LITNJA ĆAKULA

Glumci Vladimir Posavec-Tušek i Momčilo Otašević, otkrili su nam sve o planovima za ovo ljeto, ali i novoj predstavi o Nikoli Tesli koju morate pogledati

Piše Tihana Marović
Foto Jakov Prkić/Cropix
27. svibnja 2021. - 10:15

Stiže nam ljeto, a s njim i pojačana želja za druženjem, izlascima i boravku na otvorenom. Epidemija koronavirusa, kao i sve što podrazumieva novo normalno, poprilično su utjecali na naš društveni život, pa se svakom prijateljskom susretu zaista radujemo.

Oduševljenje među Splićanima svakako je izazvala pojava novog kazališnog festivala na otvorenom "Teatar uz more", na Poljudu, točnije platou ispred dvorane u Lori. 

Festival u grad pod Marjanom kroz cijelo ljeto dovodi najveće hitove, kao i obilje smijeha i zabave pod vedrim zvjezdanim nebom. Poštujući sve mjere, tople ljetne večeri Splićani rado provode gledajući predstave, u intimnom raspoloženju, za stolovima, naravno s osvježavajućim pićem.

Najbolji izbor ovoga ljeta svakako je Somersby, poznati cider koji se u Hrvatskoj u bočicama proizvodi i izvozi diljem svijeta. Zbog svojeg je sastava savršeno piće za druženje s prijateljima u ljetne sutone i tople večeri, ali i idealna osvježavajuća alternativa u svim ostalim prilikama. Izbora ima za svaki ukus - jabuka, lubenica, kruška ili borovnica.

Karakteristični okus ovog alkoholnog cidera do punog izražaja dolazi kada je dobro rashlađen i poslužen u čaši s puno leda. Baš takav, osvježio je i nas sredinom toplog svibanjskog dana, dan nakon pretpremijere predstave u Lori "Tesla-prilagođavanje anđela". Družili smo se s redateljem, ujedno i glumcem u predstavi Vladimirom Posavecom - Tušekom, te glumcem Momčilom Otaševićem. Sjajan dvojac otkrio nam je sve o svom projektu, ali i planovima za ovo, nadajmo se, korona free ljeto. Na početku, zanimalo nas je, kako je prošla pretpremijera.  

VLADIMIR: Zadovoljni smo, zapravo naša očekivanja su nadmašena. Naša predstava je intimnog karaktera, inače je igramo u zagrebačkom Kulturno informativnom centru. Mislim da smo uspjeli donijeti dobre vibracije u Split.

Tesla je inspirirao mnoge, o njemu se priča dosta, na razne načine. Je li bio veliki izazov baviti se njegovim likom?

VLADIMIR: Svi ga znamo, a opet o njemu premalo znamo. Više sam se bavio njegovom idejom, odnosno osobom. Dakle, više Nikolom, nego Teslom. Prvi dio naše predstave je njegova slika u javnosti prikazana kroz televizijski show, a drugi dio se bavi njegovim duhom, njegovim ja.

image
Vruć svibanjski dan proveli smo s redateljem, ujedno i glumcem u predstavi Vladimirom Posavecom - Tušekom, te glumcem Momčilom Otaševićem
Jakov Prkić/Cropix

Kako ste zadovoljni reakcijama publike?

MOMČILO: Čini mi se da je bilo lijepo, publika je lijepo reagirala. Uvijek ostavimo malo prostora za improvizaciju, prilagodimo se ambijentu. Kada smo dobili prve povratne informacije publike, i to baš onako kako smo željeli, to nam je dalo dodatan vjetar u leđa. Intimnu predstavu energetski smo pojačali jer je splitska publika od nas to tražila.

VLADIMIR: Ovo je jedna čvrsta predstava, nije da se hvalim jer je moja režija.. haha.. Igrali smo je nekoliko puta pred manjom publikom, pred dvadesetak ljudi, no ovo u Splitu je bila pretpremijera, prvi put smo bili pred većim auditorijem. Sada, dan nakon, smatram da je to bio pogodak.

Lokacija je zaista posebna?

MOMČILO: Super je. Na otvorenom, pogled na more...

