StoryEditorOCM
ZagoraUGROŽENA VRSTA

Dalmatinska tila široj javnosti je nepoznata i nepravedno zapostavljena, kroz edukativnu šetnju možete je upoznati

Piše Ljubica Vuko
24. svibnja 2024. - 15:36
Marko Cvrlje, ekološki aktivist upozorava na devastaciju staništa strogo zaštićene biljke dalmatinska tilaAnte Čizmić/Cropix

Udruga Permakultura Dalmacija organizira u subotu, 25. svibnja 2024. u Glavicama edukativnu šetnju kojoj je cilj upoznavanje sa dalmatinskom tilom, jednom od najrjeđih hrvatskih biljnih vrsta.

Kako navode u pozivu na svojoj Facebook stranici, Dalmatinska tila (Dalmatocytisus dalmaticus) je strogo zaštićena endemska biljka izrazito uskog areala rasprostranjenosti, procijenjenog na tek 1,5 km2 na nekoliko lokaliteta u okolici Sinja.

image

Dalmatinska tila

Ante Čizmić/Cropix

-Premda posjeduje mnoge značajke koje nas obvezuju da je upoznamo, divimo joj se i čuvamo je, široj javnosti je relativno nepoznata i nepravedno zapostavljena. Kroz ovu besplatnu edukativnu šetnju želimo upoznati javnost sa tim značajkama kako bi osvijestili važnost dalmatinske tile te tako doprinijeli njezinom opstanku. Ujedno ćemo čuti koji su sve problemi i izazovi vezani uz očuvanje dalmatinske tile, ali također i pozitivnu priču o aktivizmu lokalnog stanovništva koje je spriječilo otvaranje kamenoloma na Gredi u Glavicama, najvažnijem stanište ove izuzetne vrste – poručuju iz Udruge Permakultura Dalmacija.

Edukativna šetnja održat će se od 10 do 12 sati, uz vodstvo Marka Cvrlje, člana ove udruge, a prijave su obvezne putem web obrasca.

O dalmatinskoj tili u javnosti se najviše čulo prije nepunih pet godina kad su se mještani Glavica i drugi stanovnici Cetinske krajine okupili u Građansku inicijativu ‘Ne dajmo Gredu‘ kako bi spriječili otvaranje kamenoloma na Gredi, za koju je lokalno stanovništvo snažno emotivno i kulturološki vezano. U tome su uspjeli, a nedavno je probijen put od vodospreme do odašiljača koji je ponovno ugrozio stanište ove jedinstvene biljke, koja je na cijelom planetu rasprostranjena jedino na kamenjarskim travnjacima Grede, Šušnjevače i još nekoliko lokaliteta na sinjskom području.

image

Novoprobijeni put

Ante Čizmić/Cropix

Slobodna Dalmacija o tome je pisala nakon što je ekološki aktivist Marko Cvrlje upozorio na učinjenu štetu, ujedno apelirajući na nadležne da ne probijaju ili proširuju daljnje puteve na Gredi, naročito na grebenu od vodospreme put istoka (Šuće) budući da je na tom potezu ova biljka najviše rasprostranjena te bi takvi zahvati doveli u pitanje njezin opstanak. Naime, prometnica Repetitor – Vodosprema nije postojala do ovog proljeća, a da je dalmatinska tila bila prisutna i na novoprobijenom putu, širokom od šest do deset metara, pokazuje i znanstveni rad koji je 2022. objavio dr. sc. Milenko Milović sa suradnicama.

Na cijelom svijetu vidjet ćete je jedino u sinjskom kraju, a onda se našao netko ‘pametan‘, probio put i uništio sve!

Među odgovorima koje smo mi potražili tragom tog upozorenja, izdvojimo kako u Hrvatskim šumama tvrde da se u navedenom slučaju radi "o održavanju postojeće šumske protupožarne prometnice, koja se nalazi u gospodarskoj jedinici ‘Peruća‘ odsjek 80, uređajni razred: kultura crnog bora, na k.č. 2711/1 k.o. Glavice".

image

Novoprobijeni put

Ante Čizmić/Cropix

Nakon objave našeg teksta, Cvrlje se obratio Direkciji Hrvatskih šuma, u nadi da će zajedničkim snagama sačuvati ovu vrijednu vrstu, te ih je pozvao da se izjasne o dva njegova apela – jednom o tome da se ne probijaju novi putevi i proširuju postojeći, a u drugom o prijedlogu postavljanje rampa kojima bi se ograničilo prometovanje na staništu dalmatinske tile.

Doznajemo kako su mu odgovorili da “Hrvatske šume d.o.o. ne planiraju nikakve druge radove osim održavanja postojeće protupožarne prometnice koje je u tijeku”. Također u odgovoru koji je dobio iz Hrvatskih šuma, najavljeno je kako će na tu prometnicu biti postavljena rampa kako bi se ograničilo prometovanje u blizini staništa ove vrijedne vrste.

image

Pogled na odašiljač prema kojem vodi novi put

Ante Čizmić/Cropix

Dodajmo još kako je predana prijava Državnom inspektoratu protiv nepoznatog počinitelja, a inspekcija pozvana na žuran izlazak na teren. Do zaključenja našeg prvog teksta, iz Državnog inspektorata nam nisu odgovorili u traženom roku. Na ponovljeni upit, odgovorili su nam kako je predmetna prijava zaprimljena polovinom svibnja 2024. godine i uvrštena u rad građevinske inspekcije Državnog inspektorata.

-Po obavljenom inspekcijskom nadzoru i o utvrđenim činjenicama pravovremeno ćemo Vas obavijestiti – obećali su iz Državnog inspektorata.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 11:43