StoryEditor
Obalasvaka čast

Mjerama uštedjeli 7,5 milijuna kuna. Trogirski gradonačelnik: Da nismo riješili zatečeni dug, Grad bi bankrotirao

Piše PSD.
14. svibnja 2020. - 15:24
Trogir u doba koronavirusa Duje Klarić/Hanza MediaDuje Klarić/Hanza Media

Prvi paket mjera za ublažavanje posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa, Grad Trogir donio je prije više od mjesec i pol dana, s tim da ih iz tjedna u tjedan proširuje i prilagođava novim okolnostima.

– Ekonomske i druge mjere koje smo donijeli direktno ili pak indirektno pomažu svakom članu naše zajednice. Tim mjerama napravili smo uštedu od 7,5 milijuna kuna i tako smo na neko vrijeme osigurali nužno funkcioniranje grada te omogućili isplatu plaća djelatnicima gradske uprave te ustanovama koje su korisnici gradskog proračuna – kazao je gradonačelnik Ante Bilić.

image
Ante Bilić, trogirski gradonačelnik
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Podsjetio je kako je ključni razlog “uredne” blagajne u ovom trenutku dubinska te iscrpna sanacija gradskih financija u protekle tri godine. Naime, naglašava kako se aktualna vlast uspjela riješiti omče od 40 milijuna naslijeđenih dugovanja te da se već neko dulje vrijeme ne mora brinuti o podmirenju obveza, kredita i plaća.

Obrtnici zadovoljni

– S obzirom na ono što smo naslijedili, a što je, blago rečeno, bila financijska katastrofa, bez dvojbe mogu reći da bi Grad Trogir, da se epidemija koronavirusa dogodila prije godinu-dvije, zasigurno bankrotirao – rezolutno će.

Naveo je niz donesenih mjera za spas lokalne zajednice i gospodarstva, kojima je zadovoljno i Udruženje trogirskih obrtnika, što je potvrdila predsjednica Marija Hell. Pohvalila je trogirsku gradsku vlast na čelu s gradonačelnikom rekavši kako su dopis za pomoć potražili i od susjednih općina Segeta, Okruga i Marine, ali da nisu dobili nikakav odgovor iako je od tisuću članova koje broji to Udruženje veliki broj njih i s njihova područja.

– Ugostiteljski objekti i poslovni prostori koji su zatvoreni zbog odluke Stožera civilne zaštite sve do 1. srpnja, neovisno o odlukama Nacionalnog stožera, neće plaćati zakup štekata – terasa, a nakon toga ta naknada bit će im umanjena ovisno o situaciji s pandemijom. Također smo do istog datuma za sve pravne osobe komunalnu naknadu “skresali” na 50 posto ili čak i više u odnosu na prošlu godinu – rekao je trogirski poteštat i nabrojio niz ostalih mjera. Radi se o oslobađanju roditelja od plaćanja vrtića za vrijeme korona-krize, neplaćanju spomeničke rente, a da bi se očuvala likvidnost proračuna, smanjene su plaće zaposlenicima gradske uprave i gradskih ustanova te “Trogir holdinga” za 10 posto, a njemu, njegovim zamjenicima i direktoru holdinga za 15 posto. Prepolovljene su vijećničke naknade, kao i one za članove upravnih vijeća, dok su povećane jednokratne pomoći građanima.

Grad na svojim leđima ima više od 400 zaposlenika, među kojima su i oni iz “Trogir holdinga”, jedine gradske komunalne tvrtke koja će, pretpostavlja se, posljedice koronavirusa najviše snositi. Gradonačelnik Bilić potvrdio je kako su prihodi te tvrtke drastično smanjeni, ali da Uprava ulaže maksimalne napore da stabilno funkcionira i pruža što kvalitetnije usluge građanima.

– Nastojimo zadržati temeljne djelatnosti, prikupljanje i odvoz smeća, pometanje javnih površina, uređenje zelenih površina, javne rasvjete... Pokušat ćemo održati djelatnike (njih oko 180) i sustav živim – optimistično će.

Ostanite disciplinirani

– Inače, Grad sa svojim investicijama nije stao. Za novouređeni vrtić Balančane “stigla” je uporabna dozvola, na onom u Planom dovršeni su grubi građevinski radovi, a za nekoliko mjeseci potpuno bi trebalo biti gotovo njegovo uređenje, također je i sanacija deponija pri kraju, a radovi na reciklažnom dvorištu su na pola završeni te se nadam kako će ono biti stavljeno u funkciju tijekom ljeta. Što se tiče projekta “I tebe se pita”, u kojemu građani predlažu komunalne zahvate u njihovim kvartovima, on se nastavlja; rekonstrukcija ulice Put Dragulina nešto kasni jer je tijekom radova pronađen arheološki nalaz, ali ona će biti gotova u zadanom roku; nedavno su počeli radovi na lukobranu Lokvice, te se nastavljaju oni na ugradnji kanalizacijskog sustava na više gradskih lokacija – pojašnjava nam Bilić.

Pohvalio je rad trogirskog stožera CZ-a rekavši da je od početka rada bio na visini zadatka, te pozvao građane da i dalje ostanu disciplinirani i odgovorni kao što su to bili do sada jer gospodarstvo se mora pokrenuti, ali propisanih mjera zaštite od koronavirusa, za koji se ne zna kad će nestati, moraju se svi pridržavati. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 07:05