StoryEditorOCM
Dalmacijazaposlenici se vratili na posao

Radnicima "Kaštelanskih staklenika" isplaćene tri zaostale plaće

Piše PSD.
21. kolovoza 2012. - 18:29
Nakon privremenog jednomjesečnog prekida rada (odlaska na čekanje), radnici Kaštelanskih staklenika vratili su se 13. kolovoza na posao, kako je to i dogovoreno Sporazumom između poslodavca i štrajkaškog odbora potpisanim 9. srpnja ove godine, ali njihovo nezadovoljstvo ne jenjava, pa je većina sve do jučer odbijala raditi, a kako neslužbeno doznajemo, došlo je i do razlaza u stavovima sa sindikalnim vodstvom.

Sindikalna podružnica Staklenika i regionalni povjerenik PPDIV-a za Dalmaciju Ivica Blažević, kako doznajemo, htjeli bi se pridržavati potpisanog u Sporazumu, što radnicima ne odgovara, ali ni Ivica Blažević ni Ljiljana Milanović, sindikalna povjerenica PPDIV-a u Staklenicima i ujedno predsjednica štrajkaškog odbora, nisu nam željeli komentirati novonastalu situaciju.

Ljiljana Milanović nam je samo potvrdila da je štrajk i dalje u fazi mirovanja, premda se u spomenutom Sporazumu sindikat obvezao na mirovanje do 12. kolovoza 2012. godine. Razilaženje sa sindikalnim povjerenstvom, kažu naši izvori, toliko je uzelo maha da veći dio članstva prijeti masovnim napuštanjem sindikalne organizacije.

Sadnja salate

Revolt zaposlenika općim stanjem u poduzeću nije ublažila ni prošlotjedna isplata, istina sa zakašnjenjem u odnosu na najavu, triju minimalnih plaća. Uglavnom, prvi radovi, a to je sadnja salate, uslijedit će tek nakon čišćenja staklenika u kojima je sve ovo vrijeme ostalo propalo povrće, što je poduzeću, prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka, nanijelo štetu u iznosu od 3.950.000 kuna, što i nije konačan iznos budući da ne obuhvaća i okolnosti koje su prethodile šteti.

Problemi Kaštelanskih staklenika nisu nepoznanica, a 4. lipnja ove godine, podsjetimo, doveli su do štrajka zbog neisplaćenih plaća. Uprava je nakon mjesec dana tužila sindikalnu podružnicu zbog navodne nezakonitosti štrajka, a tužba je povučena na dan postpisivanja Sporazuma. Suprotstavljene strane održale su tada zajedničku press-konferenciju na kojoj je predsjednik Uprave Staklenika Jadran Penga najavio da će se od 13. kolovoza svi raspoloživi resursi koristiti za kampanju salate.

Uprava je, rekao je, osigurala sredstva za sadnju na površini od 11,5 hektara, na kojima se očekuje proizvodnja oko 400.000 kilograma salate, što bi, ovisno o cijeni, donijelo prihod u iznosu do četiri milijuna kuna. Kako do tada preživjeti, nije rečeno, a radnici naravno očekuju odgovor upravo na to pitanje. I s minimalnim, neredovito isplaćenim plaćama, moraju osigurati egzistenciju obitelji. Ukupna potraživanja radnika iznose oko 5,6 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Jadran Penga jučer nije odgovarao na naše pozive na mobitel.

Jadranka MATIĆ

Program restrukturiranja

Manje od mjesec dana ostalo je za realizaciju programa restrukturiranja Kaštelanskih staklenika, po kojemu bi Porezna uprava svoj dug od 46 milijuna kuna naplatila preuzimanjem 80.000 kvadrata zemljišta u vlasništvu Staklenika. Porezna uprava odgodila je, naime, naplatu svojih potraživanja za 60 dana, čime je izbjegnuta blokada računa poduzeća.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 06:53