StoryEditorOCM
Dalmacijaa zvučilo je tako dobro...

Što je pošlo po zlu s jedinstvenim 'morskim adventom'? Veliki fijasko Božićnoga grada, razočarani ugostitelji tvrde: Nije bilo ni pasa, umjesto gostiju obilazili su nas inspektori

Piše Nina Glučina Ramadža / Makarska kronika
11. siječnja 2019. - 19:12
bozicni_reportaza8-011218

S prvim danom mjeseca prosinca i koncertom Mije Dimšić službeno je započeo program Božićnog grada u Makarskoj, prvi put na lokaciji šetališta fra Jure Radića i ispred hotela "Osejava".

Uz nikad veće klizalište na otvorenom, novu lokaciju i zabavni program, jedinstveni "morski advent" osmišljen je tako da zadovolji očekivanja publike raznih generacija. Programom događanja, organizatori Grad Makarska i Turistička zajednica grada Makarske obećavali su da će biti još bogatiji i sadržajniji od lanjskog. Više božićnih kućica, niz zanimljivih koncerata i izvrsni animatori za djecu te doček Nove na Silvestrovo u podne noviteti bili su noviteti koji su svima zvučali primamljivo.

Već kratak pogled na program od 40 događanja ukazivao je da će ovogodišnji advent biti nikad bolji, a onda se dogodila bura i, nažalost, došlo je do toga da je dio događanja bio odgođen i otkazan.

Veliku ulogu u cijeloj priči imali su i ugostitelji i trgovci koji su unajmili kućice u kojima su nudili prigodne proizvode i ugostiteljske usluge. Jesu li njima zima i bura poremetili poslovne planove, kako su zadvoljni s programom i cjelokupnim Božićnim gradom te njegovom organizacijom, doznali smo od "domaćina" kućica čija su mišljenja podijeljena. Neki nam kažu da je posao odlično išao, dok se drugi žale da je program adventa mogao biti puno bolji što bi pomoglo većoj cirkulaciji ljudi te očekivanom većem poslu za njih. U sve to umiješala im se i inspekcija rada koja je došla kao ulje na vatru, ali koja ih, vele, nije obeshrabrila.

- Iskreno, posao je bio ispod svih naših očekivanja, najviše zbog lošeg vremena. Od 30 dana koliko smo radili u Božićnom gradu, sigurno je 20 dana vrijeme bilo loše. Ipak, unatoč lošem vremenu mi smo našu kućicu u popodnevnim satima držali otvorenom, ali doslovno nije bilo nigdje nikoga - kaže nam Branislav Perkić vlasnik makarskog restorana i istoimene kućice "Papar Grill" koji je ukupno 12.500 kuna platio Gradu na natječaju za zakup ugostiteljske kućice.

Sada, nakon što je sve prošlo, uključujući i doček Nove godine na kojemu je nastupio Mladen Grdović što je bilo najveće događanje cjelokupnog Božićnog grada, Perkić kaže da nije ostao "u plusu".

- Ovo nam je prvi put da smo uzeli kućicu i nismo prošli sa zaradom - tvrdi Perkić.

Pitamo ga za komentar o novoj lokaciji uz more, misli li da bi imali više sreće, barem s vremenom, da su ostali na Kačićevu trgu.

- Na Kačićevu trgu je nešto zatvorenije pa se zbog bure koja je poznata u Makarskoj možda tu moglo malo više i bolje raditi. Na Osejavi je sve bilo otvoreno i organizacija je po mome mišljenju bila loša, najviše pritom mislim na program koji je trebao sadržavati više nastupa lokalnih glazbenih grupa. U principu, od glazbenih događanja nije bilo skoro pa ništa, glazba se puštala preko razglasa i to je bilo sve - nastavlja Perkić.

Na pitanje ima li nešto pozitivno što bi izdvojio, vlasnik "Papar Grilla" dobacuje kako s obzirom da je loše prošao ne zna što bi pohvalio. Ipak, veli, to ga neće obeshrabriti, ovo mu je bila probna godina, a u sljedećoj planira uzeti dvije kućice i značajno promijeniti ponudu te koncept. Za lokaciju Osejava smatra da nije loša i da je ne treba mijenjati, ali je, smatra, treba doraditi pa kao primjer navodi da parking na Osejavi treba ostati otvoren.

- Ova godina je bila testna, htio sam vidjeti kako funkcionira advent u Makarskoj. Sad sam prošao svoju školu a sljedeće godine, ako advent ponovno bude na Osejavi, uzimam dvije kućice s dobrim planom koji uključuje proširenje ponude, a dovesti ću i nešto što još nitko nije donio. Mi smo kroz naš restoran "Papar Grill", kojeg smo nedavno otvorili u Makarskoj, donijeli potpuno novu priču s jedinstvenim leskovačkim roštiljem u ovaj grad. Isto tako, nešto novo, po uzoru na zagrebački advent, planiram preslikati sljedeće godine, naravno, ako dobijemo kućice, jer ove godine u Makarskoj osim fritula, našeg roštilja i pića nije nitko ništa drugo nudio - tvrdi Perkić.

Detalje planova ne želi otkriti, da ga drugi ne bi preduhtrili.

- Inspekcija nam je također bila, evo, baš jučer mi je stigla kazna od 20 tisuća kuna zbog navodno neizdanog računa što je apsolutna laž jer naša kućica uopće nije bila u sustavu PDV-a. Žalbom je planiram riješiti pa ćemo vidjeti kako će to proći - za kraj će vlasnik restorana "Papar Grill".

A potpuno suprotnu priču o poslovanju i Božićnom gradu imaju maločas spomenute fritule, točnije već poznate "Fritule Yeti" i Teo Vuković koji stoji iza njih.

Domaće fritule pripremljene po tradicionalnoj recepturi išle su, kaže Vukoić, ko’ lude, i više su nego zadovoljni kako su prošli u Božićnom gradu u Makarskoj.

- Super je prošao ovaj advent, odradili smo sve dane i nije nam smetalo ružno vrijeme. U plusu smo poslovali, ovo nam je drugi put da imamo zakupljenu kućicu, a i prijašnjih godina smo bili dio Božićnog grada u Makarskoj. Program je, istina, malo pokvarilo ružno vrijeme, ali što se nas tiče, sve je odlično prošlo, vjerojatno imamo dobre fritule pa su nas Makarani prepoznali - kazuje Teo Vuković.

Vjeruje u kvalitetu svojih fritula, a što se tiče lokacije, njemu je, napominje, i na prošlogodišnjoj i na ovogodišnjoj lokaciji bilo jednako dobro, imao je jednako posla i zarade.

- Inspekcija nas je jednom posjetila, ali čak ni za to ne mogu reći da nas je nešto značajno poremetilo. Sve u svemu, stvarno smo zadovoljni - zaključuje Vuković.

Svoju kućicu imala je tradicionalno i Udruga kuhara Makarskog primorja čiji nam predstavnik Rusmin Husičić nije želio komentirati što je bilo dobro, a što loše. Jedino nam je kazao kako nisu bili zadovoljni s ovogodišnjim prometom koji je izostao ponajviše zbog lošeg vremena. U svojoj gastro ponudi imali su kuhane marende i roštilj.

- Drugi će put biti bolje - kratko nam je rekao Rusmin Husičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:38