StoryEditor
ObalaOTVARANJE SEZONE

Vlasnik češke agencije ‘CK Valaška‘, optimistično najavljuje dolazak sunarodnjaka na Jadran: ‘U Makarsku tjedno planiram dovesti 250 gostiju‘

31. ožujka 2021. - 11:23
Miroslav HoranskyMatko Begović

Početkom ovog ljeta, točnije samo od 4. lipnja, Makarsku bi moglo posjetiti oko 200 čeških turista. Tako barem kaže Miroslav Horansky, vlasnik češke agencije CK "Valaška", koja radi već 31 godinu, od čega 20 godina surađuje s makarskom agencijom "Peca tours" Predraga Aranđelovića.

Horansky je Makarsku posjetio prošlog tjedna uoči priprema za sezonu pa je predstavio svoj novi katalog ''Jadran 2021.'' te se u hotelu "Biokovo" susreo s Aranđelovićem i direktorima turističkih zajednica s područja Rivijere.

Kako nam je kazao Aranđelović, CK "Valaška" je 2019. godine u Hrvatsku dovela 50 tisuća čeških turista, a lani u korona-godini 20 tisuća, od čega na Makarsku rivijeru oko 5 tisuća Čeha.

image
Predrag Aranđelović
Matko Begović

Najdraži grad

- Sve je moguće, posebno s našim vjernim partnerom koji nas nikada nije iznevjerio, i to kada je bilo najgore, pa tako i sada za vrijeme korona-krize - kazao je Aranđelović.

Prema riječima Horanskog, s Hrvatskom surađuju jer je vole, a posebno Dalmaciju.

- Makarska je grad koji najviše volim i zato smo lani u Hrvatsku doveli oko 20 tisuća turista iz Češke, pa je svakog tjedna vozilo 10 autobusa iz Češke, nevezano za korona-situaciju. Ove godine imamo problem sa zaraženima u Češkoj koji je dosta velik, zabranjeno nam je putovati, zatvorene su sve trgovine, ali imamo i drugi problem jer ne znamo kako ćemo putovati za Hrvatsku. Nepoznato nam je trebaju li turisti imati COVID putovnicu, PCR test, zapravo ne znamo ništa. Hrvatska mora obavijestiti Češku na koji se način može putovati i to nam je uistinu najveći problem - kazao je Horansky, koji je posebno zahvalio Aranđeloviću jer je u svoj posao unio srce.

image
Makarska konferencija češkog turoperatera
Matko Begović

'Otvaranje mora'

- ''Otvaranje mora'' imam zakazano već za 4. lipnja i do sada imam rezervirana tri autobusa za Makarsku, a prijašnjih godina, kada je bilo ''Zatvaranje mora'', imao sam oko 700 gostiju u hotelskom smještaju i pansionima. Veliki sam optimist i sve će biti dobro ako budemo znali na koji način se može prijeći granica. Dosta Čeha je izgubilo posao u korona-krizi, nemaju novca, a dosta ih se još boji putovanja zbog korone. Još 2019. godine sam na Jadran doveo oko 50 tisuća gostiju pa se nadam da ću i ove godine dovesti 20 tisuća turista. Za Makarsku rivijeru svakog tjedna imam rezervirano 500 ležajeva, dok ove godine planiram dovesti po 250 gostiju svakog tjedna, što je ukupno 10 tisuća Čeha u Makarskoj - kazuje Horansky.

image
Matko Begović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2021 02:18