StoryEditorOCM
S mora i krajaZA SVE GENERACIJE

Bakalar je ove godine postao preskup za mnoge Dalmatince, ali znamo gdje će se dijeliti dobra spiza iz nove velike teće

Piše Sandra Barčot, Mia Sesartić
23. prosinca 2023. - 10:24

Razna događanja diljem Splitsko-dalmatinske županije spremna su tijekom ovih blagdana, ponajviše za djecu i njihova veselja, ali i za stariju populaciju.

Uglavnom se radi o druženju stanovnika na Badnjak, od podjele porcija bakalara i darivanja djece od strane motociklista takozvanih Motomrazova, do misnih slavlja.

U organizaciji Grada Solina će se danas s početkom u 11.30 sati kod Malog Glorijeta održati tradicionalna podjela bakalara. Prva misa ponoćka u Hrvatskoj, koja se godinama održava na Badnjak u crkvici Gospe Betlema na splitskom Marjanu počinje u 16 sati.

- Ova misa ima veliku tradiciju budući su je kroz povijest pohodili brojni Splićani, kao i mnogi poznati od Marka Marulića, Josip Karamana, Luke Botića, Jakova Gotovca, Ive Tijardovića, Josipa Hatzea, Ivana Meštrovića, i mnogi, mnogi drugi – kaže slikar Zvonimir Mihanović, pozivajući sve građane da na Badnjak dođu na Marjan:

- Organiziran je autobus do Marjana, u 15 sati ispred crkve svetog Frane, a može se doći i automobilima do rampe na Institutu gdje je do crkvice na padini Marjana osiguran prijevoz električnim autobusom. A nakon mise, nastavljamo održavati tradiciju i što se tiče dijeljenja fritula.

Na tradicionalno druženje povodom blagdana, građane pozivaju i čelnici Omiša. Danas će, s početkom u 11.30 sati, na Trgu Stjepana Radića bit će upriličeno druženje uz bogatu blagdansku trpezu, domaću spizu i božićnu glazbu.

Omišani će uz 400 porcija bakalara i oko 75 kilograma filea tune s gradela, uživati uoči Badnjaka, a njihovi domaćini bit će gradonačelnik Ivo Tomasović, poteštatov zamjenik Žarko Kovačić, kao i gradski vijećnici s predsjednikom Vijeća dr. Zvonkom Močićem.

Zabave na Badnjak bit će i na otoku Visu, jer imaju i oni tradiciju dolaska motorista pred djecu, odnosno Moto mrazova. Njihov krug po škoju počet će oko 13.30 sati, a nakon toga oko 15 sati doći će u gradski park.

Naravno ne praznih ruku, pa će najmlađe Višane obradovati slatkišima, grickalicama i sokovima, dok će roditelje počastiti kuhanim vinom, na božićnoj kućici.

Djeca će uz slatkiše imati i priliku, a što ih, moramo priznati, najviše i zanima, sa svojim Moto mrazom i popeti se na motocikl, vidjeti kako je to biti na dva kotača u naručju Djeda mraza, odnosno Moto mraza u ovom slučaju.

Veselo će biti danas i u Dugopolju, gdje će također "dojahati", odnosno dovesti se pomoćnici Djeda mraza, opet Moto mrazovi.

Na novoj Zelenoj tržnici pokraj nogometnog stadiona "Hrvatski vitezovi" u 15 sati bit će upriličeno dijeljenje poklona najmlađima. Osigurani su za dugopoljske mališane i slatkiši i igračke, dok je za one starije pripremljen – bakalar.

- Nabavili smo veliku teću promjera 120 centimetara u kojoj ćemo skuhati i podijeliti oko 700 porcija bakalara.

Ručak je u 13 sati, i pozivam sve moje Dugopoljce da nam se pridruže na ovom blagdanskom druženju – ističe općinski načenik Perica Bosančić.

Ujedno je za 16 sati planirano dramsko uprizorenje Živih jaslica u režiji učenika Osnovne škole "Dugopolje", a zatim i glazbeni program uz grupu "Iluzija" i DJ Roko, ulaz je slobodan, a sve prikupljene donacije su za KBC Split - Odjel za dječju kirurgiju.

I nakon Božića slijede zanimljiva događanja, pa solinska Javna ustanova u kulturi "Zvonimir" u suradnji sa Župom Gospe od Otoka priređuje božićni koncert "Kad se Bog čovik učini" koji će se održati u Bazilici Svete Obitelji, u srijedu 27. prosinca, početkom u 19 sati.

Nastupaju Pučki pivači Gospe od Otoka, ženska klapa KUD-a "Salona", ženska klapa "Tamarin", muške klape "Delmati" i "Krunik" te kao gosti Crkveni kantači iz Kaštel Kambelovca. Ulaz je slobodan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:06