SJAJNE VIJESTI

Trend je započeo: nakon varaždinske, i tri srednje škole u Istri osiguravaju učenicama besplatne uloške.. Je li na redu konačno i Dalmacija?

Foto Joško Šupić/Cropix
8. travnja 2021. - 07:51

Nakon što se u javnosti sve češće progovara o menstrualnim higijenskim potrepštinama kao nužnim stvarima koje bi trebale biti lako dostupne, sjajne vijesti dolaze iz tri srednje škole u Istri!

Naime, nedavno smo pisali o varaždinskoj Strojarskoj i prometnoj školi koja je prva osigurala besplatne menstrualne potrepštine za svoje učenike, a toj su se zaista hvalevrijednoj inicijativi sada pridružuju i tri škole s područja Istre.

Iako je nedavno objavljeno prvo veliko istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj pokazalo kako si čak deset posto žena u državi ne može priuštiti menstrualne uloške i tampone, Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 25. ožujka donijela je zaključak kojim Hrvatskome saboru predlaže da ne prihvati Prijedlog zakona koji se odnosi na smanjenje PDV-a za menstrualne higijenske potrepštine, odnosno uloške i tampone, s 25 na pet posto.  

No, prosvjetni radnici i učenici očito smatraju kako je došlo vrijeme da se stvari promjene. Svaka im čast na tome! 

Srednja Škola Vladimir Gortan u Bujama već provodi ovu inicijativu, vijest je prvi objavio portal IstraIN, a vijest im je službeno potvrdila Petra Bošnjak, školska psihologinja. Kaže kako su se toga dosjetile maturantice, učenice 4.b razreda smjera hotelijersko-turistički tehničar, koje su poželjele dispenzer s ulošcima u ženskom WC-u škole kako bi same mogle uzeti higijenske potrepštine kada im zatrebaju.

Da stvar bude još bolja, učenice su htjele same financirati ovu inicijativu, no škola je odlučila preuzeti tu ulogu na sebe. Ipak, preuzele su obvezu nadopunjavanja dispenzera novim ulošcima koje će od škole zatražiti kada bude potrebno.

S besplatnim ulošcima uskoro kreće i Gimnazija Pula gdje će učenicama besplatne menstrualne potrepštine biti osigurane od 12. travnja. Naravno, uz podršku vodstva škole, u ovom slučaju Filipa Zoričića, ravnatelja škole. Gimnazija će o svom trošku financirati higijenske potrepštine, a učenice će ih moći preuzeti u uredu pedagoginje i psihologinje.

Istu želju ima i Srednja škola u Buzetu, prošlog tjedna poslali su upit jednoj drogeriji za sponzorstvo besplatnih menstrualnih potrepština koje bi bile na raspolaganju učenicama škole. Odgovor još čekaju. 

Hoće li se ovom trendu ubrzo priključiti i dalmatinske škole, ostaje nam za vidjeti.... 

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 19:47