FAMILIJA JE GUŠT

Glumica Nataša Janjić Medančić uživa sa svojim mališanima, ali i upozorava: O mentalnom zdravlju majki trebalo bi više pričati

Piše Matea Roglić
Foto Bruno Konjević/Cropix
11. svibnja 2021. - 13:23

Glumica Nataša Janjić Medančić neizmjerno uživa u ulozi majke, ali ova najljepša životna avantura, naglašava, ponekad zna biti jako zahtjevna i puna izazova.

Sin Toni i kći Kaja beskrajan su i neiscrpan izvor radosti u životu poznate glumice. Evo što nam je otkrila o tome može li se žena pripremiti za majčinstvo, koji su najveći izazovi majke male djece i koliko se život žene promijeni kada dobije dijete.

Kako ste gledali na majčinstvo dok niste imali djece, i kako se ta ideja mijenjala do trenutka kada ste postali majka?

- Nitko nema pravu predodžbu kako izgleda majčinstvo i općenito roditeljstvo dok to ne doživi. Ono se kod mene izmijenilo i s drugim djetetom i mijenja se svakodnevno. Kako djeca ulaze u različite faze, tako i ti kao roditelj učiš i mijenjaš svoja agregatna stanja i taktike.

Vidjela sam ranije sve iscrpljene majke, no sreća i smisao najsnažnija je prizma kroz koju se majčinstvo prikazuje, a moje iskustvo i realno iskustvo svih s kojima mogu iskreno o majčinskoj svakodnevici često je daleko od te ušminkane slike sreće.

Apsolutno je da su djeca ogroman izvor radosti, pokretač trajnog nesebičnog davanja i dijeljenja, ali fizički i emotivni teret koji dolazi s njima u paketu teško je anticipirati dok ne uđu u tvoj život.

Koje bi savjet trebala dobiti svaka žena prije nego što postane majka?

- Nema takvoga, majčinstvo je jedan veliki slalom i sve savjete usvajaš putem, a nažalost isto tako ih jedino mogu prenijeti drugima.

Nema univerzalnog savjeta, svako dijete i majka su različiti, ne pogode sve stvari jednako sve majke i djecu, no ono što sigurno znam je da treba jako puno raditi na sebi, i to baš onda kad ti se čini da te nema više, imati enormno puno strpljenja i svaka pomoć, u vidu baka i djedova, dadilje i uključenog predanog oca je zlata vrijedna!

I važno je osluškivati svoju djecu, rasti s njima iz dana u dan, učiti s njima i od njih, razvijati međusobno povjerenje, a onda - ne dati im da baš svaki put pobijede.

image
Nataša na izlasku iz rodilišta. Njen Toni sada ima dvije godine i nekoliko mjeseci, a Kaja ima 9 mjeseci 
Marko Todorov/Cropix

Koliko vam se život promijenio? Kako uspijevate uskladiti obaveze?

- S jednim djetetom izmijenio se za 180, a s dvoje, i to još s ovako malom razlikom, promijenio se duplo. Svog života i sebe nekad se sjećam, ali nikako da se ponovno sretnem.

Htjeli smo dvoje djece i malu razliku, ali ona je zaista izazovna, ne mogu tajiti. Toni sad ima dvije godine i nekoliko mjeseci i od čarobnog poslušnog djeteta počeo je pokazivati otpor i svoju volju, a Kaja ima 9 mjeseci, ustala je na noge, pomalo osvaja Tonijev teritorij i sada ponovno moram imati dva para očiju da spriječim potencijalne nezgode.

Toni je krenuo u vrtić, dobila sam više vremena za sebe i Kaju, ali su time započele i prve viroze, koje naravno prijeđu i na nju, pa se nakon jednog tjedna uhodanog mira zaključamo kući na dva. I tako žongliram i kreiram vrijeme po njima.

