StoryEditorOCM
Auto motoeuropski standard

Znate li čemu služe ovi mali poklopci na prednjoj i stražnjoj strani? Bez ovog auto ne može na tržište

Piše Automoto SD
21. svibnja 2024. - 07:31

Na prednjoj i stražnjoj strani novih automobila nalazi se mali poklopac. To je element koji pomaže prijevozu vozila u slučaju nužde. Kada se skine poklopac, ispod je navoj na koji ide kuka, koja je obično smještena u prtljažniku te služi za vuču vozila - piše HAK Revija.

Prije su automobili imali metalni obruč koji je bio vidljiv izana na stražnje dijelu vozila, a danas je taj obavezni dio automobilskog hardvera sakriven – zbog estetskih razloga. Propisi Europske unije ovaj poklopac i mogućnost vuče automobila navode kao uvjet bez kojega se ne može na tržište.

Spominje se kuka ili ‘oko’, koji moraju omogućiti spajanje na uže ili šipku za vuču. Na drugim tržištima, poput SAD-a, tog uvjeta nema, ali mnogi proizvođači i dalje imaju poklopca na svojim vozilima.

Uvjet EU sadržan je u uredbi 1005/2010, a posljednja brojka označava godinu od kada je ovaj uredba na snazi. Po njoj, sidrište vozila mora podržavati ekvivalent najmanje polovice najveće tehnički dopuštene mase vozila - piše HAK Revija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 16:41