StoryEditorOCM
S mora i krajaKOMISIJA ZA CENZURU

Dok ‘domovinci‘ uhljebljuju Pauka i ekipu, građanima guraju ideologiju: ‘Županija se ne bavi seksom u udžbenicima!‘

Piše SANDRA BARČOT
11. rujna 2023. - 09:34

Prokušani recept s kojim hrvatski građani žive već dulje od 30 godina – baci malo ideologije, pa neka se svađaju dok mi lovimo u mutnom, uhljebljujemo i radimo isključivo za vlastiti džep i interes – gledat ćemo i u novom nastavku.

Na sljedećoj sjednici Županijske skupštine splitsko-dalmatinske, među 20 predloženih točaka, raspravljat će se i o temi nad kojom vijećnici nemaju nikakvu ovlast, a to je – sadržaj školskih udžbenika. Predstavnik Domovinskog pokreta Marko Žaja i nezavisni Ivica Kukavica, koji je s “domovincima” u suradnji, traže usvajanje njihova Prijedloga zaključka o davanju preporuke Ministarstvu obrazovanja i Agenciji za odgoj i obrazovanje da se zabrane školski radni materijali koji potiču ranu seksualizaciju djece te propagiraju seksualne ideologije u školama.

Tako će 47 vijećnika regionalnog parlamenta, koje su građani, među ostalim, birali da djeci osiguraju što bolje uvjete školovanja, u što spadaju grijane i klimatizirane škole ili sportske dvorane, koje ni duboko u 21. stoljeću, nažalost, nema većina osmoljetki, naoštriti koplja oko – ideologije.

Stoga smo čelnike svih političkih opcija koje imaju svoje zastupnike u Skupštini pitali što misle o predloženoj točki dnevnog reda i temi koja nije u njihovu djelokrugu, nego je riječ o temama kojima se bave resorna tijela iz obrazovnog sustava.

Ponajprije Antu Sanadera, predsjednika županijskog HDZ-a, vladajuće stranke u Skupštini, te njihove koalicijske partnere iz Kerumova HGS-a i Luku Roguljića iz HSP-a, koji uz podršku DP-a i nezavisnih Kukavice i Mate Šimundića imaju većinu.

– Vidjet ćemo koje će nam materijale izložiti predlagači te točke. Nismo dobili precizne podatke na što se referiraju, pa ćemo nakon njihova izlaganja vidjeti u kojem će smjeru ići rasprava, te i odluka o ovoj točki – kaže Sanader, pa će se morati pričekati sjednica kako bi se od glavnog “dirigenta” Županijske skupštine čulo promišljanje o načinu edukacije učenika o temi spolnosti.

Po jakosti broja ruku u regionalnom parlamentu druga je, i to oporbena, opcija Most, čiji čelnik Miro Bulj kaže:

– Tema rane seksualizacije djece i nametanja djeci neprimjerenih sadržaja važna je, i tu je temu Most prvi otvorio tamo gdje je i mjesto, a to je Hrvatski sabor! Ne može se zbog političke trgovine DP-a i HDZ-a u našoj županiji, kako bi se ona sakrila iza djece, predlagati nešto što nije osmišljeno, a niti je nadležnost Županije.

Vladajući partneri u Županiji su DP-a i HDZ-a, a HDZ i u državi, pa DP može preko svojih partnera u Ministarstvu obrazovanja spriječiti da u škole dolaze takvi sadržaji, a ne da mi u Skupštini stvaramo komisiju sastavljenu od političara i da se ništa ne pita roditelje djece. To je podlo.

Puno je lakše koaliciji HDZ-DP baciti narodu prašinu u oči nego rješavati probleme, za što Županija postoji kao osnivač škola. To je organiziranje i financiranje nerentabilnih učeničkih autobusnih linija na rubnim područjima županije, rekonstrukcija i izgradnja sportskih dvorana koje prokišnjavaju, kao što je sinjska srednjoškolska.

Jasan je i Ranko Ostojić u ime SDP-a:

– Naš vijećnički klub tražit će da se predloženi zaključak skine s dnevnog reda jer nema pripadajućeg materijala. Naime, predlagači moraju navesti sve primjere školskih radnih materijala u kojima se nalaze navodno sporne stvari, čime bi uopće potkrijepili svrhu raspravljanja. Osim toga, nije na Županijskoj skupštini da donosi manjkave zaključke predložene od nestručnih osoba.

Napominjemo kako smo, upravo da se ovakve stvari ne bi događale, pri izglasavanju proračuna predlagali amandman za educiranje profesora koji bi predavali građanski odgoj, pa bi se samim time učenici o svemu educirali, u za to adekvatnoj dobi.

