StoryEditorOCM
Dalmacijaubili drvo

Makarska ovo ne pamti: u palmu staru 50 godina ubrizgali otrov i napravili štetu od 100.000 kuna; Podignuta kaznena prijava, policija istražuje slučaj

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
3. listopada 2018. - 21:54

Palma visoka oko 15 metara, a koja se nalazi ispred kavane "Romana", nakon više od 50 godina koliko je živjela i rasla, ''platila" je "glavom'' iz samo pojedincima znanih razloga jer je u nju ubrizgan otrov pa lagano odumire i čeka uklanjanje.

Materijalna šteta nastala zbog ''trovanja'' palme procijenjena je na oko 100 tisuća kuna, a cijeli je slučaj Grad prijavio službenicma PP Makarska pa je tako podignuta kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja koji je ''ubio'' palmu.

Da je uistinu tako, na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća potvrdio je i gradonačelnik Jure Brkan koji je vijećnicima dao informacije o podnošenju prijave policiji, dok je SDP-ova Jagoda Martić konstatirala da je u palmu ubrizgan otrov, a na koncu nam je crne slutnje potvrdila i Lada Ramljak, pomoćnica direktora splitske tvrtke "Parkovi i nasadi", inženjerka agronomije, članica Komisije za procjenu zelenila županije i sudski vještak za poljoprivredu.

Temu palme čije su se grane doslovno preko noći osušile, na sjednici je pokrenula upravo Jagoda Martić konstatiravši da se zelenilo u Makarskoj, nažalost, sve više ''povlači'' ispred bespoštedne betonizacije koja besramno osvaja prostore, a palma ispred "Romane" je zadnja žrtva takvog ponašanja.

Martić je podsjetila da slučaj palme nije jedinstven jer su prijašnjih godina ispred ugostiteljskih objekata i štandova na plaži preko noći ''nestajali'' borovi koja su bili otpilani ili pak poliveni otrovom.

- U palmu je namjerno ubrizgan otrov i ona se sada polako, na žalost, suši. Materijalna šteta se u ovom slučaju procjenjuje na oko 100 tisuća kuna, odnosno računa se 1000 eura po metru palme, a o nematerijalnoj šteti da i ne govorimo. Znam da je Grad podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, ali me zanima hoće li se na istome mjestu posaditi novo stablo palme - upitala je Martić gradonačelnika Brkana koji joj je potom spočitnuo da prejudicira policijsku istragu.

Kako je kazao, on nema podatak o ubrizganom otrovu u stablo.

- Čim smo od djelatnika hortikulturnog odjela Pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti dobili informaciju da je palma ''izbužana'', odmah smo slučaj prijavili policiji i podnijeli prijavu protiv nepoznatog počinitelja, ali policija još nije završila istragu. Čim istraga završi, palma će biti uklonjena i na njezino mjesto bit će posađena nova jer je to javno-prometna površina na kojoj nema mjesta betonizaciji - kazao je Brkan.

Palmu su, uz policajce, pregledali i djelatnici tvrtke "Parkovi i nasadi", a prema riječima dogradonačelnika Dražena Nemčića, stručnjaci splitske tvrtke ostali su u najmanju ruku zbunjeni i nisu sigurni je li riječ o otrovu ili invazivnom štetniku palminoj pipi, a Grad bi uskoro trebao dobiti pisano izvješće.

Na žalost, u slučaju makarske palme nema riječi o pipi, već je njezinu ''smrt'' skrivio čovjek, što nam je potvrdila Lada Ramljak iz tvrtke "Parkovi i nasadi", a koja je palmu i pregledala i izuzela potrebne uzorke. Prema prvim pokazateljima, nije riječ ni o pipi ni o pipinu moljcu, već isključivo o ljudskom faktoru, a sada slijede konzultacije s kolegama nakon čega će Grad dobiti posebno izvješće koje će potom predati policiji.

- Palma je stara oko 50 godina, a možda čak i više, i definitivno nije ''propala'' od pipe ili insekata, ali makarska policija će utvrditi je li stablo otrovano. Prema svemu što sam vidjela, ljudski faktor je jedini utjecao na propadanje palme na kojoj su uočene rupe iz kojih je vidljiv taman izljev, a koje su potom i začepljene dijelom izrezanim iz palme - kazala nam je Ramljak dodavši da palma u slučaja ''napada'' štetnika pipe ne propada "preko noći" kao što je slučaj ove pored kavane "Romana" koja se naglo i neprirodno osušila.

Ako je riječ o pipi, onda se grana po grana stabla palme počne sušiti po sredini rozete i potrebno je nekoliko mjeseci do njezina potpuna propadanja.

- Pipa je lani uočena samo na jednoj palmi u Makarskoj, i to na Marineti, a inače su djelatnici Pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti sve palme početkom ove godine tretirali sredstvom protiv pipe, a sada slijedi drugo tretiranje tako da se o njima uistinu vodi briga - nadodaje pomoćnica direktora "Parkova i nasada".

Vlasnik 'Romane': Neka policija pregleda naše nadzorne kamere

Otrovana palma, koja se već osušila, nije smetala "Romani" što nam je potvrdio i vlasnik kavane Mirjan Brkić.

- Palma je bila ukras kavane, a gradonačelniku sam predložio da posadi još dvije jer ispred objekta ionako imamo puno zelenila i cvijeća koje konstantno sadimo. Znam da je prva sumnja možda pala na "Romanu" što je suludo jer ćemo mi najviše imati štete, što zbog palme koja je krasila baštu, što zbog radova na njezinu uklanjanju zbog kojih će se morati prokopati cijeli štekat. Policiji bi pri otkrivanju počinitelja koji je otrovao palmu mogle pomoći snimke nadzornih kamera "Romane", susjedne mjenjačnice i banke pa se nadam da će počinitelj uskoro biti otkriven jer je ''propadanje'' palme uistinu velika šteta - kazao nam je Brkić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:57