VIŠE OD LAJKA

Gastro blogerice Ena i Nina pokrenule su val dobrote na Instagramu: podržite njihov bake sale i pomozite Heleni da ode na prijeko potrebno liječenje

Piše Tanja Giovanelli
Foto Ena Kokanović Nagy
5. svibnja 2021. - 13:25

Kažu da virtualna prijateljstva ne mogu nadoknaditi ona stvarna i u to nećemo ulaziti. Ali neka se zna i da stvarna prijateljstva ponekad ne mogu nadoknaditi ona virtualna. Jer trud, vrijeme i dobru volju koju gastro blogerice Ena Kokanović Nag i Nina Mrvica, podržane vojskom dobrih ljudi ustrojenih u online zajednici ulažu u nastojanje da kolegici Heleni Jakoliš omoguće prijeko potrebno liječenje, debelo nadilaze ˝lajk˝ uz nekoliko riječi ohrabrenja.

Naime, doznavši da je njihova ˝insta-prijateljica˝ Helena, koja se godinama bori s nizom bolesti na korak do terapije koja bi joj mogla promijeniti život, dvije su se blogerice udružile u namjeri da sakupe novac potreban da joj to i omoguće.

- Helena je na svom Instagram profilu objavila da joj je HZZO odobrio liječenje u Francuskoj ali da pokrivaju samo 80 posto osnovnog troška, što znači da će trošak putovanja i boravka ostati njoj. Budući da je rekla da je njezina obitelj već financijski iscrpljena, njezina se objava brzo proširila u znaku podrške.

Među onima koju su je podijelili bila je i Ena, na Instagramu poznata kao @Slavonka, koja je uz objavu napisala - hajdemo nešto učiniti. Ja sam joj se odmah javila i priča se tu zakotrljala - govori nam Nina, šibenska gastro entuzijastkinja, ističući kako je ideja humanitarne prodaje bila Enina ideja.

image
Među 15-ak gastro blogera koji su se uključili u akciju je i @domacica.sanja 
Sanja Mijac

- Čim sam vidjela da je potrebno skupiti novac, na pamet mi je pala ideja da napravimo ˝bake sale˝ - otkriva nam 29-godišnjakinja iz Bukovlja kraj Slavonskog Broda, ističući da je lani pokrenula sličnu inicijativu za napuštene životinje.

- Prošle je godine jedan azil bio pred zatvaranjem pa smo suprug i ja počeli peći i prodavati kolače da pomognemo prikupljati novac, tako smo i mi doprinijeli kupovini kuće u čijem se dvorištu nalazio azil. I sada smo za Helenu već u prvih tjedan dana prikupili više od 3000 kuna, jer svatko uplaćuje i više od dogovorenog - govori nam solidarna blogerica, dodavši da je uvijek iznenadi odaziv dobrih ljudi koji su voljni pomoći.

image
Natašina granola izgleda sjajno 
Nataša Rajčević

Obje naše sugovornice nerado sebe, kažu, stavljaju u prvi plan, no u želji da se u inicijativu uključi što širi broj ljudi, otkrile su nam sve detalje. U priču se, kako doznajemo, u samom početku uključilo 15-ak gastro blogera, među kojima Sanja Mijac (@domaćica.sanja), Janja Benić (@janjolinka) i Jozefina Birindžić (@mojgastro), zatim Katarina Đozović (@kate_homecooking), Nataša Rajčević (@burbon_i_borovnice), te Mihaela Šebrek (@mihaela_biteitquick), i drugi, koji su se ponudili izraditi neke od svojih delicija.

Prodaja je organizirana kroz novoosnovani Instagram profil @humanitarnibakesale, gdje se svakodnevno nudi nekoliko porcija po cijeni od 50 kuna.

image
Slasnim krafnama Janje Benić teško je odoljeti
Janja Benić

- Stvar funkcionira tako da blogerica, odnosno bloger sam donira sastojke i utrošeno vrijeme, kao i poštarinu, a kupac novac uplaćuje izravno Heleni na broj računa koji se nalazi u opisu profila. Nama samo šalje potvrdu o uplati, a mi, tj. autor ponude toga dana, potom priprema paket za slanje ili ga dostavlja osobno, ako je riječ o nečemu što zahtijeva posebnu pažnju - objašnjava nam Šibenčanka Nina, u gastro vodama poznatija pod imenom @bakemybynina, pa dodaje da je zainteresiranih u pravilu više nego dnevno dostupnih porcija slastica pa prednost ima onaj tko prvi izrazi interes u privatnoj poruci na profilu.

