StoryEditorOCM
Dalmacijaizdalo ih strpljenje

Radnicima prekipjelo - traže stečaj ‘Kaštelanskih staklenika’

Piše PSD.
5. rujna 2012. - 23:49
Dvadesetak zaposlenika “Kaštelanskih staklenika” podnosi prijedlog Trgovačkom sudu u Splitu za pokretanje stečajnog postupka nad poduzećem radi naplate svojih potraživanja. U njihovo ime prijedlog sudu tijekom ovoga tjedna predat će splitski odvjetnici Jadran Franceschi i Jakša Cvitković, koje su angažirali za vođenje postupka i potpisali im punomoć.

Radnici su, kazao nam je odvjetnik Cvitković, uvidjeli da, s obzirom na način vođenja poduzeća, neće biti pomaka u poslovanju i ostvarenju uvjeta za isplatu plaća, pa su odlučili svoje pravo ostvariti na ovaj način. Doznajemo da su se, vođeni primjerom svojih kolega, odvjetnicima počeli javljati i drugi zaposlenici staklenika s namjerom da im se pridruže.

Sud će utvrditi ima li osnova za stečaj

Radnici uz prijedlog moraju dostaviti obračun dospjelih, a neisplaćenih potraživanja, te potvrdu (iz FINA-e primjerice ili iz banke) da “Staklenici” nisu sposobni za plaćanje svojih obveza. Temeljem tih podataka sud će, kazao nam je predsjednik splitskoga Trgovačkog suda Ivan Basić, odlučiti o pokretanju prethodnog postupka tijekom kojeg će se utvrditi ima li osnova za stečaj. Prethodni postupak može trajati najviše do tri mjeseca.

Kaštelansko poduzeće u većinskom državnom vlasništvu (85,34 posto dionica) duguje, inače, svojim zaposlenicima (ovoga trenutka ima ih oko 130) iznos od oko 5,6 milijuna kuna, dijelom za plaće, a dijelom na osnovi materijalnih prava što ih ostvaruju iz kolektivnog ugovora.

Staklenici su prošlu godinu poslovali s gubitkom od 36,6 milijuna kuna i taj se gubitak prenosi u 2012. godinu. No, najveći je problem dug od 46 milijuna kuna Poreznoj upravi i samo zahvaljujući odluci Porezne uprave da naplatu svojih potraživanja odgodi za 60 dana, 13. srpnja ove godine do stečaja nije došlo po sili zakona. Spomenuta odgoda, istječe, međutim, za koji dan pa se čini da crni stečajni oblak prijeti staklenicima s više strana.

Penga: Prenagljena odluka

Priliku da odgovori na radikalni potez radnika, izazvan svakako nezavidnom situacijom u kojoj mjesecima ne primaju plaću (tek povremeno minimalac s obilatim kašnjenjem), a obitelj se mora prehraniti, imat će sukladno zakonu o stečaju i uprava “Kaštelanskih staklenika”. U međuvremenu nam je direktor Jadran Penga kazao svoje mišljenje o podnošenju prijedloga.

- Mislim da je to prenagljena odluka, iako svatko ima pravo tražiti zaštitu svojih interesa na sve načine koje mu zakon omogućava. To je nekorektan potez prema ostalim zaposlenicima u poduzeću i samoj tvrtki jer su, obrazlaže Penga, radnici već tužili “Staklenike” zbog dijela potraživanja i dobili pravomoćnu presudu u svoju korist. Dogovoreno je, međutim, da to bude u stanju mirovanja, jer su se radnici dodatno zaštitili zabilježbom na zemljištu u Resniku. Svakako ću iskoristiti zakonske mogućnosti koje su mi na raspolaganju da spriječim stečaj - najavio je Penga.

jadranka matić

Ivica Blažević: Nisam za stečaj

- Kao regionalni sindikalni povjerenik PPDIV-a ne mogu radnicima zabraniti da poduzmu bilo koje mjere za koje smatraju da su im najprikladnije, ali osobno smatram da stečaj u ovoj situaciji nikome ne koristi - kaže Ivica Blažević. - Ljut sam na sporost nadležnih ministarstava u rješavanju prodaje zemljišta splitskoj Zračnoj luci, što bi umnogome riješilo probleme “Staklenika”.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 14:22