LITNJA ĆAKULA

Glumica Ecija Ojdanić ovog ljeta igrat će na pozornici Teatra uz more. Ispričala nam je kako je preživjela korona godinu, potres, ali i što nikada ne propušta u Splitu

Piše Vinko Paić
Foto Paun Paunović/Cropix
28. svibnja 2021. - 10:00

Festival "Teatar uz more" pod otvorenim nebom u Lori, tik uz more, prije mjesec dana otvorio je cabaret "Vla-vla-vlajland" kazališta Moruzgva, popularne Ecije Ojdanić, a Splićani imaju priliku vidjeti i popularnu predstavu "Majstori", redatelja Krešimira Dolenčića, koja je zagrebačku premijeru imala u rujnu prošle godine.

Radnja predstave događa se nakon potresa u centru Zagreba i u vrijeme pandemije koronavirusom. Nekadašnji operni studio u suterenu sumnjivi poduzetnik adaptira u narodnjački klub, iz visokog prizemlja iseljen je odvjetnički ured i taj prostor privremeno koristi građevinska tvrtka, na prvom katu jedan paranoik preuređuje svoj prostor u sklonište od biološkog i atomskog rata, a u nedavno adaptiranom potkrovlju jedna žena sanira štetu nastalu od potresa i pokušava nastaviti sa životom nakon mučne rastave.

U "Majstorima" također glumi Ecija što nam je bio itekako dobar povod da popričamo s mnogima omiljenom glumicom.

Ćakulu smo, naravno, obavili uz dobro rashlađen Somersby, poznati cider koji se u Hrvatskoj u bočicama proizvodi i izvozi diljem svijeta. Zbog svojeg je sastava savršeno piće za druženje s prijateljima u ljetne sutone i tople večeri, ali i idealna osvježavajuća alternativa u svim ostalim prilikama. Izbora ima za svaki ukus - jabuka, lubenica, kruška ili borovnica.

image
Paun Paunović/Cropix

Kazalište Moruzgva teatar je čije su teme uvijek bliske čovjeku jer se u svojim predstavama bavi aktualnim pitanjima domaće stvarnosti. Takav je slučaj i s "Majstorima". Jeste li zadovoljni reakcijama Splićana?

- Itekako, odlično su reagirali. Mislim da su predstavu doživjeli poput terapije, baš kao i mi sami kad smo je spremali. Kazalište Moruzgva brzo je reagiralo na sve te nevolje koje su nam se dogodile u Zagrebu. Autorica Ana Tonković Dolenčić već je imala spreman sinopsis o adaptaciji stanova, a onda se dogodio nesretan potres, pa smo i njega uključili u cijelu priču. Htjeli smo napraviti predstavu koja će unatoč teškoj tematici imati jednu poruku dobrote i sretnog završetka.

Kako ste se nosili s potresom? Jeste li imali štetu u stanu?

- Živim u centru Zagrebu, srećom, adaptirali smo stan prije nekoliko godina što se ispostavilo dobrim, pa nismo imali materijalne štete. Međutim nije lijepo živjeti u gradu koji u ovom trenutku zbog potresa izgleda staro i zapušteno.

Taj potres samo je pokazao koliko se malo ulagalo u grad. Svaka metropola trebala bi biti ogledalo jedne države, a naš Zagreb sada izgleda kao jedna stara, oronula i depresivna gospođa.

image
Paun Paunović/Cropix

Koliko je koronavirus utjecao na vas kao umjetnicu?

- Nećete mi vjerovati, ali nikad nisam imala više posla. Osjećam veliki optimizam i radom sam se odlučila boriti protiv pandemije. Puno sam radila, nisam gledala na dobit.

Ideja je bila održati kontakt s publikom i samo raditi. Pokrenuli smo Teatar uz more, traži se karta za svaku izvedbu, imat ćemo i ljetnu turneju s "Majstorima" i "Vla-vla-vlajlandom" tako da se ne mogu požaliti. Uz sve to snimam i jednu humorističnu seriju za HRT koju ćete gledati najesen, pripremam i predstavu koju je napisala Tanja Mravak, tako da posla uistinu ima.

Jeste li se cijepili?

- Jesam. Prvom dozom Pfizera i jedva čekam drugu.

U Splitu ste proveli dobar dio života. Što prvo napravite kad dođete ovdje?

- Kako mi tu živi sestra onda nas dvije uvijek odemo prošetati. To nam je idealna prilika. Prije bismo izašle na Rivu, a sada obavezno idemo trčati na Marjan. Toliko je lip taj naš Marjan da mu nikako ne mogu odoljeti.

image
Paun Paunović/Cropix

Prepoznaju li vas Splićani i što vam kažu?

- Jesu. Volim susret sa svojom publikom. Lijepo je kad ono što radiš bude prepoznato. U Splitu baš imam osjećaj da sam voljena i prihvaćena.

Nedostaje li vam rodni grad?

- Imam dvoje djece, Cvitu i Jakova, koji ni ne pomišljaju na odlazak iz Zagreba. Kad oni krenu na fakultete, sigurna sam da ću veći dio godine provoditi baš u ovom kraju.



Sadržaj nastao u suradnji sa Somersby ciderom.

Kako do ulaznica?

Ulaznice za sve predstave Teatra uz more najjednostavnije možete kupiti online u sustavu Croatia tickets, na stranici Teatar uz more a dostupne su i na blagajnama Slobodne Dalmacije u ulici Hrvatske mornarice 4 kao i na blagajni u Lori. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:44