo stoji u našem priopćenju – veli Bruno Rebić, vijećnik s Nezavisne liste (NL) Ivice Kukavice.

Što se tiče vladajućih, izjavu o tijeku 25. sjednice i raspravama nakon nje dobili smo od gradonačelnika Ivana Budalića.

– HDZ i dalje nedvojbeno ima većinu u Gradskom vijeću. Spekulacije koje su se pojavile zadnjih dana jednostavno nisu istina i riječ je o jeftinom političkom igrokazu. HDZ i dalje ima devet ruku u Gradskom vijeću, čime imamo vladajuću većinu. Točno je da smo na posljednjem Vijeću imali jednog člana manje, ali istina je puno manje spektakularna od, kako neki kažu, pat-pozicije u kojoj smo se našli. Kolega Jažić bio je bolestan i to je razlog zašto se nije pojavio na sjednici Gradskog vijeća. Potpuno je smiješno i neozbiljno stvarati ovoliku pompu oko činjenice da je netko bio bolestan i nije mogao doći na sjednicu. Cilj svih nas trebao bi biti boljitak naših sugrađanki i sugrađana, a ne dizati prašinu oko ovakvih stvari – izjavio nam je Ivan Budalić.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 10:38