StoryEditor
Obalaopsežni radovi

Potpisan Ugovor o dodjeli preko 80 milijuna kuna za radove koji će Omišu i njegovoj luci dati novu vizuru

Piše Native studio SD
3. srpnja 2020. - 15:47

U srijedu, prvog dana srpnja potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt uređenja luke Omiš – II.faza izgradnje između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije te Grada Omiša. Ukupna vrijednost ovog dugoočekivanog projekta iznosi čak 81.117.036,74 kn od čega je dodijeljeni iznos bespovratnih sredstava preko 50 milijuna kuna. Ostatak vrijednosti projekta od 30 milijuna kuna financirat će Lučka uprava SDŽ i Splitsko-dalmatinska županija.

Područje obuhvata projekta nalazi se na istočnoj strani postojećih obalnih građevina luke Omiš i sastoji se od izgradnje novog glavnog lukobrana s platoom i manjim perom u funkciji zaštite akvatorija nove luke, rekonstrukcije i dogradnje postojećeg gata u svrhu aktivacije istog kao sekundarnog lukobrana luke, izgradnje obale I gatova unutar novel uke za prihvat plovila.

U drugoj fazi izgradnje predviđa se izvedba dužobalnog uređenja obalnog pojasa proširenjem postojeće obale s izvedbom proširenja postojeće prometnice, šetnicom i obalnim zidom za sezonski prihvat plovila ukupne dužine 267m. Ukupna površina nove građevine iznosi 7435m2.

Završni radovi druge faze se sastoje od nasipavanja terena do kote kamene posteljice državne ceste te uređenje terena s komunalnim opremanjem i hortikulturnim uređenjem prostora. Planiranom izgradnjom će se povećati kapacitet prihvata plovila u luci te urediti dio urbane vizure grada Omiša kao I omogućiti kvalitetnije odvijanje dužobalnog kopnenog prometa u gradu.

“Prije svega, zahvaljujem se Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na dodijeljenim sredstvima iz Europskih fondova, gradonačelniku Omiša na pomoći u realizaciji projektne dokumentacije te županu Blaženku Bobanu i Splitsko-dalmatinskoj županiji koja će sufinancirati izvođenje ovoga projekta i na podršci. Ovo je jedan od najznačajnijih projekata Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije od njenog osnivanja” – rekao je Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave SDŽ I dodao kako će ovim projektom grad Omiš dobiti i novu šetnicu od 12000m2 te prometno rješenje koje će ispraviti “S” krivinu.

Nakon potpisa ovog ugovora provest će se postupak javnog nadmetanja, a do početka jeseni izabrati izvođač radova te se nada se i početku samih radova već na jesen ove godine. Zadovoljstvo ovim projektom izrazio je i sam župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

“U posljednje 3 godine uložili smo preko 30 milijuna kuna u pomorsko dobro te preko 80 milijuna kuna u naše luke. Najveće zadovoljstvo mi je kada ovako veliki i vrijedni projekti krenu s realizacijom. Ova investicija velika je stvar za Omiš, Lučku upravu i našu prekrasnu županiju. Svi već znamo kako se u lučku infrastrukturu naše županije nije ovoliko ulagalo još od doba Austro-Ugarske i jako sam ponosan što ljudi koje svakodnevno srećem to I prepoznaju. Županijska lučka uprava ulaže u svako mjesto, kako na priobalju, tako i na našim prekrasnim otocima” – izjavio je župan Boban.

U ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Split je posjetio i Josip Bilaver, državni tajnik ministarstva.
“Danas smo potpisali vrijedan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava koji će rezultirati obnovom i proširenjem luke Omiš. Veseli nas što je ovo uspješan nastavak odlične suradnje Vlade RH, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Lučke uprave SDŽ. Inače, Vlada RH u ovom mandate uložila je preko 1,5 milijardi kuna u lučku infrastrukturu diljem RH te ovim tempom nastavljamo i dalje. Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom projektu i nadamo se brzoj realizaciji” – ističe Bilaver.

“Neizmjerno smo sretni i zadovoljni što su se potpisom ovog ugovora ostvarili svi preduvjeti za realizaciju ovog iznimno važnog projekta koji će unaprijediti grad Omiš, ne samo u gospodarskom smislu nego će izmijeniti i uljepšati vizuru samog grada. Ovime se otvaraju brojne mogućnosti povezivanja s otocima te poboljšanje turističke ponude. S nestrpljenjem očekujemo početak radova koji će nakon provedene javne nabave započeti krajem godine” – dodao je za kraj Ivo Tomasović, gradonačelnik Omiša.

 

Realizirano u suradnji sa Lučkom upravom Splitsko-dalmatinske županije po najvišim pravilima struke

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 07:56