StoryEditor
ObalaKARTA KANTA

Hoće li se Richard morati uozbiljiti?

19. svibnja 2021. - 12:00

Hoćeš, nećeš, pitanje lokalnih izbora bit će nezaobilazno još barem dva tjedna, a – da parafraziram onu već izlizanu "stožerašku" – ta iduća dva tjedna bit će ključna. No za razliku od većine "velikih" analitičara koji su koncentrirani na "velike" teme i velike gradove, s naglaskom na Zagreb, meni je jedini, pravi, veliki, spektakularan događaj onaj iz Zadra. Tamo je svega 700 glasova dijelilo performera Enija Meštrovića, koji povremeno nastupa i kao lakrdijaš Richard, od drugog kruga u bitki za mjesto gradonačelnika. Ipak su Richard i njegova lista prigodno nazvana Konji osvojili dovoljno mandata da u Gradskom vijeću neće biti moguće krojiti lokalnu politiku bez njih. Naime, Gradsko vijeće Zadra činit će 34,61 posto ljudi iz koalicije HDZ/HSP/SU/NS/Reformisti, 24,02 posto iz redova SDP/AM/HSS/GLAS, čak 21,85 posto Meštrovićevih Konja, a izborni prag prošao je i Domovinski pokret s 5,47 posto. Tako je lakrdija i službeno postala mainstream i iz sfere zafrkantske margine na velika vrata ušla u politiku.

Vijest o uspjehu Enija Meštrovića neodoljivo podsjeća na filmsku priču u kojoj je, greškom računalnog sustava, američki predsjednik postao komičar kojeg je glumio Robin Williams. U filmu "Slučajni predsjednik", međutim, kratkotrajnu izbornu senzaciju skrivilo je računalo, ali u Zadru nema greške – svaki peti glasač smatra kako je upravo komedijaš i performer, inače po obrazovanju kuhar, idealno rješenje za grad koji je do danas slovio kao utvrda konzervativnih političkih pogleda na život i upravu. Takav rezultat je, čini mi se, neusporedivo spektakularniji od zagrebačkog uspjeha Tomislava Tomaševića i njegova pokreta Možemo!. Zagreb možda može izabrati zeleno-lijevu listu, ali Zadar... Zadar može izabrati – i izabrao je! – čovjeka koji se godinama na živopisan, duhovit i očito uspješan način, sprda upravo s politikom shvaćenom u tom istom turobno-konzervativnom smislu.

U tom pogledu, vjerujem kako će zadarsko Gradsko vijeće – tko god u finalu postane gradonačelnik, HDZ-ov Branko Dukić ili neovisni Marko Vučetić – u idućih četiri godine biti urnebesno mjesto. Pomisao da bilo tko na svoju stranu pridobije Enija Meštrovića i njegove Konje, ne čini mi se realnom. Da bi, naime, ostali vjerni svojim predizbornim obećanjima sažetima u skečeve, vijećnici Richarda Konjskog Srca moraju ostati ono što su bili – nepredvidljivi. Svaka pomisao na ikakvo participiranje ili koaliranje u "pravoj politici" nužno bi im oduzela tu nepredvidljivost, a to one koji zabavljaju i nasmijavaju ljude itekako obvezuje. U tom smislu, uz dužno poštovanje svima koji će obnašati vlast u Zadru, nesumnjivi pobjednici zadarskih izbora, Enio Meštrović i njegova družina, u vremenu koje slijedi mogu izgubiti najviše – sebe same.

No, kako je naglasio i Marko Vučetić koji je ušao u drugi krug izbora za gradonačelnika, "demokracija je nemoguća bez nepredvidljive volje birača. Ta volja nužno demokratizira". Ta demokratizacija, međutim, nosi svoje rizike. Najveći rizik nose upravo Konji – ako se uozbilje, postaju gubitnici. A bila bi šteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. srpanj 2021 07:39