Veselim se poslu, iskreno, voljela bih se iščašiti u radno okruženje, ali svjesna sam da će ono iziskivati ozbiljnu organizaciju, još veće izazove i srcobolju. Priželjkujem nam konačno slobodu druženja i putovanja, voljela bih da se naša djeca što manje naviknu na ove reducirane okolnosti života i prožive svoja djetinjstva gledajući zagrljaje i osmijehe.

O kojim se izazovima majčinstva ne priča dovoljno, a trebalo bi?

- O mentalnom zdravlju majki. Taj je segment još uvijek tabuiziran i prečesto ostaje u sjeni pred veličinom i važnosti same djece i njihovog odgoja, ali majke nose pregolem teret i krivnju, uz strahovitu neispavanost, hormonalne promjene i novonastalu vezanost za dijete, ali i pritisak kako bi ta vezanost trebala izgledati.

Ostankom kod kuće preuzimaju i brigu o čitavom kućanstvu, a svi ti izazovi, kao i vlastita očekivanja i očekivanja okoline, odražavaju se na njihovo psihofizičko stanje.

Trebalo bi osnaživati žene da o tome govore, da traže pomoć, ali i senzibilizirati okolinu da bolje osluškuju majke i pokušavaju ih razumjeti i nuditi im pomoć.

Koji dio roditeljstva je najteži, a koji najljepši?

- Najteži dio roditeljstva je svakodnevni fizički posao koji prati emotivni kontekst odgoja i brige o njima. Najljepši dio roditeljstva svaka je minuta od kad ih ujutro ugledaš budne, promatraš ih kako otkrivaju svijet, svaka ljubavna razmjena među vama, njihovi mali uspjesi i pobjede, do trenutka dok ne zaspu kad ih čuješ kako mirno dišu kraj tebe.

Najbolji savjet o majčinstvu koji ste primili?

- Izdrži, bit će lakše kad navrše 4 ili 5! Ha ha ha

image
- Mentalno zdravlje majki još uvijek je tabuizirano i prečesto ostaje u sjeni pred veličinom i važnosti same djece i njihovog odgoja - smatra Nataša
Marko Todorov/Cropix

Kako rješavate nesuglasice s djecom?

- Jako dobro pitanje. Gledajte, nisam ih imala do prije kojeg tjedna, a onda smo primijetili promjene poznate kao “terrible two” faza. Dijete je počelo pružati otpor, zahtijevati svoje, tražiti rupe u zakonu.

Ima dana kad se uhvatim da raspravljam s njim, ljutim se i podižem ton, ali kako stalno nešto čitam i bavim se djecom pokušavajući ostati budna i informirana, shvatila sam da je to period normalnih emotivnih ispada i dječje preplavljenosti odlukama i senzacijama, vrijeme kad od beba postaju djeca, pa sam se na vrijeme preorijentirala da uložim jako puno vremena i strpljenja da dugo i nježno objašnjavam.

Treba puno više živaca, ali dobivam bolje rezultate. A nadam se i pozitivnom utjecaju na njegov razvoj.

Je li se odnos s vašom majkom promijenio otkad ste majka?

- Majka mi je više puta dala priznanje o mom herojstvu, vidjevši me s dvoje tako male djece, i to me ispunjava ponosom. Promijenio se odnos, naravno, jer nema više mjesta za nebitne stvari, sva snaga i volja upregnuta je u odgoj i ljubav za njihovu unučad. Na tome sam beskrajno zahvalna.

image
- Veselim se poslu, iskreno, voljela bih se iščašiti u radno okruženje, ali svjesna sam da će ono iziskivati ozbiljnu organizaciju, još veće izazove i srcobolju - kaže Nataša
Marijana Banko/ Cropix

Koliko vas je majčinstvo promijenilo kao osobu?

- Strahovito puno. Uzemljenija sam, tolerantnija, organiziranija i svi moji prioriteti usmjereni su na moju djecu i blagodati obiteljskog života. Tu crpim svu svoju snagu i svi moji planovi i želje idu u tom smjeru. Kad je moja obitelj sretna, sretna sam i ja.

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:56