StoryEditorOCM
DalmacijaMJEŠTANI SINJSKOG NASELJA SUHAČa MUKU MUČE S ELEKTRIČNOM MREŽom

ODMAH NA POPRAVNI Strujni stup žicom privezali za šljivu

Piše PSD.
30. siječnja 2012. - 11:52
Rade Abram Vuletić i Miro Bulj drže žicu kojom je
dotrajali električni stup privezan za stablo šljive 
TONI PAŠTAR
Rade Abram Vuletić iz sinjskog naselja Suhača, koji u okviru svojega obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva ima farmu s 10 muznih krava, u četvrtak ujutro bio je prisiljen pomusti krave ručno jer zbog prekida u opskrbi električnom energijom nije mogao koristiti muzilicu. No, nije to ništa neobično.

− Čim zapuše bura, nama nestane struje. A i kad je imamo, toliko je loša da nam se često kvare električni kućanski uređaji, kao i oni koje koristim na svojem gospodarstvu. Već 20 godina obećavaju nam da će nam kvalitetno riješiti problem opskrbe električnom energijom − kaže Rade Abram Vuletić, a potom nas je sa sveprisutnim Mirom Buljem, gradskim nezavisnim vijećnikom i predsjednikom Mjesnog odbora Suhač, poveo u razgledanje elektromreže oko svoje kuće.

Imalo se što vidjeti. Na trulim drvenim stupovima goli elektrovodiči prolaze kroz krošnje stabala.

Jedan drveni stup koji se ljulja privezan je žicom, kakav je i električni vodič, za stablo obližnje šljive. Uz sljedeći srušeni drveni stup postavljen je drugi, a onaj dotrajali samo je privezan za njega.

− Taj su stup za šljivu privezali radnici Elektrodalmacije prije četiri-pet mjeseci. U srijedu navečer vodiči oko toga stupa su se spojili te su iskrili kao da je vatromet, a kako i ne bi kad su vodiči isprepleteni u krošnjama stabala.

Sva sreća da nije došlo do požara. Odmah sam to prijavio pa su došli monteri i prespojili me na vod javne rasvjete. Danas su došli ukloniti kvar. Nadam se da će to učiniti kvalitetno i trajno, a ne kao bezbroj puta do sada − kaže Rade Abram Vuletić.

− Ovakav je veći dio niskonaponske mreže u našem selu − kaže Miro Bulj. O dotrajaloj strujnoj mreži u Suhaču pitali smo Dražena Šabića, dipl. ing., upravitelja sinjskog pogona Elektrodalmacije.

− Ekipa naših montera upravo radi na popravljanju kvara u tom dijelu Suhača. Problem nam je što takvih mreža imamo u mnogim naseljima. Mi posljednjih godina, zapravo, provodimo drugu elektrifikaciju − umjesto stare i dotrajale niskonaponske mreže postavljamo potpuno novu.

Naš pogon pokriva golemo područje, od Uništa i Kijeva do Kamenskog i Križica, i ne može se sve odjednom stići − kaže Šabić.

                                                                                                             TONI PAŠTAR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 22:00