StoryEditor
ObalaStanje na terenu

Vatrena stihija kod Segeta Gornjeg zasad je pod kontrolom, strahuje se od novog rasplamsavanja požara. Avioni natapaju požarište

Piše Hina, PSD
4. kolovoza 2021. - 17:30

17:30 Požar je pod kontrolom, ali još uvijek nije ni lokaliziran ni ugašen. Iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra saznajemo kako se trenutno na terenu nalazi 106 vatrogasaca s ukupno 40 vozila. 

- Trenutno nema kanadera na terenu, ali dva fire boss aircrafta natapaju požarište- kazali su nam. 

13:19 Nakon što su jučer vatrogasci obranili Labin Dalmatinski, njih stotinjak ostalo je cijelu noć dežurati kod požarišta. Do sada je izgorjelo više od 1.600 ha borove šume, makije, niskog raslinja i maslinika.

Veće materijalne štete nije bilo. Na opožarenom području i dalje se nalazi 100-ak vatrogasaca. U Labinu Dalmatinskom je uz svaku kuću parkirano vatrogasno vozilo jer za poslijepodne nisu baš optimistične prognoze. Ponovno se najavljuje jačanje vjetra, javlja HRT.

Darko Maretić, zapovjednik Operativnog područja Kaštela, kazao je da su vatrogasci cijelu noć gasili požar i pazili da vatra ne dođe do kuća u zaseocima.

11:35  Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem helikopterom obišao opustošena područja kod Segeta Gornjeg i uvjerio se u razmjere štete koju je iza sebe ostavila vatra, priopćio je Ured Predsjednika Republike Hrvatske.

Milanović se prije obilaska sastao i razgovarao o situaciji na požarištu Seget Gornji kod Trogira i požarištu Mirlović u Šibensko-kninskoj županiji s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, brigadirom Robertom Suntešićem te vatrogasnim zapovjednikom Splitsko-dalmatinske županije Ivanom Kovačevićem. 

Predsjednik je zahvalio vatrogascima i svima koji su se angažirali u gašenju vatrene stihije na požrtvovnosti i višednevnom trudu u obuzdavanju požara. 

7:38 Požar u Segetu Gornjem ulazi u treći dan, još je aktivan na nepristupačnim dijelovima, a do jutros je u njemu izgorjelo oko 1600 hektara niskog raslinja, makije, borovine i nešto maslinika, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Rano jutros u gašenje tog najvećeg požara na obali u zadnje četiri godine priključila su se dva kanadera. Tijekom noći je na terenu bilo 106 vatrogasaca sa 37 vozila, a jutros se očekuje preraspodjela snaga.

"Već od 6 sati u gašenje su se uključile zračne snage. To gdje gori je nepristupačan teren, pa tamo gase kanaderi. Ne znamo kako će se dalje odvijati požar jer vjetar stalno mijenja smjer i nije moguće predvidjeti bilo kakav razvoj situacije. Na terenu nema velikog plamena, tek dim", rekli su Hini vatrogasci.

Vatrogasci su cijelu noć bili koncentrirani na Labišnicu gdje nikako ne prestaje gorjeti, no unatoč tome kažu da im je noć bila relativno mirna. Kako se doznaje, vatra, barem za sada, ne ugrožava ljude i objekte, a procjenjuje se da, iako se radi o zaista velikoj izgorenoj površini, materijalna šteta od tog požara neće biti velika jer je uglavnom riječ o teško pristupačnom i nenaseljenom terenu gdje većinom raste trava, eterično bilje, kadulja i vrisak. 

Vatrogasci osim svojih snaga veliku nadu polažu i u vremensku prognozu koja za četvrtak na širem splitskom području najavljuje kišu.

Vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević za N1 je rekao da na požarištu još uvijek ima otvorene vatre.

- Gori trenutno u brdima, na sjevernoj i istočnoj strani. Nema opasnosti za kuće, a puštena je i struja, ali ima otvorene vatre koju gase dva kanadera na brdu prema Labišnici - rekao je Kovačević za N1.

Dodao je da strahuju da će se zbog juga situacija ponovno pogoršati, ali uzdaju se u sutrašnju promjenu vremena, koja bi trebala donijeti kišu.

item - id = 1117598
related id = 0 -> 1126872
related id = 1 -> 1126771
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2021 22:12