StoryEditor
Otocitko se OVOME NADAO

Mirakul u Komiži: HDZ podržao SDP, pa zajedno ‘izgurali‘ nezavisne! Gradonačelnica Ivčević s petim mandatom: ‘Ma, nema koalicije, što vam je, ima samo puno posla‘

17. lipnja 2021. - 15:25
Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže: U malim gradovima i mjestima danas je svima jasno da su prioritet komunalni i infrastrukturni problemi, a ne ideologije i politička neslaganja  Božidar Vukičević/Cropix

Odjeknula je hrvatskim medijskim prostorom nevjerojatna vijest: HDZ i SDP su u Komiži ušli u koaliciju u Gradskom vijeću!
Odnosi su nakon izbora bili ovakvi: koalicija SDP-HNS osvojila je četiri mandata, Nezavisna lista Mari Greget također četiri, a HDZ jednog vijećnika. Da mjesto predsjednika pripada njima, smatrali su i SDP-HNS i nezavisni. Nisu se mogli naći, a onda je za predsjednika Gradskog vijeća ruku podigao Vicko Mardešić iz HDZ-a i tako dao prevagu. Čudo neviđeno, pomislili biste, ali stvar je "ohladila" Tonka Ivčević (SDP), gradonačelnica Komiže koja je izabrana u peti mandat.

'Nije koalicija'

– Nije istina, nema koalicije SDP-HNS i HDZ-a, apsolutno ne. To što je HDZ-ov vijećnik glasao za Edu Bogdanovića iz HNS-a koji je na našoj listi, ne znači ništa više od toga. Držim da je vijećniku HDZ-a stalo da se održi kontinuitet zacrtanih i započetih programa i projekata, jer u malim gradovima i mjestima danas je svima jasno da su prioritet komunalni i infrastrukturni problemi, a ne ideologije i politička neslaganja. Imamo puno posla – kratko je komentirala gradonačelnica Ivčević.

Slično nam je potvrdio i Vicko Mardešić (HDZ):

– Nije stvorena koalicija, mediji su se zaletjeli jer im je valjda tako dobro zvučalo. Držao sam da je bolje ići na sigurno nego se prikloniti mladim ljudima iz Nezavisne liste koje poštujem, ali tek su se nedavno okupili, kad je bila ona priča oko ovaca i koza, pa je dio mještana prosvjedovao protiv odluke o zabrani držanja domaćih životinja. Podržao sam koaliciju SDP-HNS u dobroj namjeri i sa željom da budem korektor u Gradskom vijeću, koje se na lokalnoj razini bavi lokalnim problemima koji nas sve okupiraju – navodi Mardešić.

A Mari Greget, predvodnicu Nezavisne liste koja je ipak ostvarila značajan uspjeh na izborima za Gradsko vijeće, pitali smo je li razočarana raspletom kakav su odigrale velike stranke.

Izniman uspjeh, ali...

– Ostvarili smo izniman uspjeh, a na našoj listi su redom bili ljudi koji se nisu bavili politikom dosad, nismo čak bili ni aktivisti, i četvero nas je u Gradskom vijeću. Budući da nas je isto koliko i SDP-HNS-ovaca, smatrali smo da imamo isto pravo na predsjednika Gradskog vijeća. Oni su se dogovorili drukčije – kaže Mari Greget, koju smo pitali predstavljaju li oni sada oporbu u Gradskom vijeću:

– Prije mi se čini da smo svi vladajući i svi oporba. Želimo aktivno sudjelovati na vijeću i podržati sve dobre projekte za koje procijenimo da će građani Komiže imati koristi. Ako ne bude tako, bit ćemo protiv. Jednostavno je – zaključuje Mari Greget.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 14:05