- Nitko od nas se vjerojatno inače ne bi usudio u prodaju staviti neke svoje proizvode, pored svih vrhunskih slastičarnica koje postoje, a ovako naši pratitelji, koji su ih željni probati, ipak imaju priliku to i učiniti - dodaje Ena, čiji su se brownies ovim putem brzo rasprodali.

Iako nam organizacija ovog, možemo kazati pogona, svakoj dnevno odnese barem dva sata, cure se, kako nam govore, raduju što mogu pomoći, te umjesto predaha, kada skupe dostatna sredstva za Helenino liječenje, najavljuju nastavak s radom za druge humanitarne svrhe.

image
Bloger sam donira sastojke i utrošeno vrijeme, kao i poštarinu, a kupac novac uplaćuje izravno Heleni na broj računa. Ovi džemovi sigurno će se brzo rasprodati
Ena Kolanović Nagy

- Ima biti da smo dobar tim, ja impulzivna, u sto ideja i papira, a Nina sistematična, cijela u excel tablicama, jer stvar odlično funkcionira. I sva sreća da nismo otvarale neki poseban račun za prikupljanje novca, već svi uplaćuju Heleni, jer tako ne samo da je nama lakše, nego i ljudima ulijeva više povjerenja - zadovoljno će Ena, ističući da im je ova suradnja i prva prigoda u kojoj se zapravo upoznaju.

- Ja sam i Ninu i Helenu srela samo jednom, na gastro eventu u Zagrebu, prije koju godinu. Ostalo što se znamo, znamo se preko Instagrama, gdje jedna drugoj pohvalimo koju objavu i ti i tamo izmijenimo neki doživljaj - dodaje

- A ja i Helena smo se jednom podružile uživo na kavi kada smo skužile da živimo blizu, jer ona je tu, u Brodarici. Osim toga, naše se poznanstvo svodi na blogove, ali se redovito čujemo i porazgovaramo - nadovezuje se Nina, dodajući da je Helena preskočila ovaj virtualni razgovor jer se upravo ovih dana bori i s koronom.

Ni ostatku zajednice koju njeguju u online svijetu nije bilo teško poistovjetiti se s Heleninom situacijom, iako je mahom ne poznaju izvan ˝mreže˝, pa se tako njihovoj inicijativi žele pridružiti i humanitarci koji nisu nužno gastro blogeri, u ponudu donoseći i razne rukotvorine, autorske knjige, te druge proizvode, a sve po prigodno sniženim cijenama

- Počeli su nam se javljati i razni, mladi blogeri, OPG-ovi, i drugi ljudi, i mi ne želimo nikoga odbiti, ali moramo paziti da se poštuju rokovi pa nastojimo sve po redu rješavati, imajući na umu i odgovornost prema kupcu - otkriva nam Nina, koja uskoro priprema i kutijice s delicijama, gdje će se među raznim keksima naći i staklenka njezina mliječnog karamela, poznatijeg kao dulce de leche, te lemon cruda, koje, otkriva nam, njezini pratitelji najviše vole.

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

Helenina borba

- U 17. godini moj život se preokrenuo i idućih sam sedam godina proživljavala tešku životnu krizu, dok se moj zdravstveni karton punio raznim dijagnozama. Aspirinska astma, hipertenzija, tahikardija, alergije na hranu i lijekove, neutrofilna anemija, osteoartroza, osteoartritis, hipogonadotropni gonadizam, hipopituarizam, mali dobroćudni tumor na hipofizi, potpuni gubitak menstruacije u 21. godini, intolerancija laktoze, mala apsorpcija fruktoze, hemaangiom i mikroskopski kolitis, zahtijevali su terapiju od 30 tableta dnevno na preporuku liječnika, od kojih mi je bilo sve lošije. Naposljetku sam saznala da je temeljni uzrok svih mojih zdravstvenih tegoba bila celijakija – podmukla autoimuna bolest s tisuću lica - stoji na blogu Zdravo i slasno, na kojem Helena Jakoliš, osim svoje priče, dijeli recepte i savjete za zdravu cjelovitu prehranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:10