StoryEditorOCM
S mora i krajaSELJACI FOTOGRAFI

Ministarstvo se povuklo - rad u masliniku više nije obvezno fotografirati, ali gnojidbu treba bilježiti točno u minut!

Piše Stanislav Soldo
12. ožujka 2024. - 16:56

Nakon seljačke bune Ministarstvo poljoprivrede je malo ateriralo, barem kada je u pitanju snimanje i geotagiranje fotografija svih poljoprivrednih aktivnosti, što je preduvjet za dobivanje novčanih poticaja i potpora.

Prema novom izmijenjenom Pravilniku, koji je stupio na snagu seljaci više nisu prisiljeni fotografirati bacanje gnojiva po voćnjacima, vinogradima i maslinicima kao i postavljanje žutih lovki za voćne muhe. Ali mogu ako to žele. Drugim riječima ta obveza je ostala na dragovoljnoj osnovi.

Dokaz aktivnosti na zemlji

Ipak, Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje će "honorirati" one koji budu fotografirali na način da će njihove fotografije prihvatiti kao dokaz aktivnosti na poljoprivrednom zemljištu i isplatiti im novčane poticaje.

Ovim drugima koji "ne znaju" fotografirati i "rukovati" pametnim telefonima inspekcija će doći u kontrolu kako bi se izravno na licu mjesta uvjerili obrađuje li se zemlja, maslinik ili vinograd kao i obrađuje li se na način kojim se ostvaruju poticaji za izravna plaćanja u poljoprivrednoj proizvodnji.

image

Žute ploče za praćenje leta maslinove muhe. Ajmo jedan klik

U e-savjetovanju koje je provedeno poljoprivrednici i njihove udruge tražili su da se potpuno obustavi obveza fotografiranja za poljoprivrednike starije od 65 godina, no Ministarstvo poljoprivrede u konačnici je odbilo takve zahtjeve.

Upravo su žute lovke uz gnojivo dvije najznačajnije aktivnosti koje tijekom godine imaju dalmatinski poljoprivrednici. Po novome seljaci i dalje mogu biti fotografi samo u nešto manjem opsegu.

Poljoprivrednici koji namjeravaju u 2024. godini, gnojiti poljoprivredne površine, napasati stoku na ekstenzivnim pašnjacima, postavljati feromonske, vizualne i hranidbene klopke i žele dostaviti fotografije s geografskom lokacijom (GTF), mogu se prije obavljanja aktivnosti javiti podružnici Agencije za plaćanja, kako bi im dodijelila zadatak za fotografiranje putem AgroGTF aplikacije.

AgroGTF mobilnu aplikaciju poljoprivrednik preuzima na mobilni uređaj putem Google Play i App Storea i pristupa aplikaciji pomoću istog korisničkog imena i zaporke koji su mu izdani za pristup AGRONET sustavu, pojašnjavaju u Agenciji za plaćanje.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Zanimljivo je da će poljoprivrednici ukoliko žele dobiti poticaj za korištenje stajskog gnojiva u pripadajućem obrascu morati evidentirati datum i sat iznošenja gnoja na tlo te datum i sat inkorporiranja gnoja u tlo za svaku ARKOD parcelu.

Poljoprivrednici sa kojima smo pričali doživljavaju to i dalje kao još jedan u nizu birokratski nameta Europske unije, pa su stoga među deset primarnih zahtijeva zbog kojih su traktorima nedavno izašli na ulice naveli i ukidanje obveze snimanja i geotagiranja onoga što rade na svojim poljoprivrednim površinama, oranicama, vinogradima, maslinicima. U tom svom zahtjevu su djelomično i uspjeli.

Neugodna i suvišna obveza

Premda nisu službeno obvezni već im je geotagiranje ostavljeno kao dragovoljno veliki dio poljoprivrednika tu obvezu doživljava kao neugodnu i suvišnu, a dio, posebno stariji, kažu da se ne snalaze najbolje s mobilnim tehnologijama i da njihov primarni poziv nije slikanje, nego proizvodnja hrane.

image
Vojko Bašić/Cropix

Pa imamo maslinara koji imaju nekoliko tisuća stabala maslina. I oni kad postave lovke moraju ih posnimiti da bi ostvarili poticaj izravnog plaćanja. Velikim proizvođačima bi trebalo deset do petnaest dana da to sve snime, geotagiraju i pošalju u Agenciju za plaćanje, govore nam ogorčeni maslinari.

A toliko će trebati i inspekcijama i stručnim službama iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi da oni obiđu postavljene "žute" lovke u maslinicima ili na plantažama mandarina.

- To u suštini i nije loše potez Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje, koji slijede praksu Europske unije. Ali naš problem je starosna dob poljoprivrednika, 58 godina. Mnogi od njih ni nemaju mobitel sa kojim bi to mogli fotografirati - kaže nam Lordan Ljubenkov iz Zadružnog saveza Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:14