StoryEditorOCM
Dalmacijanovo mjesto za okupljanje

Solinjani će imati novo mjesto za okupljanje: na livadi uz gradsku upravu uredit će se središnji trg

10. svibnja 2017. - 00:47

Solin nema formirani javni trg za okupljanje, većinom sav život “prati” rijeku Jadro, kao i središnja Zvonimirova ulica u svom najvećem dijelu, uz koju su i šetnica, kafići, trgovine...

Tako su u gradu Solinu u zadnje vrijeme promišljali gdje bi bila jedna takva pogodna lokacija za formiranje gradskog trga.
Za održavanje kulturnih događanja imamo i Gradinu, ali to nije mjesto poput trga preko kojega ćeš se prošetati, malo sjesti na klupu i odmoriti, a usput možda pogledati ili sudjelovati u kakvom kulturnom, zabavnom ili nekom drugom događanju koje bi se na njemu moglo održavati, razmišljanja su koja prate ovu tematiku.

-Pored brojnih zelenih površina u centru nemamo neko središno mjesto za okupljanje, tako da smo promišljali o lokaciji sa zapadne strane Poslovno-prodajnog centra u Solinu gdje je sada livada - veli nam solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.

-U suradnji sa splitskim Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u tijeku je izrada idejnog rješenja jednog takvog trga u koji bi se, naravno, ukomponirao i dio arheoloških nalaza s tog predjela. Trg bi imao klupe, javnu rasvjetu, fontanu, uklopili bismo i spomeničku baštinu, uostalom imao bi sve što prati jedan takav prostor - ističe Ninčević pokazujući nam prve simulacije kako bi izgledao prijedlog nacrta na spomenutoj lokaciji. Idejno rješenje izrađuje tvrtka "Genista".

-U planu nam je da početkom iduće godine idemo u realizaciju tog projekta koji bi dijelom financirao Grad Solin, a dijelom bi to bilo iz fondova ministarstava ili Europske unije. Planiramo već u proračunu za iduću godinu osigurati sredstva za tu svrhu - kazuje gradonačelnik.

Što o svemu tome misle upitali smo i građane Solina. Neki, koji se nisu željeli predstavljati, smatraju da bi bilo pogodno da trg bude i postojeće parkiralište kod Poslovno-prodajnog centra na koje se ulazi iz Zvonimirove ulice, čak je bilo nekoliko takvih prijedloga, no ima i drugih razmišljanja, koje donosimo u našoj anketi.

Svakako, pred gradskim vlastima je da oslušaju "bilo" građana, jer usput su nam dodali kako im ne nedostaje samo trg već i gradski bazen, autobusni kolodvor i veća tržnica, sadržaji koje bi, kazuju, jedan grad koji je prilično narastao svakako trebao imati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:00