StoryEditor
Obaladobre vijesti

Započela završna faza uređenja groblja u Velikom Brdu: krenula izgradnja dvorane za ispraćaj

Piše Dijana Turić
13. travnja 2021. - 11:19
Gradnja zgrade s dvoranom za ispraćajGrad Makarska

Groblje u Velikom Brdu napokon će dobiti zgradu s dvoranom za ispraćaj jer su prošlog tjedna započeli radovi na njezinoj izgradnji čime je započela realizacija četvrte, a ujedno i završne faze rekonstrukcije i uređenja tog groblja.

Kako napominju iz Grada Makarske, projekt groblja u Velikom Brdu realizirao se u etapama. U prvoj je izgrađeno 159 novih grobnica te su završeni svi drugi armirano-betonski radovi vrijedni 2,5 milijuna kuna. U roku od nekoliko mjeseci obavljena je i cjelokupna procedura oko provedbe javnog poziva na dodjelu na korištenje grobnog mjesta na mjesnom groblju u Velikom Brdu, objavljena lista kandidata te sklopljeni kupoprodajni ugovori.

Izmjene projekta

U drugoj fazi izvedeni su radovi na opločenju starog i novog groblja uz sustav oborinske odvodnje i sustav automatskog navodnjavanja vrijednosti od oko 650 tisuća kuna, a u trećoj fazi je u hortikulturno uređenje uloženo gotovo 550 tisuća kuna. Već sada mještani Velikog Brda imaju mjesno groblje kojim se mogu pohvaliti, no s ciljem da ono nimalo ne zaostaje za Gradskim grobljem Svetog Križa u Makarskoj, aktualna je gradska vlast napravila izmjene u odnosu na prvi projekt te predvidjela i izgradnju zgrade za ispraćaj. Grad Makarska ishodovao je pravomoćnu građevinsku dozvolu, proveden je postupak javne nabave i potpisan ugovor za izgradnju i uređenje ogradnih zidova u vrijednosti od dva milijuna kuna. Do sada je u radove na rekonstrukciji i uređenju groblja u Velikom Brdu uloženo više od 3,5 milijuna kuna.

Čekali tri godine

Početkom gradnje dvorane za ispraćaj zadovoljan je i Marijo Nemčić, predsjednik Mjesnog odbora Veliko Brdo koji kazuje da je 159 grobnica izgrađeno 2018. godine.

- Evo tri godine se čekalo na izgradnju mrtvačnice i sada još nedostaju četiri grobna mjesta za urne. Drago mi je da je počela gradnja pa i nakon tri godine, mada Grad u groblje nije uložio ni kune, već je to novac od naroda. Naime, od 159 grobnica skupilo se 5,5 milijuna kuna jer je svaka koštala 35 tisuća kuna. Nedostaje još i kapija, a dobili smo napokon i sustav za navodnjavanje - ističe Nemčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2021 02:23