StoryEditor
Otocinovi sadržaj

‘Mrvica‘ kontra korone: dječji vrtić na otoku Braču nastavio s radom, ali u virtualnom obliku. Roditelji oduševljeni inicijativom predškolske ustanove

Piše Ivica Radić
7. travnja 2020. - 22:53
Marina Brtan, suprug Ilija, djeca Duje i Kristina  Privatni Album

Dok su dječji vrtići kod nas zbog širenja koronavirusa bili prisiljeni gurnuti ključ u bravu, supetarski dječji vrtić “Mrvica”, koji je po obuhvatu djece bez premca na Braču, nastavio je s radom, ali na virtualan način.

Kraju odvojenosti od zajedničkih druženja, stale su odgojiteljice i njihova ravnateljica, koje su povezale djecu u Facebook i WhatsApp grupe i tako njihovim bezbrižnim danima dali u ovim izvanrednim vremenima novi sadržaj. Ta ideja postala je pravi hit, svesrdno su je prihvatili i djeca i roditelji.

– Interes nam je potaknuti dijete na izvođenje aktivnosti i roditelje na suradnju, a ne opteretiti roditelje i djecu izvršavanjem zadataka. Istodobno želimo pružiti potporu roditeljima, a djeci osigurati što zanimljivije i kvalitetnije provedeno vrijeme kod kuće – obrazložila je osnovne ciljeve virtualnog projekta ravnateljica Dječjeg vrtića Irena Caglević, uz napomenu kako je ideja za online vrtić krenula kroz razgovor s gradonačelnicom Ivanom Marković.

Programi se prilagođavaju

Dan u virtualnom Facebook dječjem vrtiću, prema riječima ravnateljice Caglević, počinje pjesmom ili bajkom koju izvode odgojiteljice putem videosnimke. Tri puta tjedno objavljuje se video s vježbama, kao i recepti za zdravi doručak. Tu je i kutak za djecu s poteškoćama u razvoju i savjeti zdravstvene voditeljice. Roditelji im šalju povratne informacije kako bi se mogao pratiti napredak i planirati daljnji rad.

Na ovom projektu radi 21 odgojiteljica, tri člana stručnog tima i ravnateljica, uključena su sva djeca i roditelji koji to žele, a supetarski dječji vrtić zajedno s područnim odjeljenjem u Nerežišćima pohađa 216 mališana.

– Ovo je zaista sjajan projekt. U vrijeme kada se djeca nalaze zavučena u kući između četiri zida “tete” nam daju puno ideja i prijedloga što raditi s našim mališanima. Prijedlozi su to za razvijanje grube i fine motorike, a program su prilagodili tako da ga mi roditelji možemo koristiti – kazala je Marina Brtan, majka dvoje djece, sina Duje od 5,5 godina i dvogodišnje kćerkice Kristine, koja pohađa jaslice. Mama Marina pohvalila je uključivanje u projekt logopetkinje Jasne jer je njezin sin Duje dijete s posebnim potrebama.

– To je osobito važno sada kada nema mogućnosti nikakve terapije. Logopetkinja šalje zadatke, a moj sin je posebno bio oduševljen kada je ugledao na videosnimci “tete” kako čitaju priče pa je bez problema odslušao svih sedam minuta. Za nadolazeći Uskrs djeca su već nacrtala i obojila jaja, a internet-vrtić nam je uljepšao ove dane – kaže Marina Brtan, inače medicinska sestra, zaposlena u jednom domu za starije osobe.

Lea Drpić živi u Splitskoj, ali su njezino dvoje djece, sin Juraj (pet godina) i kći Marta (2,5), polaznici supetarskog dječjeg vrtića.

– Moja djeca, čim ustanu, iz kreveta traže da im pokažem što su im “tete” poslale za taj dan. Djeca se tim porukama neizmjerno raduju i motivirana su za izvršenje zadataka i vježbi. U tim porukama ima svega i za svakoga: crtanje, tjelovježba, čitanje priča i bajki, lutkarske predstave, pjevanje uz gitaru, zabave... Moja djeca posebno su sretna kad posredstvom videa mogu vidjeti i pozdraviti svoje vršnjake – kazala je Lea, uz napomenu kako je svet to skupa – super.

– Oni su mene spasili. Moj Niko je pomalo živo dijete. Iako imamo svoj dvor, vrt i puno igračaka, djetetu sve to pomalo dosadi. Virtualni dječji vrtić s bogatim i raznovrsnim programom je zaista pravi pogodak. Moj sin ima poteškoća kod izgovora pojedinih riječi pa mu logopetkinja pomaže i šalje vježbe. Zadovoljna su djeca, a i mi roditelji – iznijela je svoja iskustva Mirjana Klinčić, majka petogodišnjeg sina jedinca, te dodala kako je majka postala u nešto kasnijim godinama.

– Naše “tete” ne brinu se samo o djeci nego i o nama. Možemo ih kontaktirati u svako doba, i radnim danom, i subotom i nedjeljom. Ništa njima nije teško – zajedno su dodale naše sugovornice. •

#DJEČJI VRTIĆ MRVICA#BRAČ#SUPETAR#ONLINE

Izdvojeno

02. lipanj 2020 13:05