StoryEditorOCM
ObalaKOJA JE OVO DRŽAVA

Kaštelanski roditelji u očaju, 418 mališana nije dobilo mjesto u vrtiću: ‘Troje djece su mi odbili. Što ću sad?...‘

Piše Sandra Barčot
4. lipnja 2024. - 19:02

- Ma koja demografija, ma koja Hrvatska koja se brine za dicu? Puna usta političarima o mladima, o obiteljima, samo pričaju a ni sami ne znaju o čemu! A nama 400 dice nema mista u vrtiću?

U jednim Kaštelima 400 dice nam nije upisano u jaslice i vrtić, a mi pričamo priče. Ovu državu triba ugasiti - ljutito su nam se obratili roditelji mališana iz Kaštela čija su djeca opet ostala bez smještaja u gradskoj predškolskoj ustanovi.

Naime, Grad Kaštela kao osnivač Dječjeg vrtića Kaštela, koji obuhvaća 11 jedinica, objavio je "Listu reda prvenstva s rezultatima prijava upisa za pedagošku 2024./2025. godinu”! A rezultati su frapantni!

Specifični uvjeti

Novi upis za mjesto u jaslicama i vrtiću dobilo je 114 kaštelanskih mališana, dok ih je duplo, preciznije 231 dijete, ostalo bez tog prava! Djeca su to koja temeljem ostvarenih bodova i odabranog područnog objekta i programa a zbog nedostatka mjesta nisu - primljena.

No ni ta brojka nije konačna jer je još petero mališana, djeca s teškoćama u razvoju, ostalo bez svog prava boravka u predškolskoj ustanovi. Iz prozaičnog razloga - DV Kaštela, kao ustanova nisu u mogućnosti osigurati za njih specifične uvjete za njihov boravak.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Nisu upisana ni djeca koja žive s jednim roditeljem, a njih je osmero, dok ih 15 nema pravo upisa, odnosno zbog nedostatka mjesta u vrtiću, a dolaze sa područja druge jedinice lokalne samouprave.

Šokantan je i podatak kako čak 111 prijava ne ispunjavaju formalni uvjet upisa u dječji vrtić, a to je uredno cijepljenje protiv bolesti iz programa obveznih cijepljena mališana.

Grad ništa ne poduzima‘

Odbačene su i prijave zbog neodgovarajuće dobi djeteta za traženi program, a to je 47 djece, dok je jedna prijava odbačena budući da je zaprimljena nakon roka.

Znači, ukupno je 418 djece koja nisu iz navedenih razloga dobila mjesto u jaslicama ili vrtiću!

- Ni jedno dijete mi nije dobilo mjesto u vrtiću. Imam ih četvero, jednog školarca, te troje za vrtić - sina od tri godine i blizanke za jaslice. Ni jedno nije dobilo upis iako smo i supruga i ja zaposleni, živimo u Kaštelima, supruga je rođena Kaštelanka! Alternative za smještaj naše djece nema, a mi roditelji moramo raditi i privređivati. I što napraviti? - pita se i kaštelanski roditelj još jednom razočaran demografskom mjerom u svom gradu, pa dodaje:

image

Mjesta nema ni u Višnjici 

Vojko Bašić/Cropix

- Grad ništa ne poduzima što se tiče dice vrtićkog uzrasta. Mislim da je vrijeme da se ovaj grad konačno počne mijenjati što se tiče toga i da neko snosi odgovornost za ovo. Jer i privatni vrtić, onaj Čarobni pianino je još gori. Mi kao roditelji izbora nemamo, stvarno ne znamo gdje ćemo s našim mališanima.

Isto pitanje nažalost muči i sve ostale Kaštelane koji nisu ostvarili upis za svoje mališane u ovu predškolsku ustanovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2024 20:29