StoryEditorOCM
Dalmacijanema nadzora u blizini škole ‘knez trpimir’

Stanovnici Kaštel Gomilice: Život nam je nepodnošljiv zbog drskih tinejdžera sa zidića

Piše PSD.
17. listopada 2009. - 17:27

Živimo u blizini Osnovne škole “Knez Trpimir” u Kaštel Gomilici i svakodnevno gledamo djecu, sedmaše, osmaše, a i mlađe kako kupuju cigarete bez ikakvih problema, čak i na komade.

Puše, maltretiraju mlađu djecu, ucjenjuju ih, kradu im novac, psuju, prostače, pa i istražuju svoju seksualnost. Neki od njih voze skuter, stare aute, većinom neregistrirane... A “baje i face” od 11 do 14 godina okupljaju se na mjestu gdje svakoga dana prolaze djeca nižih razreda.

Priča je to zabrinutih ljudi iz Kaštel Gomilice koji dobronamjerno žele drugim roditeljima otvoriti oči. I zbog toga što ta djeca polako ali sigurno kreću u svijet droge.

- Bez imalo straha skupljaju se pred mojom garažom i nasred ulice motaju “joint”. Kada ih pokušam rastjerati, s podsmijehom mi odgovaraju: “Čekaj samo tren da ga zarolam do kraja” - priča Kaštelanin i dodaje:

- Policija dođe, rastjera ih i ode. Oni se vrate i opet sve po starom. Ako su se malo i preplašili, s jednog zidića se presele na drugi. Odnedavno, što je zastrašujuće, može ih se vidjeti i u društvu sa starijim ovisnicima o drogama. Razgovor između jednog od njih, 13-godišnjaka, i jedne bake tekao je ovako: kada ga je u 8 sati ujutro upitala što radi na ulici, zašto nije na nastavi, kao iz topa je odgovorio: “Šta ću ić u školu? Moj stari je mafijaš, nikad nije iša u školu, a ima love ka blata. Tako ću i ja, koji će mi k... škola!”

Na ovakvo ponašanje tinejdžera upozoravaju i iz drugih Kaštela: nedavno su pokraj OŠ “Ostrog” u Kaštel Lukšiću dvojica maloljetnika građevinskim strojem rušila sve pred sobom. Jedan od 14, a drugi 17 godina.

Četrnaestogodišnjak, inače učenik osmog razreda osnovne škole, počinio je kaznena djela uništenja i oštećenja tuđe stvari, oduzimanja tuđe pokretne stvari i teške krađe. Što se dogodilo s djecom? Kako to da djeca apsolutno ništa ne znaju o obvezama, odgovornostima i pravilima ponašanja? U školi smatraju da maksimalno rade za dobrobit djece koju odgajaju kako bi ih izveli na pravi put.

- Uvjeti u kojima škola radi daleko su ispod pedagoškog standarda. Radimo u tri smjene, oko 980 učenika je u školi, iako su joj prostorni kapaciteti dostatni za upola manje učenika. Usprkos tome, postižemo odlične rezultate kako na gradskim, županijskim, tako i državnim natjecanjima. U školi je dovoljno školskih i izvanškolskih aktivnosti za svako dijete – kaže ravnatelj Zoran Blažević i dodao kako rad i ponašanje svakog djeteta prate i prema potrebi reagiraju.

Blažević kaže da ne zna za okupljanje djece po zidićima, ali za vrijeme velikog odmora s djecom dežura troje nastavnika. Škola, smatra ravnatelj, ne može biti jedina koja će se baviti odgojem djeteta.

 - Izuzetno je važno preventivno raditi s mladima, i to od malih nogu, a to je dobrobit za lokalnu zajednicu i obitelj. Lokalna zajednica mora se uključiti preko raznih udruga mladih, a svoj obol trebala bi dati i Crkva – misli predstojnica Centra za socijalnu skrb Kaštela Janja Granić koja ukazuje na više puta traženo osnivanje obiteljskog savjetovališta. 

Žarko Jakov/epeha

Psiholog: Djeca se ne odgajaju

Uvažena splitska psihologinja Mirjana Nazor više puta je ponovila tezu: “Ako sijemo kamenje, nemojmo se čuditi da ne rastu ruže.”

- Djecu se ne odgaja dovoljno, roditelji u ovom brzom tempu života za to nemaju vremena, a i škola je pomalo zaboravila na svoju odgojnu ulogu. Djecu ne odgajamo i to nam se danas vraća. Opće okruženje i duhovni okoliš potpuno su zagađeni i bojim se da to šira zajednica ne vidi.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 06:00