StoryEditorOCM
Zagora33. OBLJETNICA

Imoćani odali počast legendarnoj Trećoj bojni Četvrte gardijske brigade, za slobodu Hrvatske život je dao 31 pripadnik

Piše Braco Ćosić
3. lipnja 2024. - 17:57

Dostojanstveno i svečano u Imotskom je obilježena 33. obljetnica osnivanja legendarne Treće Imotske bojne iz sastava 4. gardijske brigade.

Svečani program započeo je ispred spomen-ploče na staroj kasarni na Kamenmostu gdje je i osnovana Treća bojna.

Nakon toga, na spomen-križ na Topani položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve poginule pripadnike Treće bojne i sve poginule hrvatske branitelje.

Prije toga pročitana su imena 31. pripadnika te postrojbe koji su dali svoje živote u obrani domovine.

Vijence su položila brojna izaslanstva, udruge, te predstavnici prijateljskih gradova Imotskog. Prvi vijenac položile su obitelji poginulih branitelja 3. imotske bojne, vijenac je položio Filip Novović, sin legende bojne Joška Novovića Tute.

image
Braco Ćosić

Nakon toga vijence su položili pripadnici Udruge 3. imotske bojne "Imotski sokolovi".

Položen je i vijenac Hrvatskog sabora, Grada Imotskog, osam imotskih općina, položili su ga i predstavnici gradova Posušja i Gruda iz susjedne Bosne i Hercegovine, načelnik Postaje granične policije Imotski, potom predstavnici Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, te Udruge 4. gardijske brigade.

Također, vijence su položili i predstavnici grada Zadra, 7. domomobranske pukovnije, izaslanstva Grada Dubrovnika, Grada Vukovara, Općine Podstrana, HVIDRE grada Obrovca, HVIDRE Kruševa, koordinacije braniteljskih udruga Imotske krajine i udruga grada Dubrovnika, Župe Hutovo, kao i brojni građani Imotskog i susjednih mjesta.

Nakon odsviranih mirozova, imotski župnik i gvardijan fra Zoran Kutleša podario je blagoslov. Nakon toga pripadnici Treće imotske bojne sa svojim ratnim prijateljima i suborcima, te brojni gosti i izaslanstva bili su na svečanoj svetoj misi u župnoj crkvi svetoga Franje u Imotskom, a nakon mise nastavljeno je zajedničko druženje svih pripadnika 3. Imotske bojne i njihovih gostiju.

image
Braco Ćosić

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 17:58