StoryEditorOCM
S mora i krajaGasi svitlo!

HEP mu poslao ovrhu, a on preplatio račun!?; ‘Pokušavaju izvući pare za izmišljena dugovanja. I nije im prvi put...‘

Piše Stanislav Soldo
2. srpnja 2024. - 22:17

Augustin Marević iz Ploča  čeka kada će mu HEP isključiti struju u stanu. Nije to klasična hrvatska priča neplaćanja računa, što za posljedicu ima prisilnu naplatu, ovrhu, isključenje iz elektro mreže. Augustin je svoje račune za potrošenu električnu energiju plaćao na vrijeme, čak i preplatio. Umjesto da provodi bezbrižno ljeto u Pločama gdje živi s obitelji sa strahom pali svjetlo, osluškuje radi li mu frižider ili klima jer su mu ozbiljno priprijetili isključenjem struje. Pokrenut je i ovršni prijedlog prisilne naplate pred javnobilježničkim uredom, sve kako bi HEP utjerao nepostojeći, bolje reći izmišljeni dug prema Augustinu Mareviću za neplaćenu električnu energiju. U zakonskom roku se žalio na ovršni prijedlog, pisao je nekoliko mailova HEP-u Splitu i Zagrebu, pa mu ne bi trebali iskopčati struju dok traje postupak. Ali nikada se ne zna. Jednako kako su mu nakalemili nepostojeći dug tako ga jednim potezom mogu ostaviti bez struje u mraku usred ljeta. 

image

Augustin Marević

Izmišljeni dug

  - Ovo je strašno što se događa. Nije mi jasno otkud podatak da sam ja dužan za struju kada sam po obračunu preplatio-jada nam se Augustin Marević, sedamdesetsedmogodišnji  umirovljeni inženjer pomorskog prometa, specijaliziran za pomorsko pravo, pokazujući uredno sortirane uplatnice. Stoga ga još više čudi potez HEP-a i pokušaji prisilne naplate računa koji faktički ne postoji.

  - Siguran sam da postoji još ovakvih slučajeva. Što drugo reći nego lov u mutnom. Ako prođe, prođe. Možete misliti kako se osjeća jedan umirovljenik koji dobije ovakvu „razglednicu“. Strah i nevjerica. I što mu preostaje, pokorno platiti račun za nešto što niste potrošili, što je izmišljeni dug ili krenuti u maratonsku bitku dopisivanja s HEP-om i pisanja žalbe i prigovora na ovršni prijedlog-priča nam Augustin, koji se opredijelio za ovo drugo, pravnu bitku koja u hrvatskom pravnom sustavu i nesigurnosti koja iz njega proizlazi uvijek ima neizvjestan ishod. 

Augustin ne dvoji. Siguran je da je račune za potrošenu električnu energiju platio, pa bi sud trebao odbaciti ovršni prijedlog. A ako se dogodi i suprotno, preživjet će. Ali jednostavno nije u redu, ni prema njenu ni prema drugim građanima koji su se našli u sličnoj situaciji ne svojom krivnjom.

  - Mislim da je netko u računovodstvu pogriješio i sada ne želi ispraviti pogrešku. To su mi na neki način i priznali kada su mi u telefonskom razgovoru rekli da nemaju načina kako proknjižiti moje stanje. Na obračunu piše da sam u preplati a poslana opomena pa ovrha. Po njima ja bih trebao platiti nepostojeći račun pa da oni knjigovodstveno zatvore nepostojeći dug. Pa gdje to ima, to stvarno nije normalno-priča nam Augustin.

image

Plaćeni računi

Od HEP-a nema odgovora

Radi se o iznosu navodnog dugovanja od 68.30 € (koje je on u stvarnosti preplatio kroz dva obračunska razdoblja u prošloj godini). Nije to cifra koju on ne bi mogao platiti, ali zašto platiti nešto što ne postoji.   

Žalio se Augustin povjerenstvu za zaštitu potrošača pri HEP-u objašnjavao im situaciju, zvao ih telefonom, slao plaćene uplatnice i zaduženja za potrošenu električnu energiju na kojima je jasno pisalo da je u preplati odnosno da mu se račun umanjuje za preplaćeni iznos, ali odgovora nikada nije dobio. 

 - Imali su zakonski rok od trideset dana da mi odgovore. Nisu i nije ih briga, Vrlo je indikativno ponašanje tog povjerenstva u smislu samostalnost jer očito je da bi njihov odgovor bio drugačiji od onoga kojega zastupa uprava HEP-a Riješenje o ovrsi se temelji na vjerodostojnoj ispravi, pa se pitam jesu li računi koje sam ja platio vjerodostojne isprave. Za HEP očito nisu -kazuje nam.

Sada Augustinu ne preostaje ništa drugo nego čekati sudsku odluku na njegov prigovor. Nada se da će iz ove pravne bitke izaći kao pobjednik jer mali čovjek se teško bori protiv administracije i birokracije.

image

Augustin Marević

Čeka se sud

U konačnici, ako sudska odluka bude išla kontra njega platit će taj sporni iznos od 68.30 €.

- Ako postoji sumnja da je učinjena pogreška neka HEP utvrdi tko je to učinio i tko je odgovoran, ja sigurno nisam. Neka taj i odgovara i snosi posljedice, ali njima je lakše sve svaliti na mene ni krivi na dužna. Ja sam svoje dugove za električnu energiju platio i preplatio. Ima ljudi koji jedva preživljavaju, plaćaju svoje obveze redovito, a ovakvi paraziti zarađuju na njima - zaključio je Augustin Marević.

Stručnjaci za zaštitu potrošača savjetuju građanima da dobro pogledaju račune prije negoli ih plate. Naglašavaju da je u prvom koraku potrebno platiti nesporni dio račun, dok za ostatak, ako potrošač smatra da mu je zaračunato nešto što nije potrošio, treba pisati prigovor izdavatelju računa. Također treba paziti na procesne rokove u slučaju ovršnog prijedloga koji su osam dana i u kojem roku potrošač treba napisati prigovor na rješenje o ovrsi, koji je najbolje poslati preporučenom poštom s povratnicom, koja u konačnici služi kao dokaz da je prigovor pravovremeno izjavljen. 

Preplatio sam...

Za obračunsko razdoblje od 1. do 31. kolovoza 2023. godine utvrđena je preplata u iznosu 13.50 €.

Za obračunsko razdoblje od 1. do 31. prosinca 2023. godine utvrđena je preplata u iznosu od 54.87 €.

14. lipnja 2024. godine pokrenut je postupak prisilne naplate za iznose preplate ukupno 68.30 €.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 22:17