StoryEditorOCM
Dalmacijaštrajk je zakonit

Sindikat ‘Staklenika’ uzvraća: Tuže nas, a u 16 godina samo su jednu poslovali pozitivno; Početkom rujna smjena NO-a

Piše PSD.
6. srpnja 2012. - 21:21

NOVIJE
Početkom rujna smjena NO-a

Državni ured za upravljanje državnom imovinom dao je pozitivno mišljenje te se Skupštini Kaštelanskih staklenika predlaže razrješenje dosadašnjih članova Nadzornog odbora:

Marka Duvančića, Ante Bičanića, Zdravka Šimovića i Ante Dedića kao i  imenovanje novih članova: Dražena Đakovića, Filipa Plećaša, Željka Ađundatova i Ivana Čavke, stoji, među ostalim u priopćenju sa zatvorenog dijela 37. sjednice Vlade RH održane 5. srpnja ove godine.

Nadzornom odboru predlaže se, također uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, izbor Dražena Đakovića za novog predsjednika iz reda članova Nadzornog odbora.

Još uvijek aktualni predsjednik Nadzornog odbora Marko Duvančić kratko je komentirao najavljenu smjenu:

"Nisam iznenađen budući da su svi članovi i predsjednici nadzornih odbora poduzeća u državnom vlasništvu svoje mandate stavili na raspolaganje još početkom ove godine. Osim toga, u međuvremenu su u nekim poduzećima nadzorni odbori i smijenjeni i postavljeni novi ljudi za koje se smatra da su kompetentniji. Nije ni važno što više neću obavljati tu funkciju, važnije je da se realizira program restrukturiranja i da poduzeće konačno stane na zdrave noge".

Duvančić nam je kazao i da je Nadzorni odbor donio odluku o održavanju redovne skupštine, a kako poziv mora biti objavljen u Narodnim novinama, skupština bi se mogla održati početkom rujna.  

J. Mt.

U ime štrajkaškog odbora i svih zaposlenika “Kaštelanskih staklenika”, te u svoje osobno želim demantirati navode iz tužbe poslodavca da smo u nezakonitom štrajku i da smo krivi zbog zapuštenosti kultura, što bi značilo da nismo poštovali sporazum o minimalnom održavanju proizvodnje - izjavio je na jučer održanoj konferenciji za novinare Ivica Blažević, regionalni povjerenik za Dalmaciju Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske. - I to ćemo dokazati na Županijskom sudu u Splitu u ponedjeljak u 8.30 - kaže on.

Povod za sazivanje konferencije jest tužba poslodavca protiv PPDIV-a sindikalne podružnice “Kaštelanski staklenici” u kojoj ih se tereti da su nezakonitim štrajkom prouzročili štetu poduzeću u iznosu od šest milijuna kuna.

- Indikativno je da je tužba podnesena 2. srpnja, nakon sastanka sa savjetnicom ministra poljoprivrede Zvjezdanom Blažić i zamjenikom ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) Mirkom Volarevićem. Na sastanku su neke stvari i dogovorene, a oni nas nakon 30 dana štrajka tuže - kazao je Blažević. Prema daljnjim riječima Blaževića, “Kaštelanski staklenici” eklatantan su primjer poduzeća u većinskom državnom vlasništvu koja propadaju na identičan način, po istom scenariju.

Do 13. srpnja rješenje problema ili - stečaj

- Moram kazati da sam ogorčen da nas tuže oni kojima je sindikat osigurao da kao i radnici primaju plaću preko računa sindikata. Tuže nas oni koji su u ovih 16 godina samo jednu godinu poslovali pozitivno, a sve ostale negativno i stvorili 200 milijuna kuna gubitka. Tuže nas oni koji su istovremeno rasprodali jednu trećinu zemljišta u zadnjih 16 godina ukupne imovine “Kaštelanskih staklenika”, odnosno 300.000 kvadrata.

To je prostor veličine cijeloga Resnika ovdje - kaže Blažević, dodavši i da je još oko 300.000 kvadrata zemljišta pod hipotekom na osnovi kratkoročnih pozajmica. Blažević se molbom obratio i vlasniku (državi), te premijeru, da ne stvaraju tri kategorije radnika u Hrvatskoj, pogotovo u onim poduzećima koja su u većinskom vlasništvu države, navodeći za primjer Brodogradilište Split i činjenicu da radnici u škveru primaju punu plaću, iako ih je četvrtina mjesečno na čekanju, a radnici “Staklenika” ne dobivaju ni minimalac, a rade puno radno vrijeme.

- Gospodo vlasnici, 13. srpnja je vjerojatno dan D - ili ćete riješiti problem “Kaštelanskih staklenika” ili ćete ih po sili zakona odvesti u stečajni postupak, što nam odgovara. Ali apeliramo da nas onda zbrinete kao i sve ostale, da ne stvarate razliku među hrvatskim radnicima - poručio je Blažević.

jadranka Matić
Snimio paun paunović / cropix

U 2011. prihod 6 milijuna, a gubitak 37 milijuna kuna

Ljiljana Milanović, glavna sindikalna povjerenica u “Staklenicima” i predsjednica Štrajkaškog odbora, iznijela je podatke da je tvrtka lani uprihodili na svim kulturama oko 6 milijuna kuna, i pritom imala 37 milijuna kuna gubitaka. Od travnja do lipnja utrošeno je materijala u vrijednosti 295.000 kuna, pa se pita otkud misle dobiti naknadu štete od šest milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 05:15