StoryEditorOCM

Sindikat proveo referendum: ‘Kaštelanski staklenici’ pred štrajkom

Piše PSD.
22. svibnja 2012. - 23:55
Agonija zaposlenika “Kaštelanskih staklenika”, poduzeća u većinskome državnom vlasništvu, nastavlja se, prema svemu sudeći, štrajkom, o čemu je odluka donesena referendumom. Datum o provođenju još nije poznat, jer ovoga tjedna slijedi postupak mirenja.

Budući da je, međutim, izvjesno da Uprava nema odakle isplatiti zatražene tri plaće te naknadu za troškove prijevoza za veljaču i ožujak ove godine, štrajk je izgledan, osim ako se u međuvremenu situacija u “Staklenicima” stubokom ne promijeni. A to znači ako vlasnik (država) preko Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) ne osigura novac za isplatu plaća.

Prema riječima sindikalne povjerenice podružnice PPDIV-a u “Staklenicima” Ljiljane Milanović, o stupanju u štrajk izjašnjavali su se članovi sindikata, s tim da je većina radnika (133 od njih 150) sindikalno organizirana. Glasanju je pristupio 121 član sindikata − za štrajk se izjasnilo njih 112, petero je bilo protiv, a jedan je listić bio nevažeći.

Nakon postupka mirenja, na koji se u zadanim okolnostima gleda kao na puku formalnost, slijedi izbor štrajkaškog odbora i utvrđivanje datuma stupanja u štrajk, izgledno je u posljednjem tjednu ovoga mjeseca.

Budući da je ovo jedan u nizu provedenih referenduma u “Kaštelanskim staklenicima”, ali tek prvi na kojemu su radnici odabrali najradikalniji potez za ostvarenje svojih prava, jasno je da više nemaju strpljenja za situaciju u kojoj se od njih očekuje redovit dolazak na posao, ispunjavanje svih radnih obveza, a da ne znaju ni približno kad bi mogli dobiti plaću.

Obećanjima više ne vjeruju

U obećanja su prestali vjerovati, a u međuvremenu se u neke radnike uvukla i sumnja u korektnost postupanja sindikata, kojemu se prigovara navodna popustljivost prema Upravi, zbog čega su interesi radnika pali u drugi plan.

Ivica Blažević, regionalni povjerenik PPDIV-a za Dalmaciju, oštro demantira takve glasine.

− Nije istina da sindikat štiti Upravu. Osnovni je problem radnika neisplata plaća i samo znam da ne bih nikada bio direktor i vodio poduzeće ako nisam u stanju isplatiti plaće − tvrdi Blažević.

Cilj je štrajka, naglašava Blažević, isplata triju plaća i troškova prijevoza, ali dugoročno rješenje problema poduzeća jest program restrukturiranja i hitno raspisivanje natječaja za privatizaciju. Time bi se, naglašava, s novim vlasnikom, osigurali uvjeti za proizvodnju i normalno poslovanje u 2013. godini.

J. MATIĆ

Nemaš za prijevoz, idi na godišnji

Uz neisplatu plaća, radnicima, koji većinom dolaze iz trogirske Zagore i nemaju organizirani prijevoz u Resnik, veliki su problem troškovi prijevoza koje moraju pokrivati iz vlastitog džepa. S obzirom na to da ne dobivaju plaću, 500 kuna mjesečno nije im lako namaknuti. Uprava ih je stoga uputila na mogućnost da ovih dana iskoriste godišnji odmor ili slobodne dane.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 05:28