StoryEditorOCM
DalmacijaNE PREKIDAJU ŠTRAJK

Čekaju osam plaća sjedeći i grijući se uz vatru u krugu "Staklenika"

Piše PSD.
8. siječnja 2014. - 19:51
Ne stišavaju se strasti u “Kaštelanskim staklenicima”. Većina radnika iz proizvodnje, točnije njih 36, i dalje ne radi. Neće ni raditi dok im se ne isplate sve zaostale plaće, a radi se o osam mjesečnih osobnih dohodaka te dva minimalca još iz 2011. godine. Ne odustaju od svojih namjera. I jučer su došli na posao, ali ne žele mukte raditi.

Sjede u krugu tvornice, griju se uz vatru i svoje krvavo zarađene plaće čekaju kao ozebli sunce. Dozlogrdila su im pusta obećanja. Novom direktoru Mariju Paladinu prije nekoliko mjeseci, kako kažu, dali su punu podršku kako bi tvrtka napokon stala na noge, a on ih je izigrao. Obećao im je do Nove godine isplatiti sva dugovanja, baš isto kao i nama kada smo prije dva mjeseca razgovarali s njim na temu stanja u tvrtki, no plaća još nema.

Radnci su tužni, kažu da su prevareni. Blagdani koji su za nama, njima kao da nisu ni bili. Na kućne adrese im stižu ovrhe za neplaćene račune, nemaju prebijene lipe, a na dane su i gladni. Kažu, to je sramota.

Ogorčene na Jozu Marića

Pitaju se što je to krivično djelo. Radnicima mjesecima ne isplatiti plaće ili dolaziti na posao, ne raditi i boriti se za ono što su zaradili.

Svi oni koji u zadnje vrijeme ne rade, mahom su ljudi koji na svojim leđima nose najveći teret u “Staklenicima”, a ujedno su članovi HUS-a. Ogorčeni su na povjerenika Jozu Marića, demantiraju kako na vrijeme nisu najavili štrajk.

- Još 1. prosinca prošle godine Paladinu smo najavili kako ćemo krenuti u štrajk, a na njegovu zamolbu štrajk je bio odgođen za 10. prosinca, kada je, po direktorovim riječima, trebao biti krajnji rok za podmirenje dugova. Nakon toga smo pokazali dobru volju te smo u dva navrata po sedam dana poslani kućama i to zbog “mira u firmi”. Drugoga dana ove godine došli smo na posao, plaće nisu bile uplaćene, a mi smo obustavili rad. I tada su, zapravo, nastale komplikacije s vodstvom HUS-a, točnije Jozom Marićem, jer je kazao kako štrajk nismo najavili, iako o njemu pričamo još od prije mjesec dana. Upravo on nije obavio svoj posao, nego je čak tog 2. siječnja demonstrativno napustio prostor tvrtke i nas radnike, članove HUS-a, ostavio same - kaže nam šefica HUS-a u “Staklenicima” Jagoda Dragun, poručujući kako će svi članovi najvjerojatnije istupiti iz HUS-a.

Nadalje dodaje kako je direktor za branje salate angažirao 15 sezonaca koje, kada odrade posao, uredno plati.

- Svašta trpimo. Jednom nam je direktor kazao kako će umjesto nas, ako ne želimo raditi, dovesti Bugare, s jednom zaposlenicom se kladio o ručak kako će im sva dugovanja biti isplaćena do Nove godine. A najviše revolta radnici izražavaju zbog novih zapošljavanja u tvrtku.

- Dok se jedni tjeraju kući, kao što su prije koji dan suspendirane dvije inženjerke u proizvodnji, a brojni su otišli s otpremninama, zapošljavaju se novi ljudi. Tako su nedavno na radna mjesta došla tri pravnika, zaposlena je čak i nova čistačica, a član Nadzornog odbora Ivan Čavka, kojega je imenovala Vlada RH, zaposlen je na mjesto šefa održavanja. Zbog čega? - pita se sindikalistica Dragun.

Paladin: Inženjerke su opomenute, neće dobiti otkaz

Zanimljivo, upravo je Čavkina ruka u Nadzornom odboru bila presudna kada su dva člana prošloga ljeta, Danko Meštrović i Željko Ađutantov, zatražili sjednicu Nadzornoga odbora i smjenu direktora Paladina. Smjena se nije dogodila, Čavka nije glasao protiv direktora jer je revizor utvrdio da Paladin radi po zakonu.
Direktor “Staklenika” jučer nam je kazao kako - razumije radnike.

- Kako meni, tako i njima. Na rješavanju problema se radi. Nastojimo riješiti problem bez ikakvih scena. Da imamo novce, isplatili bismo ih odmah. Treba se strpjeti - poručuje Paladin i kaže kako dvije inženjerke nije suspendirao, već ih je udaljio trenutno s posla uz opomene.

- One su radile na rukovodećim funkcijama i ne mogu izbivati s posla. One neće dobiti otkaze, ali su opomenute - veli Paladin. Zapitali smo ga zašto je, prema tvrdnjama radnika, kao šefa održavanja zaposlio Ivana Čavku.

- Pa, neće mi radnice određivati koga ću zaposliti. Smatram da je čovjek kompetentan za to mjesto i zato je zaposlen, baš kao i čistačica koja ujutro bere salatu, a popodne očisti kancelarije - kaže Paladin.

JAKOV ŽARKO
FOTO: MARIO TODORIĆ / CROPIX

Platne liste nepravovaljane

Radnice nam vele kako su svoje dugove htjele naplatiti preko FINE i to preko svog odvjetnika, no nisu uspjele jer im platne liste nisu pravovaljane i kao takve ne mogu biti ovršna isprava.


Dražen Đaković: Radnici su imali najviše razumijevanja

U potpunosti razumijem radnike, shvaćam njihove teškoće te ih podržavam u svakoj zakonitoj akciji. Želim istaknuti da su od svih vjerovnika “Kaštelanskih staklenika” upravo radnici u proteklom teškom razdoblju imali najviše razumijevanja i strpljenja, iako bi se, s obzirom na prilike u kojima se nalaze, to od njih najmanje očekivalo. U ovakvoj situaciji ne treba tražiti krivca, nego se treba posvetiti pronalasku rješenja problema neisplaćenih plaća.

Također, treba reći da je Uprava vjerojatno očekivala da će naplatiti neka svoja potraživanja, što se nije dogodilo te da račun društva neće biti blokiran, zbog čega sav prihod koje društvo ostvari završi na računu vjerovnika koji je blokirao račun. Upoznat sam sa svim razlozima zbog kojih je izostala isplata plaća radnicima, kao i sa svim neuspjelim pokušajima uprave da radnicima osigura plaće, međutim, moram reći da od Uprave očekujem dodatne napore u rješavanju ovog problema, a na tome ću inzistirati sve dok se svakom od radnika ne podmiri njegovo cjelokupno potraživanja, i to po svaku cijenu - kazao je predsjednik Nadzornoga odbora Dražen Đaković.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 09:42