StoryEditor
OtociUPALILI BAGERE

Stanovnici Jelse, Vrboske i Staroga Grada do 2023. godine trebali bi dobiti kanalizaciju i novi vodovod, novac je osiguran još prije godinu i pol

30. prosinca 2020. - 10:35
Mirko Crnčević

Gotovo godinu i pol nakon potpisivanja ugovora o sufinanciranju izgradnje vodnokomunalne infrastrukture na području Jelse, Vrboske i Staroga Grada, vrijednog 380 milijuna kuna, trebali bi početi i radovi na terenu, što se očekuje nakon blagdana Sveta tri kralja.

Projekt su, u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića, u Jelsi svojim potpisima potvrdili Tomislav Ćorić, tadašnji ministar zaštite okoliša, Zoran Đuroković, direktor "Hrvatskih voda", te Ivan Grgičević, čelnik tvrtke "Hvarski vodovod".

Od srpnja prošle godine do sada su provedeni javni natječaji za izbor izvođača radova i ostale potrebne predradnje, pa se uskoro očekuju i konkretni pomaci na terenu.

– Najprije su ovih dana počeli radovi na području Jelse, izvode ih tvrtke "Vodoprivreda Split" iz Solina i zagrebački "PGP", te splitska "Domus-gradnja" kao podizvođač.

Time će početno biti obuhvaćeno šest prioritetnih ulica u mjestu. Izgradnju na području mjesta Vrboska – Basina dobili su građevinsko poduzeće "Kostak" iz Krškog u Sloveniji i "PGP", a na području Staroga Grada tvrtke "Radnik" iz Križevaca i također "PGP". Oni će s radovima krenuti nešto kasnije, tako da će središnji dio otoka Hvara u najskorije vrijeme postati veliko gradilište.

Cijeli taj proces uključuje izgradnju kanalizacijskih mreža u svim mjestima do svakog objekta, ali i rekonstrukciju vodovodnih mreža koje se nalaze u zonama zahvata – kazao je Grgičević, dodavši da bi se u konačnici trebala dobiti 100-postotna priključenost na sustav odvodnje i gotovo u potpunosti novu vodovodnu mrežu svih legalno izgrađenih objekata na tim područjima.

Financijska konstrukcija zatvorena je na način da iz EU-ovih fondova dolazi 260 milijuna kuna, a preostali iznos od 120 milijuna kuna je iz nacionalnih izvora – Ministarstvo zaštite okoliša (40 posto), "Hrvatske vode" (40 posto) te "Hvarski vodovod" (20 posto).

Tako će se u mrežu na području Jelse utrošiti oko 111 milijuna kuna, za Vrbosku i Basinu oko 98 milijuna kuna, a Stari Grad – Faros 101,5 milijuna kuna.

Tome svakako treba dodati i neophodnu izgradnju dvaju uređaja za pročišćavanje s odgovarajućim podmorskim ispustima (Jelsa – Vrboska i Stari Grad), za koje naš sugovornik tvrdi da je stručnim elaboratima dokazano kako neće umanjiti izvrsnu kvalitetu mora u Hvarskom kanalu.

– Nakon potpisivanja ugovora provedeno je i nekoliko drugih natječaja, pa je upravljanje projektom povjereno zagrebačkoj tvrtki "Extructa", dok će nadzor obavljati "IDT-inženjering" iz Osijeka. U tijeku je natječaj za izgradnju dvaju uređaja za pročišćavanje i dvaju podmorskih ispusta, procijenjene vrijednosti 46 milijuna kuna.

Projekt je vrlo kompleksan te nam predstoji provesti još i natječaj za realizaciju geografsko-informacijskog sustava (GIS) te za nabavu opreme za upravljanje i održavanje sustava odvodnje, koji ćemo raspisati tijekom iduće godine. Uglavnom za sada sve teče po planu, a svi radovi trebaju biti dovršeni do kraja 2023. godine – najavljuje direktor "Hvarskog vodovoda".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 21:40