StoryEditorOCM
Dalmacija'nestali bez traga'

Imotski trese afera 'Groblje', istragu pokrenuo i DORH: građani godinama plaćali grobnice, pa ostali bez njih, svi se pitaju gdje su nestali novci

29. prosinca 2017. - 08:43
Gradsko groblje Gospe od Anđela

Već nekoliko mjeseci Imotski bruji o nekim nepravilnostima vezanim uz proširenja gradskoga groblja Gospe od Anđela u Imotskom. Naime, nedostatak grobnih mjesta potaknuo je građane da od Grada Imotskog još prije nekoliko godina zatraže i izgradnju novih grobnica jer je groblje pod nadležnosti grada.
No, priče o nepravilnostima oko uplata i korištenja novca koji su građani uplatili za grobnice dobile su na kraju svoj epilog ulaskom Državnog odvjetništva u cijeli taj proces. E, to je već izazvalo zanimanje javnosti.
Kako nam je izjavio jedan od građana koji je želio ostati anoniman, dakako do okončanja istrage, jer je i sam dao iskaz istražiteljima, on je još prije dvije godine zatražio kupnju dvaju grobnih mjesta. Voditelj Vlastitog pogona u gradu Imotskom B.J. mu je tada, kako tvrdi, uzeo jedan dio novca i uredno mu dao potvrdu s pečatom Grada.
- Sve je to došlo do cifre od 15 tisuća kuna kao akontacija za kupnju dvije grobnice, no do danas ništa od grobnica. Vidio sam da nešto nije u redu i zatražio sam povrat svoga novca, te mi je rečeno od sadašnje uprave grada da će se sve uredno vratiti. Mislim da ima nas dvadesetak s takvim statusom - izjavio nam je jedan Imoćanin (podaci poznati redakciji) koji je zatražio kupnju grobnica još 2015. godine.
Na jednoj od sjednica Gradskog vijeća u novom sazivu vijećnici s nezavisne liste Ivice Kukavice također su postavili pitanje vezano uz izgradnju grobnica.
- Moji vijećnici su postavili pitanje jer su me neki naši sugrađani pitali o tome. Kada smo dobili odgovor od odgovornih ljudi u Gradu da na tome radi DORH, nemamo sada nikakvih komentara do okončanja istrage - izjavio nam je Ivica Kukavica.
Na pitanje postavljeno novom gradonačelniku Imotskog Ivanu Budaliću da nam objasni o čemu se zapravo radi, dobili smo pisani odgovor u kojemu stoji:
- Kao što je poznato, dužnost gradonačelnika preuzeo sam početkom lipnja ove godine te sam već 22. kolovoza na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća objavio izvještaj o financijskom stanju grada koji je dostupan na službenoj stranici Grada, iz kojeg je razvidno da je Grad Imotski dužan 50 milijuna kuna. Slijedom toga ne bih komentirao izjave bivšega gradonačelnika da Grad Imotski nema dugovanja.
Na žalost, moj mandat nije počeo samo s velikim dugom, već sam u kolovozu otkrio situaciju s višegodišnjom naplatom grobnih mjesta. Promptno sam reagirao suspenzijom odgovorne osobe, a građane pozvao da provjere svoje račune. Ovaj proces je u potpunosti preuzeo DORH te se iskreno nadam da će nalazi uskoro biti dostupni široj javnosti. Ovim putem molim građane za strpljenje, a po okončanju procesa građanima se mora nadoknaditi šteta. Ujedno me žaloste napisi po nekim portalima o tome da oporba nema dovoljno informacija, što je po mome mišljenju neozbiljno jer su u Gradskom vijeću dva mandata.
Žao mi je što probleme naših građana neki koriste za skupljanje jeftinih političkih poena i žele stvoriti od Imotskog "grad slučaj". Problem ćemo riješiti i rješavamo ga zajedno s nadležnim službama bez obzira na podmetanja kojima je cilj rušenje ugleda Imotskog kao grada i svih njegovih građana.
Želimo da naš grad bude prepoznat kao uspješan i grad dobrog življenja, grad investicija i obitelji. To je moj cilj i na tome ću raditi sljedeće četiri godine - stoji u pisanoj izjavi imotskoga gradonačelnika Ivana Budalića.
Pokušali smo stupiti u kontakt s voditeljem Vlastitog pogona u gradu Imotskom, no nije nam bio dostupan.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:21