LJETNA ĆAKULA

Glumica Petra Dugandžić jedna je od zvijezda Teatra uz more. Priča nam zašto se još nije cijepila, zbog čega se bojala igrati Vlajinu i koja joj je dalmatinska riječ najteža za izgovoriti

Piše Vinko Paić
Foto Paun Paunović/Cropix
1. lipnja 2021. - 00:00

Zagrebačka glumica Petra Dugandžić prošle je godine otvoreno progovorila o teškoj situaciji koja ju je kao umjetnicu zadesila. Bila je jedna od prvih koja se našla na udaru zbog pandemije koronavirusa jer nije u stalnom radnom odnosu, gradska kazališta mahom su se zatvorila, a ona je ostala bez angažmana i prihoda.

Srećom, stvari su se lagano počele micati s mrtve točke jer Petra trenutno glumi u hvaljenoj predstavi Majstori koja je nedavno imala splitsku premijeru u sklopu festivala Teatar uz more u Lori. Ćakulu s glumicom koju se mnogi gledatelji sjećaju i iz televizijskih serija, napravili smo, kako drugačije, nego uz dobro rashlađen Somersby, poznati cider koji se u Hrvatskoj u bočicama proizvodi i izvozi diljem svijeta.

Zbog svojeg je sastava savršeno piće za druženje s prijateljima u ljetne sutone i tople večeri, ali i idealna osvježavajuća alternativa u svim ostalim prilikama. Izbora ima za svaki ukus - jabuka, lubenica, kruška ili borovnica.


image
Paun Paunović/Cropix

Kako se kao jedna Zagrepčanka snalazite u Splitu? Volite li doći kod nas?

Kako ne! Inače, sa svakom svojom predstavom u Spliu sam bila u Lori, samo što je ovo sada još ljepša scena jer je uz more. Publika je za svojim stolovima i može popiti piće. Ta divna atmosefra se prenosi i na nas na sceni. Splitska publika je vrlo inteligentna i iskrena publika, što znači i da je za nas glumce, jako zahtjevna. Jer Splićani jasno daju do znanja ako im se nešto ne svidi. Tako da mi je uvijek izazov doći igrati baš u Split.

Koga igrate u Majstorima?

Jednu čistu, punokrvnu Zagrepčanku. Trebala je početi novi život nakon rastave braka, a onda joj je potres u Zagrebu poremetio planove. Baš sam s Ecijom Ojdanić komentirala kako će Splićani primiti taj moj zagrebački dijalekt. Nije da se ne volimo, ali neka mala doza straha postoji. No, bilo je savršeno i super su reagirali.


image
Ekipa predstave "Majstori"
Paun Paunović/Cropix

Nije vam problem pričati na vašem dijalektu, ali što je s dalmatinskim? Naime, imamo vas prilike gledati i u cabaretu Preko veze s kojom također ovog ljeta nastupate u Splitu.

Uf, to je bilo strašno zahtjevno i bojala sam se igrati Vlajinu! Nije mi to blisko niti imam rodbine iz tih krajeva. Ali već nakon par rečenica shvatila sam da sam napravila odličan posao kad je publika ovdje u Lori počela vrištati i skandirati.

Koja vam je dalmatinska riječ bila natježa za izgovoriti?

Evo dan danas ne znam kako se točno izgovora 'lemozina' (smijeh) i koji je točno naglasak jer mi u Zagrebu ne koristimo tu riječ.


image
Paun Paunović/Cropix

U predstavi Majstori pokretač radnje je potres. Kako se vi nosite s podrhtavanjima tla, pandemijom...?

Imam sreće što živim u Novom Zagrebu u zgradi koju je Tito 'gradio' nakon potresa u Skopju. Stvarno smo minimalno osjetili. Međutim, psihološki je to jako teško bilo, pogotovo kad vidite svoje sugrađane u nevolji ili s balkona centar grada sav u prašini. Svi smo još uvijek istraumatizirani od svega, još smo pod nekom vrstom PTSP-a. A protiv pandemije se borim radeći i mislim da bi svi trebali težiti zajedništvu da se izvučemo iz svega što nas je zadesilo.

Jeste li se cijepili?

Nisam antivakserica, u startu sam prva rekla da ću ići. Cijepila sam mamu koja spada u rizičnu skupinu. Dobila je AstraZenecu i isto tako jake nuspojave, bilo joj je jako teško. I dalje mislim da se svi moramo cijepiti jedni radi drugih, ali zbog iskustva s mamom uzela sam malo vremena, predostrožnosti radi. Iako sam apsolutno - za!

Osjećate li se da vraćamo starim vremenima?

Vjerujem da jesmo, pogotovo sam taj osjećaj imala kad sam nedavno gledala Eurosong. Neka nada se počela vraćati da ćemo se svi vratiti na staro. Naša kazališna godina bila je jako tužna, s puno zatvaranja i neizvjesnih pauza, no privatna kazališta poput Moruzgve Ecije Ojdanić dali su nam priliku da ipak nešto zaradimo u ova turbuletna vremena. Da ne odemo svi u bankrot! Neka nada je na horizontu...


image
Paun Paunović/Cropix

Ljeto vam je radno?

Tako je! Osim u Splitu, čeka nas mala dalmatinska turneja od deset dana po Braču, Hvaru... Spojit ću ugodno s korisnim i to vrijeme u prvoj polovici srpnja svakako iskoristiti za kupanje i finu ribu. Sve ono što Dalmacija pruža. Veselim se!



Sadržaj nastao u suradnji sa Somersby ciderom.

Kako do ulaznica?

Ulaznice za sve predstave Teatra uz more najjednostavnije možete kupiti online u sustavu Croatia tickets, na stranici Teatar uz more a dostupne su i na blagajnama Slobodne Dalmacije u ulici Hrvatske mornarice 4 kao i na blagajni u Lori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 07:07