StoryEditor
Otoci‘odvojena od svih‘

Hvarane uznemirio automobil austrijskih tablica parkiran pred kućom gradonačelnika: Mi ne možemo na kopno, kako su oni mogli doći čak iz Austrije?!

Piše Slavica Lukić/Jutarnji list
6. travnja 2020. - 10:12
Hvar, 221119. U hotelu Amfora odrzan je 4. otocni forum za cistu energiju na EU otocima. Na fotografiji: Rikardo Novak.Ante Cizmic/Cropix

Neke od stanovnika grada Hvara, u kojem dosad nema nijednog potvrđenog slučaja koronavirusa, uznemirila je vijest da se u petak u njihov grad dovezao automobil austrijskih registarskih oznaka. Riječ je, kako su nam Hvarani javili, o članu najuže obitelji gradonačelnika Hvara Rikarda Novaka, piše Jutarnji list.

Gradonačelnikov stariji brat s obitelji, kako doznajemo od naših zabrinutih sugovornika, već više od dva desetljeća živi i radi u Austriji.

Nije im jasno kako se u uvjetima strogo ograničenog kretanja, kad kartu za trajekt koji s kopna polovi na neki od otoka mogu kupiti samo oni s otočnom iskaznicom, dakle isključivo oni koji imaju prebivalište na otoku i žive na njemu, gradonačelnikova rodbina iz Austrije mogla ukrcati na trajekt, niti kako ju je lokalna policija pustila da uđe u grad Hvar.

Uredna prijava

- Mi mještani Hvara nakon uvođenja zabrane napuštanja mjesta prebivališta ne možemo ni do Staroga Grada, gdje je trajektna luka, a kamoli do kopna. Nije nam jasno kako su oni mogli doći čak iz Austrije koja je rizična zemlja.

Ovdje nemamo nijedan slučaj korone i željeli bismo da tako i ostane. Ako to zlo dođe na otok, svi smo gotovi - rekao je jučer u telefonskom razgovoru zabrinuti mještanin Hvara.

Vijest o dolasku gradonačelnikove obitelji iz Austrije brzo se proširila gradom. Još nekolicina mještana potvrdila je da Chevrolet austrijskih oznaka stoji parkiran ispred obiteljske kuće roditelja gradonačelnika Rikarda Novaka. Gradonačelnikova je kuća odmah do roditeljske.

Novak: Da, stigla je moja nećakinja iz Austrije

Nazvali smo Novaka, koji je kao nestranački kandidat za gradonačelnika izabran na lokalnim izborima u lipnju 2017. godine.

- Da, stigla je moja nećakinja iz Austrije. Doputovala je sama, nema nikoga s njom. Ona ima prebivalište u Hvaru, uredno je prešla granicu, policija ju je dočekala i dobila je nalog za samoizolaciju, čega se i pridržava.

Nalazi se u svojoj kući, odvojena od svih. Ni ja nemam nikakvog kontakta s njom osim telefonskog. Nema nikakvog razloga ni za strah ni za brigu - rekao je jučer Novak u telefonskom razgovoru.

S obzirom na informaciju da njegov brat s obitelji već više do dvadeset godina živi i radi u Austriji, upitali smo ga gdje živi njegova nećakinja.

Apel državljanima

- Malo tu, malo u Austriji. Ona je punoljetna odrasla osoba. I moj brat i svi članovi njegove obitelji imaju prebivalište ovdje, u Hvaru - rekao nam je gradonačelnik Novak.

Ako jedna obitelj više od dva desetljeća živi i radi u Austriji, postavlja se pitanje može li imati prebivalište u Hvaru, ali odgovor na njega nadilazi akutnu situaciju vezanu uz probleme zabrane kretanja u uvjetima pandemije.

Ministarstvo vanjskih poslova i Nacionalni krizni stožer uputili su krajem prošlog tjedna poziv hrvatskim državljanima koji trajnije ili privremeno borave u inozemstvu da se suzdrže od putovanja u Hrvatsku za uskrsne blagdane.

#KORONAVIRUS#HVAR#RIKARDO NOVAK

Izdvojeno

16. svibanj 2020 03:56