StoryEditor
Obalapale su teške optužbe

Tenzije oko solinskih vrtića se ne smiruju: anonimci u mailu tvrde da nema mobinga u ‘Cvrčku‘, nepotpisani navodni zaposlenici stali u obranu ravnateljice

Piše Mia Sesartić
27. listopada 2021. - 13:55

Tema o navodnom mobingu u solinskim gradskim vrtićima nastavila se pismom, odnosno e-mailom poslanim našoj redakciji.

Naime, nakon konferencije za tisak u kojoj su se predsjednik Gradskog vijeća Ivan Andabak s Nezavisne liste mladih i njegov stranački kolega Vedran Duvnjak obratili javnosti kako imaju indicije da u gradskoj predškolskoj ustanovi "Cvrčak" postoji mobing nadređenih prema nekim zaposlenicima, na našu e-mail adresu stiglo je anonimno pismo u kojem nam se, kako se u njemu navodi, obraćaju navodno 54 zaposlenika Dječjeg vrtića "Cvrčak" s potpuno suprotnim tvrdnjama.

Nažalost, tvrdnje ni jedne strane za sada ne možemo provjeriti. Jednu stranu smo "čuli" posredstvom vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća. S druge strane, u spomenutom pismu poslanom s adrese koja je vjerojatno otvorena samo za potrebe slanja poruke, nema sugovornika ni volje za daljnjom komunikacijom.

U pismu se, među ostalim, navodi kako u svojoj praksi nisu doživjele nikakav oblik mobinga ili bilo kakvog uznemiravanja od strane ravnateljice vrtića Anđele Biuk i kako ona uvijek potiče otvorenu komunikaciju te konstruktivno rješavanje problema.

"Kao radnici želimo istaknuti da su se naši uvjeti rada u vrtiću uvelike poboljšali u mandatu ravnateljice Biuk.

Ono što nas uistinu plaši u ovoj situaciji je iznošenje subjektivnih i nedokazanih izjava pojedinih zaposlenika a da se nije krenulo u utvrđivanje činjeničnog stanja. Vjerujemo u slobodu izražavanja i u važnost rješavanja problema ako ih ima, prvi žalimo ako ijedna od naših kolegica prolazi kroz takav ružni događaj, no isto tako ti problemi moraju biti racionalno vrednovani, dokazani i rješavani između aktera unutar institucije ili na višim instancama ako je to potrebno, a ne na ovakav način.

Pitamo se kako je moguće da bez konkretnih dokaza te nalaza viših institucija Gradsko vijeće Solina javno osudi i medijski prozove ravnateljicu te ostale zaposlenike? Slijedi li ista sudbina i nama ako ne budemo podobni političkoj većini?", navodi se, među ostalim, u e-mailu iza kojeg, navodno, stoji gotovo petina zaposlenih.

Na području grada Solina ukupno ima 211 zaposlenika, a u općinama Klis, Dugopolje i Muć 53. Ukupan broj djelatnika u Dječjem vrtiću "Cvrčak" Solin je 264.

Hoće li prosvjetna inspekcija, o kojoj je Andabak govorio na spomenutoj tiskovnoj konferenciji, stići u Solin, kako bi utvrdila što je točno posrijedi, još ne znamo. Gradonačelnik Dalibor Ninčević na naš upit o situaciji o vrtićima odgovorio je pozivom na konferenciju za tisak.

item - id = 1138318
related id = 0 -> 1137611
related id = 1 -> 1137288
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2021 13:56