StoryEditorOCM
Dalmacijanema istrage

Moralić nije odgovoran za smrt radnika u Sućurcu

Piše PSD.
9. lipnja 2012. - 23:29
Istražni sudac Županijskog suda u Splitu odbacio je zahtjev Općinskog državnog odvjetništva za provođenje istrage protiv Envera Moralića, jednog od najbogatijih poslovnih ljudi u Europi, velikog ljubitelja vina i, među ostalim, vlasnika tvrtke “Kemokompleks”.

Moralića se kao vlasnika tvrtke te Muharema Kadića kao zastupnika te tvrtke, Zvonimira Krstulovića kao direktora tvrtke i Zlatka Bonačića, djelatnika “Kemokompleksa”, teretilo zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti u vezi s dovođenjem u opasnot života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a koja je dovela do smrti njihova radnika Tomislava Jakšića (56) iz Kaštel Gomilice.

Bravar, a ne električar

Nesretni Jakšić smrtno je stradao 27. prosinca 2007. godine u pogonu termoelektrane poduzeća u Kaštel Sućurcu, i to od strujnog udara popravljajući kvar u visokonaponskoj trafostanici. On je ušao u visokonaponsku ćeliju koja je bila pod naponom, umjesto u onu koja je radi popravljanja kvara bila isključena. Od posljedica strujnog udara preminuo je na mjestu nesreće. Imao je još koju godinu do odlaska u mirovinu.

Odvjetništvo je smatralo kako postoji osnovana sumnja da je osumnjičena četvorka od 29. travnja 2003. do 27. prosinca 2007. godine u Kaštel Sućurcu postupila protivno odredbama zakonskih i podzakonskih akata iz područja zaštite na radu, zbog čega je Jakšić izgubio život. Teretilo ih se da nisu donijeli Pravilnik o pravilima i mjerama sigurnosti pri radu na elektrodistribucijskim postrojenjima.

Također, tereti ih se i da su Bonačića postavili na mjesto održavatelja visokonaponskih trafostanica iako on, po stavu ODO-a, nije bio osposobljen za montažu, održavanje i ispitivanje električnih instalacija.

Po Krstulovićevu nalogu, koji je ovaj pak dobio od Kadića, Bonačić je kobnoga dana tog prosinca 2007. godine oko 8 sati ujutro pristupio popravku visokonapoonske trafostanice. Pritom mu je pomagao Jakšić iako je po struci bio bravar, a ne električar. No, nakon ispitivanja osumnjičenika, a nakon što je Moralić dostavio ovjerenu specijalnu punomoć prema kojoj ispada da je sve svoje ovlasti i odgovornosti kao odgovorna osoba tvrtke prenio na Muharema Kadića, istražni je sudac odlučio da nema dokaza i podataka koji bi teretili Moralića.

Inače, doznajemo da je zahtjev za istragu podnesen u prosincu 2009. godina, a trebalo je dvije i pol godine da se o njemu odluči. U odnosu na ostalu trojicu osumnjičenih istraga će se provesti kao i protiv tvrtke “Kemokompleks” kao pravne osobe. Po zakonu, za djelo za koje se tereti trojka predviđena je kazna od tri godine do 10 godina zatvora.

Piše Vladimir Urukalo
Snimio Goran Šebelić / Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 07:15