StoryEditor
Obalamisteriozni sastanak

Rasplamsao se politički rat unutar trogirskog HDZ-a: Baturina: Znam da su me izigrali; Stojan: Šire se priče i laži po gradu

20. studenog 2020. - 07:33
Vojko Bašić/Cropix

Miljenko Rilje i Siniša Stojan dva su kandidata između kojih će članovi trogirskog Gradskog odbora HDZ-a u nedjelju izabrati predsjednika, koji nije izabran od početka 2018. godine, kada su tadašnji predsjednik Sandro Hrabar i pet članova Predsjedništva: Ivica Baturina, Marko Hrsto, Branko Žarković, Stjepan Lučin i Ciprijan Buble, podnijeli ostavku na ta mjesta zbog izbornog neuspjeha u utrci za gradonačelnika Trogira.

Naime, tada nije pobijedio HDZ-ov kandidat Ivica Baturina, nego SDP-ov Ante Bilić, koji je još uvijek gradonačelnik. No, prije dva-tri mjeseca počelo se doznavati i zašto jer su gradom počele kolati priče da su Baturinu tada opstruirali i izdali baš njegovi HDZ-ovci, kojima je na čelu bio Siniša Stojan.

Joško Ćudina potvrđuje nam da je priča točna te da je taj sastanak održan baš u njegovoj kući u Trogiru.

'Tražili su da šutim'

– Bilo je to 20. svibnja 2017. godine u osam sati navečer u ovoj prostoriji. Taj je sastanak organizirao moj kum Vinko Brkan i tražio je od mene apsolutnu diskreciju, a to je da o sastanku šutim i da ugasim sva svjetla u prostoriji... Osim njega, na sastanak su došli sadašnji kandidat za predsjednika trogirskog HDZ-a Siniša Stojan i članovi HDZ-a Trogira Marko Ivković i Nenad Ugrina. Mislio sam da je to sastanak HDZ-ovaca, ali iznenadio sam se kad su došli i Ante Bilić, sadašnji gradonačelnik i predsjednik trogirskog SDP-a, i sadašnji dogradonačelnik Trogira i dopredsjednik SDP-a Viktor Novak.

Ovi HDZ-ovci koje spominjem bivši su članovi "Hrvatske zore" koji su kooptirani u HDZ kad je njihov predsjednik Milan Kujundžić postao ministar zdravstva i raspustio stranku, ali ni od njih nisam očekivao da učine to što su učinili i sruše HDZ u Trogiru.

Bio je to sastanak na kojem su svi nabrojeni novopečeni HDZ-ovci zaključili da se mora dati podrška Anti Biliću, kandidatu SDP-a za gradonačelnika, a ne HDZ-ovu tadašnjem kandidatu Ivici Baturini, koji je i predsjednik trogirske Hvidre. Ja sam sastanku prisustvovao kao domaćin i osoba od tadašnjeg Brkanova velikog povjerenja i ovo što govorim mogu potvrditi i na poligrafu. Jedino ja razumijem Brkanovu poruku, koji kaže da će Bilić ''sjašiti'' s mjesta gradonačelnika kad on to kaže.

On je s ovima nabrojenima i podržao Bilića dogovorivši akcije djelovanja kako bi Bilić postao gradonačelnik. Kao što se zna, HDZ se nakon tog izbornog neuspjeha raspao jer je kompletno Predsjedništvo dalo ostavku i od tada tri godine stranka nema izabranog predsjednika, nego povjerenika kojeg imenuje županijski HDZ. Sada se Stojan, koji je podržavao SDP-ova kandidata Bilića, kandidirao za predsjednika trogirskog HDZ-a. Pa gdje toga ima, osim kod nas? – pita se Ćudina.