Kako vam je protekla prošla godina, obilježena pandemijom?

MOMČILO: Meni je prošla godina bila radna, snimao sam seriju u Beogradu "Beležnica profesora Miškovića". Preživjeli smo nekako, nije bilo kazališta, na kazališnim daskama zapravo nismo igrali godinu dana i to nam je, priznajem, jako nedostajalo.

VLADIMIR: Ja jedanaest mjeseci ništa nisam radio. Osim, naravno, na adaptaciji ovog teksta.

image
Nakon pretpremijere predstave "Tesla-prilagođavanje anđela" Vladimir i Momčilo zbrajali su dojmove. Splitska publika, kažu, bila je zadovoljna
Jakov Prkić/Cropix

Znači ovaj tekst je nastao kao posljedica vašeg korona zatočeništa?

VLADIMIR: Pa i ne baš. Mene ova tema interesira. Mislim da je ovo vrijeme tog reseta koji spominjemo u predstavi, mislim da to vrijeme dolazi. Tesla mi se tu jako dobro uklopio. Zapravo ima ta jedna priča, u Firenzi je ostalo nas nekoliko zaglavljeno u liftu, kao u vicu. Amerikanac, Rus i nas troje s Balkana. Promislio sam što bi bilo kada bi nas sad tu zatvorili i rekli da vidimo tko je što ostavio civilizaciji. Ja sam rekao, pa čekaj, što bi mi rekli? Vjerojatno - Tesla! I zato se u predstavi ne radi o glorifikaciji Tesle, već o smjeru u kojem je trebalo krenuti čovječanstvo. I onda sam uvjerio Momu da je to tako.

MOMČILO: Prva reakcija mi je bila: e baš hoću da svijet vidi što mi mislimo o Tesli! Neki revolt, inat, pa i nepravda probudili su se u meni. Igram lika koji stalno pokušava osporiti Teslu, njegove ideje i teorije i načine. Privatno, naravno, imam savim druačiji stav.

Kakvi su vam planovi za ovo ljeto?

VLADIMIR: Premijera Tesle je u Lisinskom prvog lipnja, a u Split se vraćamo 11. lipnja. Nadamo se i proslavi Teslinog rođendana u Nacionalnom parku Krka, no još trebamo ispitati tehničke uvjete.

MOMČILO: Idemo u Tivat, pa u Podgoricu... Stalno razmišljamo kako će biti s mjerama, to nam diktira pravila, a vidjet ćemo što će vrijeme donijeti. Nadamo se radnom ljetu!

Imat ćete dosta posla?

VLADIMIR: Ideja nam je odigrati predstavu u svim Teslinim gradovima. Smiljan smo već dogovorili, nedostaje nam doduše točan termin. Zatim idemo u Karlovac, Maribor, Budimpeštu, Prag, London, Pariz, nadamo se i New York!

image
Jakov Prkić/Cropix

Svaka čast! Nego, kakva je splitska publika?

MOMČILO: Pa u Splitu sam igrao jednom prije 15 godina, ovo mi je prvi pravi put i svidjelo mi se. Čini mi se da je ovdje publika navijačka, osjećao sam se kao da navijaju za nas.

VLADIMIR: Mislim da definitvno ima razlike u publici od grada do grada. Splitska publika je oštra i zahtijevna. Ako ovdje prođeš, svaka čast. Zato sam i htio pretpremijeru ovdje, da odmah znam na čemu smo, hahaha...

A kako ćete se opuštati?

VLADIMIR: Meni je Split kao dom. Tu provodim barem jedan tjedan mjesečno, imam ovdje svoju plažu i svoj ritam, kako pjeva TBF: mjesta gdje idem navečer. Loše je bilo vrijeme inače bi i s kupanjem počeo već prvog svibnja. Ipak, mislim da ću ovoga ljeta tjedan dana pobjeći malo u Istru napuniti baterije.

MOMČILO: Mislim da ćemo i u Crnu Goru. Imamo predstavu tamo, pa ću rado spojiti rad s odmorom i ljetnim guštima.

image
Jakov Prkić/Cropix


Sadržaj nastao u suradnji sa Somersby ciderom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:35