Petroslav Sapunar, inače i dugogodišnji predsjednik Skupštine, u ime HGS-a navodi:

– Ovim se pitanjem Skupština ne bi trebala baviti. Radi se o ingerenciji resornog ministarstva. Sve odluke Ministarstva prošle su stručna tijela, radne skupine i javne pozive. Donijele su se odluke koje se odnose na cijelu Hrvatsku, a da se sada naša županija separira od ostatka države o tom pitanju, smatramo da ne bi bilo dobro.

Ne mogu djeca u našoj županiji učiti po drugim udžbenicima jer se to nekom političaru učinilo zgodnim zbog dnevnopolitičkih događanja. U istu košaru miješaju se kruške i jabuke.

Na pitanje tko bi trebao biti izabran u predloženu radnu skupinu i odlučivati o ovoj temi, Sapunar je izravan:

– Nitko, jer to nije ingerencija Županije! Zamislite da se imenuje političko tijelo u kojem, na primjer, sjedi Miro Bulj i da on određuje po kojim se udžbenicima djeca trebaju obrazovati. Pa gdje bi nas to dovelo?

Kao stranka smatramo da u školi postoje neprimjereni sadržaji za djecu. Prvenstveno mislimo na neke lektire, radne materijale i njihov sadržaj. To su teme od nacionalnog značaja o kojima treba raspraviti u Saboru i da se odluke koje se donesu odnose na cijelu državu.

U sličnom tonu odgovaraju i iz stranke Centar.

– Ispod dostojanstva je prosvjetnog radnika ozbiljno razgovarati o materijalu koji su uputili u proceduru spomenuti županijski vijećnici, a još me više zabrinjava činjenica da je vodstvo Županije taj materijal shvatilo ozbiljno. Županija ne donosi sud ni mišljenje o nastavnim sadržajima jer odgoj i obrazovanje zahtijevaju stručnost i stručni pristup u svakom koraku.

Interveniranje u sadržaj, s ovako uopćenim difamacijama i načelnim zabranama, neozbiljno je, ali i opasno. Revizori nam nisu potrebni – navodi se u stranačkom odgovoru koji potpisuje vijećnica Lucija Puljak, bivša dugogodišnja ravnateljica Osnovne škole “Pučišća”.

Predlagači ove točke Marko Žaja i Ivica Kukavica naglašavaju:

– Županija je osnivač velike većine osnovnih i srednjih škola, stoga je Skupština, kao predstavničko tijelo, pozvana dati svoje mišljenje na sva pitanja koja se tiču procesa koji se odvijaju u navedenim odgojno-obrazovnim ustanovama. Stručni nastavni materijali i njihov sadržaj zaista su u ingerenciji Ministarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje, ali Skupština je svakako pozvana dati svoje mišljenje o pojedinim materijalima i procesima.

Ne treba isključiti i članove Skupštine, jer se na taj način šalje poruka javnosti kako osnivači posvećuju punu pozornost navedenoj problematici. Naravno, politika ne treba imati prevladavajuću ulogu u radu stručne radne skupine.

Ovo nije ideološko pitanje, ovo je prije svega nadstranačko civilizacijsko pitanje i duboko se tiče budućnosti naše djece i njihova sigurnog i zdravog odrastanja. Škola je mjesto gdje djeca trebaju stjecati obrazovanje i pripremati se za život.

Nemojte miješati obrazovanje o spolnosti, oplodnji, rastu i razvoju djece sa sadržajima koji namjerno ili prikriveno potiču ranu seksualizaciju djece. Radi se o ozbiljnom problemu koji je počeo uzimati sve više maha i u predškolskim ustanovama. Bitka koja je pred nama bitka je za budućnost naše djece i mi je ne smijemo izgubiti.

Mate Šimundić, koji je u izbornu utrku za župana ušao u redovima DP-a, a sada je nezavisni predsjednik Skupštine, kazao je:

– Smatram da je dužnost svakoga građanina, a osobito izabranog u predstavničko tijelo, upozoriti na sve što šteti općem dobru te – u okviru svojih nadležnosti – nastojati to spriječiti. Zdravi nam razum govori da je promicanje rodne ideologije i izlaganje djece perverznim sadržajima više nego štetno. Stoga podupirem inicijativu kolega vijećnika da se svim dionicima u školstvu uputi preporuka neka štetne sadržaje, ako takvi postoje, uklone te da ne dopuste širenje rodne ideologije u sustavu obrazovanja.

Svoje promišljanje iznijela je i Daša Dragnić iz Nezavisne liste mladih:

– Zna se, sukladno zakonu, tko definira i odobrava nastavne programe i materijale, a budući da je rana školska dob izuzetno bitna u razvoju, riječ struke trebala bi biti jedina mjerodavna. Predlagači zaključka, osim što bi uveli presedan po pitanju nadležnosti, kontradiktorno se ideologijom suprotstavljaju uvođenju ideologije u obrazovanju, štoviše, zazivaju zabrane i cenzuru, “relikvije” nekih tamnih vremena ljudske civilizacije. Po njihovu je mišljenju valjda bolje da našu djecu odgaja i obrazuje ulica i internet, umjesto kontroliranog i stručnog školskog procesa.

