StoryEditor
Obalahitna procedura

Ako u Saboru prođu izmjene i dopune zakona, Stipe Gabrić Jambo neće se moći kandidirati za gradonačelnika Metkovića

Piše Stanislav Soldo
26. ožujka 2021. - 10:08
Denis Jerković/Cropix

Ako u Saboru prođu izmjene i dopune Zakona, na lokalnim izborima u svibnju neće se moći kandidirati oni kojima je za neko kazneno djelo pravomoćnom sudskom presudom izrečena kazna zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci. Ovu izmjenu zakona Vlada je uputila u hitnu saborsku proceduru pa bi o njoj vrlo brzo mogli raspravljati saborski zastupnici.

Prema tom prijedlogu, zabrana kandidiranja postojala bi za svako kazneno djelo za koje je počiniteljima pravomoćnom sudskom presudom izrečena kazna zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili je tako izrečena kazna zamijenjena radom za opće dobro ili je na istu primijenjena uvjetna osuda.

Tako bi se bivši metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo koji je već najavio kandidaturu za gradonačelnika Metković na predstojećim lokalnim izborima mogao naći u problemu. U slučaju da ove izmjene zakona prođu saborsku proceduru i stupe na snagu, Jambo se ne bi mogao kandidirati na lokalnim izborima 16. Svibnja. Naime u studenom prošle godine pravomoćno je osuđen na Županijskom sudu u Osijeku na kaznu zatvora u trajanju od 7 mjeseci, te mu je izrečena uvjetna osuda s rokom provjeravanja od jedne godine, zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanje dokazivanja u sudskom postupku koji se protiv njega vodio zbog nenamjenskog trošenja državnog novca u javnosti poznatijeg kao „Suša“.

Kao gradonačelnik Metkovića, Stipe Gabrić Jambo je s četiri milijuna kuna državnog novca, koji su bili namijenjeni ublažavanju šteta od suše kupio zgradu Poduha u središtu Metkovića u kojoj su danas smješteni Prirodoslovni Muzej te gradska knjižnica i čitaonica. Zbog toga se protiv njega vodio višegodišnji kazneni postupak u kojem je dobio oslobađajuću presudu, no pravomoćno je osuđen zbog sprječavanja dokazivanja u tom višegodišnjem sudskom postupku, što bi ga moglo koštati kandidature na predstojećim lokalnim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2021 11:00