StoryEditorOCM
S mora i krajaPUŽEVIM KORAKOM

Ima li kraja muci? Metkovci tri godine skaču po rupama, zapeli radovi na kanalizaciji; oporba: ‘Grad mora ovo učiniti‘

Piše Stanislav Soldo
24. rujna 2024. - 17:34

Projekt aglomeracije u Metkoviću, odnosno izgradnja kanalizacije na užem gradskom području, koji traje već tri godine negdje je zapeo.

Ulice su razrovane i pune rupa, više se iskopa i započne novih radova negoli se dovrši postojećih. Ovakvom dinamikom radova nije zadovoljna gradska oporba predvođena strankom Most, koja je podnijela predsjedniku Gradskog vijeća prijedlog za neodgodivu, u poslovničkom roku od 15 dana, tematsku sjednicu Gradskog vijeća s jednom točkom dnevnog reda, “Projekt -Razvoj vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković - izvedba i završetak radova”.

U istom prijedlogu nude i zaključke koji glase: Nalaže se gradonačelniku i službama Grada da se aktivnije uključe u projekt “Razvoj vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković” kako bi se što prije završio.

image

Grad je veliko gradilište

Obvezuje se gradonačelnika da izradi prijedlog i u budućim proračunima planira sredstva za sufinanciranje priključaka građanima Metkovića. Obvezuje se gradonačelnika i da izradi odluke kojima bi se spriječilo povećanje cijene vodoopskrbe i odvodnje.

Projekt “Razvoj vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković”  najveći je projekt u povijesti grada Metkovića. Projektom je planirana izgradnja odvodnje i pročišćavanja fekalnih voda te izmjena gotovo cijele vodoopskrbne mreže.

image

Kad će kanalizacija?

Čitatelj

Još od 2011. građani Metkovića plaćanjem računa za vodoopskrbu izdvajaju znatna sredstva za ovaj projekt. Godine 2013. u suradnji s Hrvatskim vodama pokrenuto je planiranje i projektiranje aglomeracije. Vlada RH proglasila ga je 2017. strateškim projektom kako bi se pojednostavilo izvlaštenje i ishodovanje građevinske dozvole.

Krajem 2020. okončana je javna nabava, a za izvođača odabrana “COMSA S. A. U.”, tvrtka iz Španjolske. Dana 1. veljače 2021. potpisan je ugovor između investitora i izvođača, a 3. svibnja 2021. održana je uvodna konferencija i svečano otvoreni radovi koji su zapravo započeli tek krajem lipnja.

image

Kaos u ulici oca Ante Gabrića

Čitatelj

Rok izgradnje i puštanja u rad Projekta je 36 mjeseci. Od dana potpisivanja ugovora s izvođačem prošla su 43 mjeseca, a od svečanog otvaranja radova 40 mjeseci. Znamo li, približno, rokove završetka izgradnje i puštanja u rad projekta - pitaju se  gradski vijećnici Nikica Hajvaz, Josip Talajić, Ivana Mostarac, Zoran Kozina te Mario Galov u obrazloženju zahtjeva za hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća.

Građani Metkovića nagledali su se svega već više od tri godine. Bilo je tu podizvođača za koje je i laiku bilo vidljivo da nemaju nikakvog iskustva ni s radnim strojevima ni s radovima koje treba izvesti.

Što reći o činjenici kako dvije godine nisu asfaltirane ulice u kojima su cijevi i šahtovi postavljeni, sve pregledano i spremno za asfaltiranje?

image

Rupe na metkovskim ulicama

Čitatelj

Često se događalo da zatvaranje ulica nije bilo koordinirano te je građanima bila otežano i onemogućeno kretanje. Većina je podizvođača, nakon što su položene cijevi i šahtovi, ostavljala gradilišta u takvom stanju da su ulice izgledale kao nakon velikih bujičnih poplava.

Tamo gdje su završeni radovi i postavljen završni sloj asfalta, problem su šahtovi. Ovdje moramo postaviti pitanje i o početku radova u Ulici kralja Zvonimira. Je li se čekao početak nastave u OŠ Stjepana Radića, Gimnaziji Metković i SŠ Metković kako bi prometni kolaps bio što veći, naglašavaju oporbeni vijećnici.

- Očita je činjenica da nismo imali sreće s odabirom izvođača. Tko je god obilazio druge gradove u kojima se rade slični projekti, mogao se uvjeriti da se tamo radi brže i kvalitetnije nego u našem Metkoviću.

Činjenica je i da se naš gradonačelnik i gradske službe skrivaju i ponašaju kao da se Projekt odvija u nekom drugom gradu. Sva je odgovornost na “Metković d.o.o.” kao investitoru, ali podsjećamo da je gradonačelnik Skupština Društva te ima mogućnost uključiti se u poslovne odluke Društva. Također, Grad sudjeluje s 800 tisuća eura u samoj financijskoj konstrukciji.

image

Josip Talajić, dr. Nikica Hajvaz i Zoran Kozina

Bilo bi vrlo loše da se izvođač povuče iz radova i okončanje projekta prolongira za nepoznato vrijeme, zato pozivamo gradonačelnika da se aktivnije uključi u završetak projekta - ističu vijećnici.

Kao satisfakciju za sve pretrpljeno tijekom gradnje, vijećnici Mosta predlažu da se donesu odluke kojima bi Grad Metković u potpunosti financirao svaki obiteljski priključak te dugoročno riješio i odvodnju za one obiteljske kuće koje nisu mogle biti obuhvaćene projektom aglomeracije.

image

Radovi na metkovskim ulicama traju od 2021

Dok se projekt planirao, kalkuliralo se da bi, po završetku, naknada za razvoj i izgradnju (0,64 eura po kubiku utrošene vode) bila pretvorena u cijenu odvodnje te bi povećanje računa za vodoopskrbu i odvodnju bilo samo za iznos PDV-a (0,08 eura).

Tražimo od gradonačelnika da se već sada izjasni o cijeni vodoopskrbe i odvodnje te da moguće veće poskupljenje od ovih 0,08 eura po kubiku utrošene vode ide na teret grada, a ne građana, rezolutni su oporbeni vijećnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 17:41