StoryEditor
OtociBrač u doba korone

Supetarska oporba zatražila da se sastane vijeće radi pomoći građanima: dok HDZ poziva na sazivanje sjednice i nudi mjere, SDP već provodi svoje

3. travnja 2020. - 15:09
ŽBozidar Vukičević/HANZA MEDIA

- Nema ovdje mjesta za politikantstvo, treba pod hitno zaboraviti na samopromociju. Nije bitno tko je crveni, tko plavi, treba ljudima pomoći.

Ovim riječima zamolio je nas za pomoć Franjo Raguz, privatni iznajmljivač iz Splitske na otoku Braču, koja inače spada pod ingerenciju Grada Supetra, a sve kako bi “pogurao” gradonačenicu Ivanu Marković da brže donosi odluke kako pomoći građanima u novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa.

- Zašto ne sazovu sjednicu Gradskog vijeća i donesu odluku kako bi se hitno provele mjere za pomoć ljudima? Obrtnicima, građanima, iznajmljivačima! Evo HDZ-ovi vijećnici su podnijeli još 11. ožujka zahtjev za izvanrednom sjednicom, no predsjednica Gradskog vijeća Danijela Kirigin oglušila se na taj zahtjev i sada treba gradonačelnica sazvati sjednicu. Trebamo se pokrenuti, dosta nam je PR-mašinerije, trebaju nam hitne mjere! - zbori nam dalje Raguz, koji od mjera ističe tek neke:

- Paket mjera pomoći gospodarstvu i mjera uštede koje predlaže Klub vijećnika HDZ-HSS ukupno iznosi oko 7,5 milijuna kuna, što supetarski proračun itekako može podnijeti, jer za 2020. godinu iznosi 46,4 milijuna kuna.

Naslanja se Raguz, kao simpatizer HDZ-a čiji su članovi oporba u Gradskom vijeću Supetra, na njihovu objavu na Facebooku, gdje su iznijeli mjere i za građane i za poduzetnike u ovoj alarmantnoj situaciji, a sve je potpisalo šest vijećnika od njih 13 koliko ih predstavlja Supetrane u Gradskom vijeću. U tim mjerama Kluba vijećnika HDZ-HSS za ublažavanje gospodarskih posljedice uzrokovanih COVID-om 19 sažeto je osam prijedloga za gospodarstevnike, te pet za građane, uz 11 smjernica uštede novca u gradskom proračunu, kako bi se sve to i provelo.

Što se pak građana tiče, oporba predlaže obustavu ovrha sljedećih 90 dana, te mjeru socijalne, odnosno novčane pomoći ugroženim kućanstvima i podstanarima, kao i neplaćanje komunalne naknade i odvoza otpada, onima koji su ostali bez posla.
Sve ovo bi se moglo provesti ako gradski vijećnici na toj izvanrednoj sjednici prihvate i mjere uštede, pa bi se novac osigurao ukidanjem plaćanja naknade gradskim vijećnicima, te svima u nadzornim odborima, kao i ukidanje naknada političkim strankama sve do kraja 2020. godine.

Predlažu i redukciju javne rasvjete, smanjenje čišćenja javnih površina, te smanjenje donacija udrugama kao što je ona balotašima za organiziranje turnira, ukidanje sredstava sportskim klubovima i udrugama, osim novca za troškove održavanja objekata.

Navode kako treba smanjiti i iznos za održavanje javnih manifestacija, te ukinuti proračunske rashode za intelektualne uslugu, službena putovanja, reprezentacije i promidžbe, uz zaustavljanje postupaka kompletne planirane javne nabave za 2020. godinu, osim deratizacije. I zadnja mjera je rad gradske uprave svesti na postojeće kapacitete uz što manje troškova za vanjske suradnike, kao što je ušteda odvjetničkih usluga, budući da jednostavnije radnje mogu obavljati tri zaposlena pravnika.