Saznao za 'diverzante'

I sam Ivica Baturina, umirovljeni specijalac Hrvatske vojske, tadašnji kandidat za gradonačelnika Trogira i današnji trogirski gradski vijećnik iz redova HDZ-a, kaže nam da je njemu bilo puno toga čudno u to vrijeme.

image
Ivica Baturina
Jakov Prkić/Cropix

– Od prvotnih pet kandidata, u drugi krug ušli smo Bilić i ja s najvećim brojem glasova. Iskreno, već tada sam sumnjao u neke članove HDZ-a da su me jako opstruirali, a nakon što sam skupio i materijalne dokaze, prijavio sam ih HDZ-ovu Vijeću časti, koje se nikada u ove tri godine nije ni sastalo da bi riješilo ovaj problem. Tada nisam znao da je "diverzanata" u stranci bilo još i da su to Siniša Stojan, Marko Ivković i Nenad Ugrina.

Kada sam nedavno doznao za nova imena, upitao sam i samog gradonačelnika Bilića je li to točno, a on mi je odgovorio da je sve istina, da su na sastanku bili Stojan, Ugrina i Ivković te on i njegov današnji zamjenik Novak. Bilić mi je još rekao da oni nisu tražili ništa zauzvrat, nego im je samo bilo bitno da ja ne prođem. Još me je Bilić nakon razgovora u četiri oka pitao: "Je l' se ljutiš?"

Ne ljutim se na njega, jer čovjek je iskoristio sve legitimne oblike borbe, ali ljutim se na moje stranačke kolege, od kojih Stojan sad hoće biti i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a. S gradonačelnikom Bilićem kao predsjednik Hvidre Trogir imam vrlo korektan odnos i on je puno pomogao u izgradnji najljepšeg spomenika braniteljima u Hrvatskoj koji je u našem gradu, a zaslužan je i za to što se novoizgrađeni most zove Most hrvatskih branitelja. A Siniša Stojan, koji kaže da dobro vodi HDZ, nije ni došao u srijedu na Dan sjećanja za žrtvu Vukovara... Sve su delegacije bile, jedino nije bila HDZ-ova – kazao nam je Baturina.

Siniša Stojan, kandidat za predsjednika trogirskog HDZ-a, spremno nam je dao izjavu na ovu temu.

– Taj sastanak koji vi spominjete nikada nije održan niti ga je ikada bilo! To su apsolutne političke konstrukcije s ciljem da se mene degradira kao kandidata neposredno prije izbora. Suluda je konstrukcija i da je sastanak organizirao Vinko Brkan i sve što se o tom nepostojećem sastanku priča i šire se laži po gradu. Takvima smeta što sam kao povjerenik preporodio stranku u Trogiru i doveo je do više pobjeda na više razina – kazao nam je Stojan, očito aludirajući na to da je uvjerljivi pobjednik ovih parlamentarnih izbora u Trogiru Hrvatska demokratska zajednica, koja je osvojila 2042 glasa, dok je SDP s koalicijom dohvatio 1463 glasa.

Brkan: Nikakvog sastanka nije bilo!

Vinka Brkana, koji više nije član HDZ-a i koji živi u Bristivici, gdje ima stado od 420 ovaca, dobili smo i na mobitel te nam je i on demantirao da je ikakvog sastanka na spomenutu temu bilo.

– Ne, odgovorno tvrdim da ja ništa nisam organizirao niti je tog tajnog sastanka ikada bilo – rekao nam je Brkan.

No gradonačelnik Trogira Ante Bilić nije bio toliko decidiran kao što su bili Stojan i Brkan.

– Trogir je mali grad, ima nas sve skupa 100 u političkom životu i svi se međusobno poznajemo. Sjednem s kim god, pogotovo u izborno vrijeme, osim s onima koji prijete ili se divlje ponašaju, to mi je posao kao gradonačelniku, ali ako hoćete, i kao predsjedniku stranke. Iskreno, ne sjećam se svakog sastanka prije četiri godine, pogotovo u predizborno vrijeme, kada ima 15 sastanaka dnevno. HDZ ima svoje probleme godinama, muče se, sad su im unutarstrački izbori i ratuju...

Ako će ponuditi nešto novo i dobro za Trogir u odnosu na ono što su radili u prošlosti, okej, rado ćemo se natjecati pred biračima, ako ne, bit će mi žao njihovih birača, ali opet dobro za moju stranku – izjavio je Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. veljača 2021 10:54