StoryEditor
OtociJAVNI NATJEČAJ

Nakon pola stoljeća groblje u Vrboskoj će dobiti još 35 mjesta i suvremenu mrtvačnicu, projekt je vrijedan 900 tisuća kuna

29. listopada 2020. - 10:57
Mjesno groblje - zona buduće gradnje je lijevo od crkviceMirko Crnčević

Tvrtka "Jelkom" iz Vrboske, u vlasništvu Općine Jelsa, raspisala je javni natječaj za izgradnju i uređenje grobnih mjesta na groblju u Vrboskoj, ukupne vrijednosti 900 tisuća kuna.

Posljednje počivalište Vrbovljana datira iz 1902. godine i trenutno ima 108 mjesta, a potreba za proširenjem javila se još početkom 70-ih godina prošlog stoljeća. Stoga se u međuvremenu radilo nekoliko idejnih i izvedbenih projekata, da bi se tek sada (nakon gotovo pet desetljeća) stekli uvjeti za taj zahvat, odnosno dogradnju groblja primjerenog potrebama stanovništva u 21. stoljeću.

– Rok za dostavu ponuda je 23. listopada, u 12 sati, pri čemu je potrebno naglasiti da smo na vrijeme sagledali potrebe ljudi, pričekali izmjene i dopune općinskog Prostornog plana, kojima je korigirana zona obuhvata groblja i postojeći detaljni plan uređenja grobljanske zone, te odradili izmjenu kompletne projektne dokumentacije.

Uglavnom, otkupili smo znatno manje zemljišta nego što je to ranije planirano, ali sasvim dovoljno za izgradnju više od 100 grobnica, iako ćemo u prvoj fazi uz sjeverni zid groblja dodati samo pet redova po njih sedam, ukupno 35 grobnica. U sklopu groblja također ćemo izgraditi suvremenu mrtvačnicu, za koju se čeka izdavanje građevinske dozvole i pokretanje postupka odabira izvođača radova – kazao je Nikša Peronja, općinski načelnik.

Od Tonija Damjanića, v. d. direktora "Jelkoma", doznajemo da je sve definirano od kolovoza prošle godine, za sada je ukupno 30 ljudi pristupilo potpisivanju predugovora i uplati 30 posto troškova izgradnje grobnice, koja će ih u konačnici stajati 40 tisuća kuna. Građanima je omogućena uplata u tri rate, a nakon izgradnje koja će potrajati šest mjeseci od datuma uvođenja izvođača radova u posao i plaćanja trećeg novčanog obroka, dobit će na korištenje kompletno uređenu obiteljsku grobnicu s postavljenim kamenim pokrovom i nadgrobnom pločom od punog kamena.

Izgradnja preostalih pet grobnih mjesta financirat će se iz vlastitih sredstava komunalne tvrtke i naknadno prodati, dok će Općina financirati izgradnju mrtvačnice (oko 400 tisuća kuna) te uređenje i hortikulturno opremanje staza.

Što se čeka?!

Moguće ujedinjavanje svih otočnih komunalaca u jednu tvrtku
Suradnjom Općine Jelsa i revizora, a temeljem financijskih i organizacijskih pokazatelja, došlo se do zaključka da bi tvrtku "Jelsa plus" trebalo pripojiti "Jelkomu". Kako se navodi, time bi se "smanjili troškovi poslovanja", pa se priprema potrebna dokumentacija i rješava kadrovska križaljka, a konačnu odluku bi trebalo donijeti Općinsko vijeće za mjesec ili dva, premda nitko od mjerodavnih to nije želio potvrditi, niti opovrgnuti.

Iako na razini koordinacije gradonačelnika i općinskih načelnika s otoka Hvara nema podrške inicijativi spajanja sadašnjih lokalnih jedinica (Hvar, Stari Grad, Jelsa i Sućuraj), što su do 1993. godine činili jedinstvenu Općinu Hvar, u posljednje vrijeme se, istini za volju, o škoju sve više razmišlja kao o cjelini, pa se sada raspravlja i o mogućnosti objedinjavanja sva četiri komunalna poduzeća u jedno. Doduše, zasad samo na načelnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. veljača 2021 10:51