SAČUVAJTE ŽIVCE

Odgoj bez stresa moguć je uz Tanju Hrvatin Šimičić, certificiranu savjetnicu za roditelje. Saznali smo koje su najčešće zamke modernog roditeljstva

Piše Tihana Marović
Foto Privatna arhiva
8. svibnja 2021. - 13:42

Ako vas djeca ponekad dovode do ludila dobro bi vam mogao doći savjet Tanje Hrvatin Šimičić, certificirane savjetnice za roditelje koja s majkama i očevima svoja znanja i iskustva gotovo svakodnevno besplatno dijeli na svom Instagram profilu @tanjahrvatin.simicic, ali i web stranici www.tanja-savjetovanje.hr

Tanja je, kaže nam, ponosna majka dvoje djece, supruga te osoba koja obožava osobni razvoj.

- Sve je započelo kada sam upisala fakultetski smjer Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Ljubav prema tom razvoju odvela me nakon završetka magisterija u savjetodavne vode te sam nakon što sam postala majkom, tijekom života u Londonu, završila međunarodnu edukaciju za life coacha (Robbins Madanes Training, Strategic Intervention) kojom sam stekla znanja za provoditi savjetovanja.

image
Tanja je ponosna majka dvoje djece, supruga te osoba koja obožava osobni razvoj
Privatna arhiva

Nakon tri i pol godine života u Engleskoj, sa svojom sam se obitelji vratila u Hrvatsku, odnosno Rijeku gdje sam htjela nastaviti svoju strast i pretvoriti ju u zanimanje. Tu sam nastavila svoje obrazovanje kojim sam, među ostalima, dobila međunarodni certifikat Edukatora za roditelje, a zatim završila i RIE američku edukaciju (po Magdi Gerber) kojom sam proširila svoje znanje na području ranog odgoja i obrazovanja.

Izrazito sam sretna što sve što učim i primjenjujem u svojoj ulozi roditeljstva. Provodim individualna savjetovanja, izdala sam Ebook Odgoj s manje stresa do kojeg se može doći putem moje web stranice te su u planu različite edukacije kao i novi Ebook.

S kojim problemima ti se roditelji najviše obraćaju? 

Najčešće mi se obraćaju roditelji s manjom djecom, do otprilike pet godina, iako radim s djecom i roditeljima svih dobi. Moji se savjeti mogu primijeniti na djeci bilo koje dobi jer je u temelju svega poštovanje i svjesnost. Edukacija Strategic intervention omogućila mi je rad s ljudima svih dobi, a savjetovanja s roditeljima uključuju i roditelja i dijete.

Problemi koji roditelje najviše muče jesu kako dobiti suradnju od djece – primjerice kada dijete ne želi na spavanje, ne želi jesti, pokupiti igračke i slično, kako se riješiti snažnih emocionalnih reakcija djece, kako reagirati kada dijete udara drugu djecu, kako pružiti podršku djetetu tijekom razvoda roditelja i slično.

No ima tu i specifičnijih problema poput preferiranje samo jednog roditelja, izbjegavanje druge djece, problemi u vrtiću, osjećaj nekompetentnosti roditelja. Ima i roditelja (što me posebno veseli), koji nemaju većih problema ali žele unaprijediti svoj odnos s djecom i pružiti im što bolje temelje za život.

Kako je odgoj uvijek povezan sa stanjem roditelja onda na savjetovanjima dolazimo i do samog roditelja i njegovog unutarnjeg svijeta jer promjena u ponašanju djeteta uvjetovana je promjenom u životu roditelja.

Veselim se roditeljima sa školarcima i tinejdžerima i želim ih potaknuti da potraže pomoć u izazovima jer će na taj način dati maksimum svojoj djeci te će njima biti lakše.

image
Priručnik za roditelje "Odgoj s manje stresa" pruža roditeljima bolje razumijevanje određenih ponašanja djece i alate uz pomoću kojih mogu ostvariti bolju suradnju s njima u svakodnevnim situacijama
Privatna arhiva

Je li moguće uopće odgajati djecu bez stresa?

Priručnik za roditelje Odgoj s manje stresa pruža roditeljima bolje razumijevanje određenih ponašanja djece i alate uz pomoću kojih mogu ostvariti bolju suradnju s njima u svakodnevnim situacijama, prevenirati (ili umanjiti) snažne emocionalne reakcije i otpor, podržati autentičnost, razvoj pozitivne slike o sebi, samokontrole, mentalne snage te ostvariti kvalitetan suradnički odnos s djecom.

Povratne informacije roditelja koji su pročitali Ebook i koji ga primjenjuju su prekrasne jer su oduševljeni promjenama u ponašanju djece i većoj smirenosti njih samih.

Može li roditelj uvijek reagirati smireno i što kada pogriješi, kako to ispraviti?

Savršen roditelj ne postoji. Cilj je da svojoj djeci prenesemo poruku da svi griješe pa tako i mi. Kada pogriješimo, važno je da se ispričamo i kažemo djetetu što smo mogli napraviti bolje.

Na taj način, dijete uči kako je ok pogriješiti ali je mnogo važnije što ćemo s tom pogreškom, što ćemo naučiti od nje. To je jako važna lekcija za život. A djeca uče od nas, uče prema onome kako se mi ponašamo.

Primjerice, ako roditelj udari dijete kada njegovo dijete udari drugo dijete, ne uči ga tome da ne bude agresivno i da poštuje druge već svojim primjerom pokazuje nepoštovanje i agresivnost.

Ako izgubimo kontrolu i vičemo ili kaznimo dijete jer histerično plače – nismo mu svojim primjerom pokazali što znači kontrola emocija i ponašanja. Djeca reagiraju na naše stanje i ponašanje.

Bilo bi dobro da se nakon svake reakcije zapitamo: „Što je moje dijete sada naučilo iz mog ponašanja i stanja?“

image
- Savršen roditelj ne postoji. Cilj je da svojoj djeci prenesemo poruku da svi griješe pa tako i mi - kaže Tanja
Privatna arhiva

Koji su najčešći problemi današnjeg odgoja? Gdje su najveće zamke? 

Danas imamo više roditelja koji u želji da podrže svoje dijete, da ga poštuju i da bude uspješno i krivoj interpretaciji tog "suvremenog" roditeljstva, kako ga laici nazivaju, odlaze iz autoritarnog (strogog) stila odgoja u popustljivi. To je velika zamka u koju danas roditelji upadaju.

Djeca bez granica nisu sretna djeca. Odgoj mora sadržavati ljubav i poštovanje s jedne strane i granice s druge strane. Granice omogućuju djeci da se osjećaju sigurno, a onda se i ponašaju bolje i odgovornije.

Što je manje granica, to oni više testiraju naše granice iz potrebe da im pokažemo gdje je stop, gdje je ta granica. Čini se da roditelji balansiraju između velike dragosti i popustljivosti i gubitka kontrole kada ne ide kako su zamislili (vikanje, kazne, prijetnje i slično). Kada "izgubimo živce" to znači da smo zakasnili s postavljanjem granice. Ljubav/poštovanje i čvrstoća su ono što djeca trebaju da bi se cjelovito razvijala.

Važno je informirati se i vidjeti što djeluje. Ako ne djeluje i ako se promjena ne događa dobro je vidjeti zašto je to tako. Vidim da roditeljima treba najveća podrška oko toga kako postaviti granice.

image
- Veselim se roditeljima sa školarcima i tinejdžerima i želim ih potaknuti da potraže pomoć u izazovima jer će na taj način dati maksimum svojoj djeci te će njima biti lakše - poručuje Tanja
Privatna arhiva

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:31