StoryEditor
OtociŠKOJARI NA APARATIMA

Više od 400 Hvarana opet je bez liječnika, do daljnjega će ih spašavati dvije medicinske sestre, traži se trajno rješenje, a bonus je vrlo opipljiv

15. siječnja 2021. - 12:52
Stipo Marčinković

Općina Sućuraj je teritorijalno najmanja lokalna jedinica na otoku Hvaru, smještena na krajnjem istočnom dijelu škoja, i prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine broji tek 463 stanovnika, uglavnom starije dobi.

Osim Sućurja kao središnjeg mjesta, tu su još samo dva manja naselja, Bogomolje i Selca, a slabo razvijen kraj među ostalim već desetljećima muku muči s angažmanom liječnika obiteljske medicine koji nisu previše zainteresirani za rad na tom području.

Posljednje rješenje bila je mlada makedonska liječnica Divna Vojnovska, prva iz inozemstva koja je u Sućurju radila od siječnja 2019. godine, a ugovor joj je istekao upravo ovih dana.

Uz plaću i stan, Općina Sućuraj joj je osigurala i godišnji bonus od 50 tisuća kuna, uvjete kakve teško može dobiti i u razvijenim zemljama Europske unije, ali doktorica se unatoč svemu odlučila za odlazak i, kako doznajemo, karijeru bi uskoro trebala nastaviti na Hitnoj medicinskoj pomoći (HMP) u Zadru.

Sućurajska ambulanta tako je ponovno spala samo na dvije medicinske sestre, Idu i Jadranku Franičević, koje će se i dalje maksimalno truditi da pomognu građanima, ali za kvalitetnu skrb o pacijentima ponajprije je potreban - liječnik.

- Moram naglasiti da smo sve ovo vrijeme bili potpuno zadovoljni radom Divne Vojnovske, a o tome što znači imati liječnika ili liječnicu u jednom malom otočnom mjestu nije potrebno ni govoriti, osobito kada se radi o hitnim slučajevima.

Nama su najbliža ambulanta i punkt HMP u Jelsi, koja je od Sućurja udaljena 53 kilometra većim dijelom lošom cestom, stoga će primarna zdravstvena zaštita za stanovnike naše općine do daljnjega biti organizirana u suradnji sa županijskim Domom zdravlja.

S druge strane, zapošljavanje liječnika na neodređeno radno vrijeme će se riješiti javnim natječajem - kazao je Ivan Slavić, načelnik Općine Sućuraj.

Čini nam se da mladi liječnici s tog područja nakon određenog vremena odlaze ne samo zbog financijskih i materijalnih uvjeta, nego da idu za novim izazovima. Dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja, na naše pitanje odgovorio je da "poduzimaju sve što je u njihovoj moći da se novonastala situacija sredi čim prije".

- Natječaj za popunu spomenutog radnog mjesta je već raspisan, a uvjeti od Doma zdravlja i Općine Sućuraj su potpuno isti kao i za dosadašnju liječnicu. U idućim danima će se znati ishod natječaja - navodi dr. Rađa.

Kako doznajemo, u nepovoljnoj varijanti ta će medicinska ustanova svoje trenutne zamjene rotirati po jedan do dva mjeseca dok se ne javi netko tko je zainteresiran za duži ostanak i rad u mjestu.

No, trenutni nedostatak liječnika i nije jedini problem koji muči stanovnike te male jedinice lokalne samouprave. Zadnji put kada smo radili priču na istu temu, prije dvije godine, građani su nam se požalili da su svojedobno u Sućurju ostali bez banke, a uz to još uvijek nemaju benzinsku pumpu, niti mnoštvo drugih sadržaja koji su neophodni za normalan život suvremenog čovjeka.

Na svu sreću imaju osnovnu školu, makar s vrlo malim brojem učenika, pa i poštanski ured, ali ako se demografska slika bude pogoršavala, s vremenom će i to doći u pitanje, što bi bilo doista pogubno za taj inače prelijepi kraj otoka Hvara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 16:51