StoryEditorOCM
S mora i krajaPEČAT NA KAMENU

Čarolija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu: Poljičica promovirala Poljica kao hrvatsku povijesnu regiju

Piše Ivan Ugrin
29. travnja 2024. - 21:15

U prepunome atriju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pred tristotinjak prijatelja i poštovatelja Poljica, ali i mnogobrojnih predstavnika državnih institucija, javnih ustanova i medija te uzvanika i gostiju, u organizaciji Saveza za Poljica i OŠ “Srinjine” kao nositelja kulturnog dobra “Umijeće čitanja, pisanja i tiskanja poljičice” i još 27 onih s područja povijesnih Poljica i Grada Omiša koji će to uskoro postati, dogodila se – poljička čarolija.

image
SZP

Uz predstavljanje poljičice kao nacionalnog kulturnog dobra, na programski vrlo inovativan i zanimljiv način predstavljena je bogata poljička kulturna i povijesna baština ali i jedinstvena želja Poljičana da obamrla i administrativno nepostojeća Poljica, desetljećima rastrojena između čak tri grada i četiri općine, ožive kao životna i funkcionalna cjelina u statusu hrvatske povijesne regije na dobrobit Poljičana i drugih stanovnika Poljica te svih sedam Poljicima nadležnih jedinica lokalne samouprave.

Zagrebačku svečanost toplim i prijateljskim pozdravnim govorom otvorila je glavna ravnateljica NSK prof. dr. sc. Ivanka Stričević u ulozi domaćina, a u ime Grada Zagreba u istome tonu nazočne je pozdravila mr. sc. Lana Križaj, pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Riječima zahvale na gostoprimstvu u ime svih 29 suorganizatora uzvratio je dr. Dario Radović u pratnji Poljičke povijesne postrojbe Društva Poljičana “Sveti Jure”.

image

Učenici škole iz Srinjina s mentoricom Milicom Josipović

SZP

Program se nastavio videoprezentacijom teme “Poljica – od slavne knežije do hrvatske povijesne regije” koju je priredio Ante Mekinić, a potom prigodnim predavanjem o važnosti poljičice za poljičku i hrvatsku kulturu akademika Matea Žagara te dojmljivom izvedbom arije “Oda zemlji” Danka Anđelinovića i Jakova Gotovca u interpretaciji operne prvakinje Terezije Kusanović, uz klavirsku pratnju dirigentice Darjane Blaće Šojat.

Završetak ovog inovativnog i edukativno-zabavnog programa kroz koji je nadahnuto vodila Lejdi Oreb pripao je performansu “Brijem na poljičicu” u izvedbi učenika frizerskog usmjerenja SŠ “Jure Kaštelan” iz Omiša u pratnji nastavnica i mentorica dr. sc. Elvire Sorić i Ankice Sučić.

Njima kao i svim ostalim učenicima, nastavnicima i ravnateljima škola uključenih u projekt poljičice te napose učenicima koji su s dva autobusa zorom krenuli put Zagreba kako bi izložili svoje radove na temu poljičice i sudjelovali u prezentaciji baštine svojih pređa koju će i sami s ponosom prenositi novim naraštajima, u ime suorganizatora zahvalu je izrekla ravnateljica OŠ “Srinjine” Zrinka Mužinić Bikić.

image

Poljičica u NSK

SZP

Važno je naglasiti i to da je Savez za Poljica, uz potporu sponzora i donatora među kojima se ističu Hotel “Split” iz Podstrane, Grad Omiš, Školska knjiga iz Zagreba, Splitsko-dalmatinska županija i tvrtka “Excelsus” iz Stobreča, svim učenicima i nastavnicima osigurao besplatan prijevoz, ručak i posjet Tehničkome muzeju smatrajući to, kako je u završnome obraćanju rekao predsjednik SZP-a i urednik cijelog programa Ante Mekinić, najboljim ulaganjem u budućnost Poljica.

Sudionici svečanosti potom su s velikim zanimanjem razgledali prigodnu izložbu arhivske građe o Poljicima iz fonda NSK u Zagrebu među kojom se naročito ističe najstariji sačuvani primjerak Poljičkog statuta, onaj iz 1665., a potom pristupili bogatome domjenku u kojemu je pak glavnu ulogu imao poljički soparnik/zeljanik/uljenjak.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 22:32