- Pa ne može supetarska vlast za medije imati samo vijest kako na otoku nema korone, a nema nikakvih vijesti o predloženim mjerama koje se provode diljem Hrvatske? - pita se dalje Franjo Raguz, te prisnažuje:

- Transferirali bismo ušteđeni novac obrtnicima koji su najpogođeniji ovom situacijom. Na području grada Supetra ima ukupno 178 obrtnika, koji s članovima svojih obitelji čine velik broj mještana. Radi se o uslužnim djelatnostima i trgovini gdje je njih 71, 49 ugostitelja, taksista 17, salona za uljepšavanje i njegu 18, te 23 obrtnika koja nisu sortirana jer imaju više vrsta djelatnosti. Što se tiče građana koji su ostali bez posla, tu se vjerojatno radi o preko sto građana koji su radili, bilo u hotelskim poduzećima ili sezonskim obrtima.

A što će se poduzeti te kada će biti sazvana sjednica, upitali smo “odgovornu” gradonačelnicu Ivanu Marković.

Ona je, naime, 17. ožujka već neke mjere donijela, pa će biti umanjen iznos boravka djeteta u vrtiću za ono vrijeme koje vrtić nije radio. Ujedno su obustavljeni svi planirani rashodi koji nisu nužni za redovito poslovanje, te su zabranjena nova zapošljavanja!
Obustavljaju se i natječaji za financiranje rada udruga, osim udruge “Brački pupoljci”. Što će se još napraviti, iznosi nam “prva dama” Brača:

- Napravili smo sve što je potrebno, aktivirali Civilnu zaštitu grada Supetra, osnovali Krizni stožer otoka Brača, već proveli mjere prilagođene ovoj situaciji, a u ovom slučaju ne treba nam izvanredna sjednica gradskog vijeća u borbi protiv koronavirusa. To sve, i to odlično, provodi Krizni stožer. Sve veći broj ljudi izlazi iz samoizolacije, a zaraženih na otoku srećom još nemamo – direktna je Ivana Marković, pa nastavlja:

- Materijale za redovnu sjednicu Gradskog vijeća šaljemo danas, što znači da ćemo se s vijećnicima sastati u idućih sedam dana. Donijet ćemo i nove, dodatne mjere za pomoć poslovnim subjektima koji su obuhvaćeni mjerama Nacionalnog stožera, od neplaćanja komunalne naknade svima koji u minulom vremenu nisu radili.

Nećemo naplaćivati ni korištenje javnih površina, a kako je većina ugovora o zakupa javnih površina pri isteku, pričekat ćemo i vidjeti kada ćemo ih obnoviti. Ujedno ću tražiti i ukidanje vijećničkih naknada, a bit će i dodatnih mjera koje ćemo provesti, kako bismo svi zajedno prebrodili ovu krizu.

Gradonačelnica Marković također ističe kako joj je izuzetno bitno da grad funkcionira i sve se radi u tom smjeru. Angažirana je u stožerima, pa je tako i u ponedjeljak bila na sastanku gdje se dogovaralo o daljnjim potezima. 

Sazivanje sjednice - Istekli obvezni rokovi

Prema poslovniku Gradskog vijeća Supetra, predsjednik Gradskoga vijeća dužan je sazvati sjednicu na obrazloženi prijedlog najmanje 5 vijećnika ili na prijedlog gradonačelnika u roku od 15 dana od dana primitka zahtjeva. Prijedlog mora biti predan u pisanom obliku i potpisan od strane vijećnika, odnosno gradonačelnika. Ako predsjednik Gradskog vijeća ne sazove sjednicu u zadanom roku, sjednicu će sazvati gradonačelnik u roku od 8 dana.
Prijedlog supetarske oporbe za sazivanje tematske sjednice, povodom koronavirusa, potpisalo je 6 vijećnika i predan je 11. ožujka. Do danas supetarski vijećnici nemaju nikakve informacije o datumu održavanja sjednice, osim objave gradonačelnica na Facebooku da će sjednica biti uskoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2021 16:34