DAN NARCISA

Borimo se zajedno protiv raka dojke! Prevencija je ključna, donosimo vodič za detaljan samopregled

Piše Tihana Marović
Foto Matija Djanješić/Cropix
20. ožujka 2021. - 17:48

Prvog proljetnog vikenda tradicionalno se obilježava Dan narcisa – dan posvećen pružanju potpore svim oboljelima od raka dojke, kao i  promicanju redovitih pregleda u cilju ranog otkrivanja ovog najčešćeg raka kod žena. Narcisi, jedan od simbola proljeća, života i nade, postali su poznati i kao simbol borbe protiv raka dojke.

Najbolje što možete učiniti za zdravlje svojih dojki, svakako je samopregled. Nažalost, ta je metoda u našoj praksi često zanemarena, rijetki su liječnici koji svoje znanje žele podijeliti s pacijentima, a čak i specijalisti za takvu edukaciju pacijenata uglavnom nemaju vremena.

Stoga, donosimo vam detaljan vodič samopregleda. 

image
Božidar Vukičević/Cropix

Ako samopregled nije sistematičan i redovit, sitna promjena ne može se napipati. Zato je potrebno na jednostavan i razumljiv način objasniti kada, što i kako treba raditi, te što se može i treba očekivati.

Samopregled nije zamjena za specijalistički pregled, mamografiju ili UZV dojki nego odlična nadopuna tim pregledima koje treba provoditi redovito, a koji nisu svemogući.

Za početak, trebao bi naučiti i zapamtiti strukturu dojke.

Dojke su organ građen od žlijezda s nizom izvodnih kanala, od masnog tkiva, veziva i ligamenata, individualno prisutnih u različitim omjerima. Dakle, riječ je o strukturama koje uvijek stvaraju različite, veće ili manje, tvrđe ili mekše kvržice dostupne pipanjem.

Žljezdane strukture jako su ovisne o hormonalnom statusu te se mijenjaju tijekom menstrualnog ciklusa, pa su kod većine žena puno istaknutije uoči menstruacije. Kvržice se, dakle, mijenjaju ovisno o hormonalnom statusu, što je posve prirodno.

Zato je neobično važno da se samopregled uvijek provodi u istoj fazi ciklusa, pred kraj ili neposredno poslije menstruacije, u fazi kada se dojke opuste. Kod nekih je žena to već treći dan ciklusa, kod drugih sedmi ili osmi.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Bit samopregleda je zapamtiti strukturu svoje dojke. Upornim pipanjem i pretraživanjem dojki svaka žena treba postići da zna točan raspored svih struktura u njima, da dobro upozna sve kvržice kako bi među njima mogla napipati svaku novu promjenu.

Iako većina novih promjena, srećom, nije karcinom nego najčešće cista ili drugi oblici mastopatije, svaka novootkrivena promjena zahtijeva daljnju specijalističku obradu. Dakle, od žena se očekuje da same napipaju svaku novu promjenu, te da o tome odmah obavijeste svog liječnika koji će odlučiti o daljnjem postupku.

Samopregled se sastoji od nekoliko dijelova. Pritom ne treba žuriti nego odvojiti desetak minuta za sebe i sve potrebno učiniti polako i precizno.

Najprije treba dobro pogledati dojke u ogledalu - izgled kože i bradavica, pomičnost dojki pri podizanju obiju ruku, posebno pomičnost i izgled kože kada pojedinu dojku pomičemo u raznim smjerovima. Kod pregleda desne dojke, desna je ruka podignuta iznad glave, a lijevom pomičemo donje dijelove desne dojke u raznim smjerovima i pratimo hoće li se bilo gdje na koži pokazati nekakva promjena. Istu radnju zatim ponovimo s lijevom dojkom.

Drugi je dio samopregleda pipanje dojki. Dojke treba pipati i sjedeći i ležeći, jer se neke promjene bolje uočavaju sjedeći, a druge ležeći. Osnovno je pravilo da desna ruka uvijek pipa lijevu dojku, a lijeva ruka desnu. Pritom je jako važno spojiti jagodice dva ili još bolje tri prsta, kako bi povećali površinu pipanja i izbjegli mogućnost da male kvržice "pobjegnu".

Osim pregleda obiju dojki, samopregled treba uključiti i palpaciju limfnih čvorova, odnosno kontrolu eventualnog iscjetka iz dojki.

Pojava iscjetka moguć je znak ozbiljnih bolesti dojke. Kada je spontan, obostran i mliječan, najčešće je znak hormonalnih poremećaja.

Pritom je potpuno krivo stiskati samo bradavice. Potrebno je dva do tri puta stisnuti cijelu dojku pokretima kao kod izdajanja mlijeka, te se u slučaju pojave iscjetka odmah obratiti liječniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:27