To je proziran predizborni pokušaj privlačenja pozornosti temeljen na produbljivanju podjela koje dokazano nisu donijele nikakvo dobro našoj državi i građanima. To dodatno potkrepljuje nevjerojatna činjenica da je ovakav prijedlog uopće došao na dnevni red Skupštine, jer pokazuje kolika je moć i cijena “presudne ruke za većinu”. Očito je veća od standardnog zbrinjavanja stranačkoga kadra, čega je najnoviji primjer napredovanje DP-ove “zvijezde” Martina Pauka.

Mišljenje je HSP-ova potpredsjednika Skupštine, liječnika dr. Luke Roguljića, o ovoj tematici:

– Tema nije za raspravu na Skupštini jer za ovu je problematiku odgovorno resorno ministarstvo i stručnjaci iz sfere obrazovanja koje je imenovala Vlada, stoga nije moguće zabraniti školske radne materijale. Međutim, moram upozoriti na to da pojedine lektire, u kojima ima elemenata pedofilije, nasilja i nastranosti, ne smiju biti zastupljene u osnovnim školama! Trebalo bi dati preporuku školama kojima je naša Županija osnivač.

U višim razredima srednjih škola, kad je osoba psihički zrela i formirana, takve lektire mogu pobuditi konstruktivna razmišljanja prema devijantnim ponašanjima, kojih, nažalost, u našem okruženju ima, na njih ukazati i osuditi.

Spolni odgoj prijeko je potreban predmet kako u osnovnim tako i u srednjim školama, ali pozitivan i nadasve pametan spolni odgoj, bez elemenata nasilja, nastranosti i poniženja. Štitimo u budućnosti cijelu populaciju od promiskuiteta, spolno prenosivih bolesti i neželjenih maloljetničkih trudnoća.

Kristina Vidan, predsjednica Pametno za Split i Dalmaciju, kaže:

– Prijedlog DP-a da Skupština daje preporuke Ministarstvu o sadržaju školskih materijala zaista je proziran pokušaj privlačenja pažnje jeftinim populizmom, jer vjerujemo kako su vijećnici koji ovo predlažu potpuno svjesni da Županija nema niti političku niti stručnu nadležnost da preporučuje ili zabranjuje sadržaj školskih materijala određenih kurikulumom.

U samom prijedlogu nije objašnjeno na koje se školske materijale odnosi, niti je argumentirano čime bi oni poticali ranu seksualizaciju djece, pa sve skupa izgleda kao nespretni pokušaj predizborne kampanje za parlament, a kao dokaz da su u kampanju krenuli ozbiljno, očekujemo kolege Kukavicu i Žaju sresti u nekoj od sljedećih molitvi na Peristilu subotom.

Zdravstveni, a u okviru njega i seksualni odgoj nedovoljno su zastupljeni u školama, pa su djeca i mladi prepušteni informiranju o ovim temama putem interneta, serija i filmova, što je često neadekvatno i nerealno te može izazvati psihičke poteškoće i frustracije, a isto tako i spolno neodgovorno ponašanje.

Odgovor u vezi s ovom problematike Tonija Garca, vijećnika HSLS-a koji je i poslovno uključen u proces obrazovanja, glasi:

– Nemam nikakvih saznanja da se trenutno u školama i vrtićima u udžbenicima i radnim materijalima nalaze sporni sadržaji. Jasno je da obrazovanje mora biti u središtu interesa javnosti i politike te bih komentirao konkretnije sadržaje koje spominjete kad bih ih imao prilike vidjeti. Zato bih volio da mi kolege vijećnici pokažu konkretan materijal. Ako ga nemaju, onda nije korektno dovoditi Ministarstvo niti Agenciju u ovakav negativan kontekst.

Nema zabranjenih tema u Skupštini i vijećnici mogu raspravljati o svemu što misle da je potrebno. Za odobravanje udžbenika i radnih materijala koji idu u škole zaduženi su Ministarstvo i Agencija, odnosno isključivo stručnjaci odgoja i obrazovanja.

Lokalni bi političari trebali više pozornosti posvetiti infrastrukturi, uvjetima i opremljenosti škola, a manje bilo kakvim ideologijama. A što se tiče radne skupine, u njoj uvijek trebaju biti izabrani stručnjaci: profesori, psiholozi, pedagozi, socijalni radnici i drugi…

Što se tiče našeg izglasavanja ovog prijedloga, teško je odgovoriti jer nismo vidjeli “upitan” sadržaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:21